Hlavní obsah

Počet turistů v Chorvatsku stoupl o 412 procent. Země slibuje bezpečné léto

Foto: Profimedia.cz

Do Dubrovníku díky nové letecké lince jezdí i Američané.

Reklama

Covid pasy sice turismus nespasí, bez očkování ale není z pandemie cesty ven, říká pro Seznam Zprávy chorvatská vedoucí odboru cestovního ruchu. Češi jsou jistota, do Dubrovníku ale začínají jezdit i Američané.

Článek

Chorvatsko se na turistickou sezonu připravovalo od prosince a nyní sklízí ovoce. Jen za květen letošního roku zavítalo k Jadranu o 412 procent více turistů než ve stejném období roku 2020. Digitální covidové certifikáty sice turismus nespasí, očkování je však jediná možnost, jak se z pandemie vymanit. „Bezpečí nesmí být jen pocit, ale realita,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy vedoucí odboru cestovního ruchu ministerstva cestovního ruchu a sportu Monika Udovičićová.

Chorvatsko je prvním členem EU, který úspěšně provedl pilotní test systému digitálního covid certifikátu. Jak systém funguje?

Na začátek bych ráda řekla, že je velice důležité, že jsme dosáhli dohody na unijní úrovni. V minulém roce si každá země vymýšlela vlastní pravidla pro cestování a to nebylo dobré ani pro turisty. V Chorvatsku od 1. dubna v případě očkování, negativního testu či uzdravení z covidu získáváte certifikát. Je velice důležité, aby pravidla týkající se cestování byla jasná a jednoduchá a stejná pro všechny členské země EU. Chorvatsko je turistická země a bylo pro nás důležité uvést digitální certifikát do praxe co nejdříve, což jsme nakonec udělali jako první z EU. Nyní se zapojilo více než 19 zemí.

Funguje to úplně jednoduše, vytvořili jsme speciální platformu, vše se vyřídí online. Certifikát je možné si buď vytisknout, nebo ho nosit v telefonu. Policisté na hranicích mají skener, kterým načtou kód. Jiné země EU mají jiný systém, ale důležité je, že využívají tyto QR kódy. Neméně důležité je, že jsme v minulém roce rozjeli webové stránky pojmenované Enter Croatia. Na nich si každý může dohledat kompletní informace o destinacích, telefonní čísla pro případ nouze, covidová opatření apod.

Stránky jsme nyní ještě vylepšili. Nyní lze do formuláře nahrát certifikát, takže přejezd hranic bude ještě rychlejší, protože vytvoříme speciální pruh na hranicích pro ty, kteří formulář vyplní. I pro nás je zásadní, aby se na hranicích netvořily zácpy.

Myslíte si, že digitální covidové pasy jsou bodem, který zachrání cestovní ruch a vrátí vše do normálu?

Je těžké si představit, že bychom tímto zachránili cestovní ruch. Jedinou spásou by bylo, kdyby se covid-19 přestal šířit úplně, a cesta k tomuto cíli je momentálně jen očkování. Chceme tak turismu těmito certifikáty pomoci, ale samozřejmě i pomoci turistům s nimi cestovat. Je mnohem jednodušší při plánování cesty jasně vědět, jak bude probíhat a jaká opatření bude nutné dodržovat. V Chorvatsku je momentálně očkováno přes 50 procent populace, což samozřejmě cestování usnadní, ale ne, turismus to nezachrání. V loňském roce jsme skutečně nevěděli, co a jak nastavit, nyní jsme už na tom mnohem lépe a máme jasněji, a můžeme tak očekávat větší počty turistů.

Foto: Seznam Zprávy

Monika Udovičićová.

Podle českého ministra zahraničí po jednáních s členy chorvatské vlády v Záhřebu stačí, aby Češi vstoupili do Chorvatska po 22 dnech po první dávce. Toto pravidlo však online formulář nezohledňuje jednoznačně, mluví pouze o povolení vstupu po jedné dávce po vakcinaci jednodávkovou látkou…

Pravidla jsme změnili minulý týden po návštěvě vašeho ministra a bylo řečeno, že po druhé dávce lze cestovat bez omezení. Je možné, že toto zatím nebylo implementováno dokonale, nicméně i tak jde o motivaci k urychlení očkování populace a doufáme, že budeme moci usnadnit cestování naočkovaným jednou či dvěma dávkami.

Pokročili jsme i s očkováním Chorvatů – zahájili jsme vakcinaci zaměstnanců turistického sektoru a 60 procent z nich už vakcínu dostalo. A to je důležité. Nemá jít jen o pocit, že jste v bezpečí. Bezpečí musí být fakt. Očkovaní jsou tak nejen ti, co jsou v přímém kontaktu s turisty, ale také například kuchaři.

Podle statistik poklesl mezinárodní cestovní ruch během první čtvrtiny roku 2021 o 83 procent v porovnání se stejným obdobím roku 2020…

V roce 2019, což byl nejlepší rok pro turismus v Chorvatsku, jsme registrovali 108 milionů přenocování. Minulý rok to bylo 54 milionů. A i s těmito čísly jsme byli nejvyhledávanější zemí ve Středomoří. Covidová situace v Itálii byla velice špatná, s přílety bojovalo také Řecko. Takže my na tom byli v porovnání s nimi dobře vzhledem k okolnostem. Co se týče Čechů, dva týdny zpátky jsme vítali žluté vlaky a ty mají cíl přivézt do Chorvatska okolo 60 tisíc lidí. Jsme ale destinací, kam lidé z Česka, Maďarska, Slovenska, Slovinska, Německa, Rakouska a Polska rádi jezdí autem, autobusem i vlaky. Pro letošní rok očekáváme 60 procent návštěvníků roku 2019. Čechů očekáváme o 15 procent více než v loňském roce, tedy 70 procent roku 2019. Češi jsou taková jistota.

Z jakých zemí mimo střední Evropu očekáváte nejvíce turistů?

Nejvíce lidí očekáváme z těch zemí, ze kterých lze dojet autem, vlakem nebo autobusem. Začala fungovat nová letecká linka z New Yorku do Dubrovníku a myslím, že se dost probouzí americký trh. Američané mají dobrou proočkovanost a budou schopni cestovat. Turisté z Asie teď moc nejezdí. 80 procent všech turistů jsou Evropané, včetně Spojeného království, se kterým kvůli novým ohniskům příliš nepočítáme.

Dokážete odhadnout počet turistů, kteří v této sezóně Chorvatsko navštíví? Kolik jich tam bylo loni?

Od začátku letošního roku do konce května zaznamenalo Chorvatsko více než milion turistů a dosáhlo 3,9 milionu přenocování. Z celkového počtu příjezdů a přenocování zahraniční turisté realizovali více než 516 000 příjezdů a 2,5 milionu přenocování.

Pokud se podíváme na samotný květen, v daném měsíci přijelo 451 000 turistů, kteří zde přespali 1,9milionkrát, což představuje nárůst o 412 procent, co se týče přenocování, jde o nárůst o 256 procent ve srovnání s květnem loňského roku. Zahraniční hosté zároveň uskutečnili více než 312 000 příjezdů a více než 1,5 milionu přenocování.

Během prvních pěti měsíců bylo nejvíce přenocování na Istrii (1,2 milionu), Kvarneru (609 000), Splitsko-dalmatské oblasti (516 000) a Zadarské župě (398 000), ve vnitrozemí, včetně Záhřebu, bylo více než 712 000 přenocování. Pokud jde o destinace, většina přenocování během prvních pěti měsíců byla realizována v Záhřebu, Rovinji, Poreči, Splitu, Zadaru a Dubrovníku.

Česká republika představovala ve stejném období téměř 22 000 příjezdů a téměř 117 tisíc přenocování.

Vláda spustila kampaň Safe stay in Croatia. Jaká opatření je třeba dodržovat?

Na tento projekt jsme patřičně hrdí. Začali jsme s ním v prosinci minulého roku, tato sezona pro nás začala dost brzy. Připravili jsme stránky, které jsou rozděleny do několika kategorií, lidé tak najdou všechny informace o ubytování, hromadné dopravě, restauracích, muzeích, národních parcích… Vyberete si, co vás zajímá a proklikáváte se informacemi. Vše je doprovázeno videomateriálem, kde je názorně ukázáno, jak jsou dodržována covidová opatření. Jasně jsou popsána i opatření, která musí dodržovat jak turisté, tak třeba hoteliéři. Databáze obsahuje 16 tisíc ubytovacích objektů, které mají status Safe stay in Croatia. Každý host může zjistit, jestli jeho ubytování splňuje podmínky bezpečného ubytování.

Foto: Stay safe in Croatia

Mapa výskytu nových případů.

Co dělat v případě, že se u turisty projeví příznaky covidu-19?

I toto turisté dohledají na stránkách Safe stay. Najdou veškerá telefonní čísla pro případ nouze podle místa jejich ubytování. Pokud se u někoho objeví symptomy, zavolá na číslo 113, což je národní číslo pro covid, kde dostane všechny potřebné informace. V každé oblasti Chorvatska jsme zřídili testovací místa vyhrazená speciálně pro turisty, je jich více než 350. Ministerstvo nyní nakupuje více než milion testů pouze pro turisty. Před cestou domů je možné nechat si udělat test zdarma. Důležitá věc – minulý rok jsme neměli jediného pozitivního v ubytovacím zařízení. Jsou připravena i speciální karanténní zařízení pro ty, kteří budou pozitivní. A třetí možnost je – v případě mírných příznaků – vrátit se domů autem.

Kolik hotelů kvůli pandemii skončilo? Jak zaměstnancům v turistickém ruchu pomohla vláda?

Toto není příliš hezké téma, protože jsme nemuseli řešit pouze covidu-19, ale také zemětřesení. Kvůli covidu skončilo spíše několik cestovních kanceláří – lidé už nekupují last minute, ale přímo last second. Vláda připravila několik opatření, aby lidem v turistickém ruchu zaopatřila práci. Během 15 měsíců pandemie vláda dala soukromému sektoru více než 10 miliard kun vyhrazených jen na to, aby lidé nepřišli o práci. Je to důležité, protože bez lidí a funkčních hotelů bychom nebyli schopni nastartovat turistickou sezonu. Nezaměstnanost oproti minulému roku stoupla asi o jedno procento.

Reklama

Související témata:

Doporučované