Hlavní obsah

Příznaky obávané mutace jsou jiné, varuje vědec a vyzývá k testování

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Velké Británii momentálně dominuje mutace delta, která podle posledních informací tvoří více než 90 % nových případů nákazy v zemi. Podle britských výzkumníků ji navíc doprovází specifické příznaky.

Článek

„Od začátku května sledujeme hlavní příznaky uživatelů aplikace a nejsou takové, jaké bývaly dříve,“ říká ve videu zveřejněném na YouTube profesor Tim Spector, který je vedoucím a spoluzakladatelem ZOE COVID Symptom Study. Jde o výzkum probíhající pomocí mobilní aplikace, který se zaměřuje na sledování dat spjatých s nákazou covidem-19.

Mezi klasické symptomy, na které by si lidé měli dávat pozor, patří podle britské Národní zdravotní služby kašel, horečka a ztráta čichu nebo chuti. Podle Spectora jsou však právě tyto příznaky nákazy koronavirem nyní méně časté a střídají je jiné, které leckdo přechází. Své tvrzení profesor opírá o údaje, jež lidé zaznamenali do již zmiňovaného programu.

ZOE COVID Symptom Study

Účelem aplikace je sledovat příznaky covidu-19 a další důležité údaje s nákazou spjaté, aby bylo možné vypočítat epidemické výsledky a podpořit celosvětový výzkum aktuální pandemie. Aplikace byla spuštěna v březnu roku 2020 a nejprve se zaměřovala pouze na území Spojeného království, později i na další země.

Aplikace má podle údajů na svém webu přes 4 miliony přispěvatelů. Ti v ní například po své infekci evidují příznaky, které jejich onemocnění doprovází. O symptomy nemoci se nově mohou lidé podělit i zpětně a průběh nemoci mohou nahlásit například i za své příbuzné.

„Covid se teď chová jinak, v mladší generaci je to spíš jako horší nachlazení a lidé si to neuvědomují,“ říká Spector a podotýká, že se tento fakt neobjevil ani ve vládních informacích. Nejčastějším symptomem je nyní podle dat z aplikace bolest hlavy, druhým nejčastějším bolest v krku, třetím je rýma, pak horečka a kašel.

Jak podotýká profesor, v rámci symptomů nejde o „staré klasiky“ a například ztráta čichu podle získaných údajů již není ani v první desítce nejčastějších příznaků. Vzhledem k nárůstu nakažených variantou delta se zdá, že změna souvisí právě s touto mutací, která byla poprvé zaznamenána v Indii.

Rozdílné příznaky následně mohou způsobit to, že lidé změně svého zdravotního stavu nevěnují přílišnou pozornost a žijí v domnění, že jde pouze o sezónní nachlazení. S touto myšlenkou se pak bez obav zapojují do veřejného života a chodí například na večírky, kde mohou průměrně nakazit i šest dalších jedinců.

Poselstvím videa je tak podle Spectora to, aby obzvláště mladí lidé v této době nebrali jakékoliv „nachlazení“ na lehkou váhu a v případě jakýchkoliv příznaků zůstali doma a otestovali se. Právě tento opatrný přístup by podle odborníka mohl pomoci zastavit přenos koronaviru, obzvláště jeho nakažlivějších mutací.

Varianta delta je totiž na základě nejnovějších informací v rámci domácnosti nakažlivější dokonce o 64 % než mutace, která ve Velké Británii dominovala dříve. Je také dvakrát větší pravděpodobnost, že pacienti jí nakažení budou hospitalizováni, a má být dokonce odolnější vůči vakcínám proti covidu-19 za podmínky, že člověk obdrží pouze jednu dávku.

Ve zveřejněném videu se profesor zmiňuje také o celkové situaci ve Spojeném království, kde v pátek zaznamenali nejvyšší denní nárůst nakažených od konce února. K 9. červnu pak podle dat aplikace většina případů nákazy připadala věkové skupině osob mladších 40 let a velká část nakažených dosud neobdržela ani jednu dávku vakcíny proti koronaviru.

Země dosud aplikovala více než 71 milionů dávek vakcíny, a za posledních šest měsíců se tak Británii podařilo naočkovat alespoň první dávkou 79 % všech dospělých. Celkem stát přibližně se 67 miliony obyvatel eviduje více než 4,5 milionu nakažených celkem a téměř 128 000 tamních pacientů v souvislosti s covidem-19 zemřelo.

Reklama

Doporučované