Hlavní obsah

„Vyšší liga“ má zřejmě nového člena. Vakcína hlásí 90% účinnost

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Výrobce vakcíny Novavax v pondělí informoval o tom, že jeho látka je vysoce účinná v boji proti covidu-19. Podle výsledků třetí fáze rozsáhlé studie by vakcína měla mít 90% účinnost.

Článek

Novavax je malá americká společnost, kterou ve výzkumu významně podpořila i tamní vláda. Testování látky proti koronaviru se uskutečnilo jak na území Spojených států, tak na území Mexika, a podle pondělních výsledků klinických testů by vakcína po dvou dávkách měla dosahovat celkové účinnosti v hodnotě 90,4 %. Jedná se o podobnou míru ochrany, kterou poskytuje látka tandemu Pfizer/BioNTech či Moderny.

„Novavax je nyní o krok blíže k řešení kritické a přetrvávající potřeby veřejného zdraví získat další vakcíny proti covidu-19. Tyto klinické výsledky potvrzují, že NVX-CoV2373 je extrémně účinná a nabízí úplnou ochranu před středně těžkou i těžkou infekcí,“ cituje společnost v tiskové zprávě svého prezidenta a generálního ředitele Stanleyho Ercka.

Studie se zúčastnilo celkem 29 960 dobrovolníků starších 18 let z celkem 119 míst. Látka vykázala vysoká čísla i v jednotlivých oblastech zkoumání, když si 93 % připsala v ochraně proti kolujícím mutacím koronaviru i „variantám hodným zájmu“ či 91 % účinnost v ochraně vysoce rizikových skupin populace. Veškeré hospitalizace a úmrtí s covidem-19 hlásila pouze skupina, která místo vakcíny obdržela placebo.

Vakcína rozvojových zemí

Zatímco poptávka po vakcínách ve Spojených státech podle agentury AP dramaticky klesla, ve světě je mnoho dávek stále potřeba. Očekává se tedy, že vakcína firmy Novavax, kterou lze snadno přepravovat a skladovat ve standardních lednicích, bude hrát důležitou roli v očkování na území rozvojových států.

„Mnoho z našich prvních dávek půjde do zemí s nízkými a středními příjmy,“ uvedl pro AP Stanley Erck, uskutečnění této pomoci však ještě nějaké měsíce zabere. Do konce září společnost plánuje získat povolení v USA, Evropě i dalších zemích, druhým cílem je do té doby dokázat produkovat 100 milionů dávek měsíčně.

Na celém světě podle webu Our World in Data obdrželo alespoň jednu dávku vakcíny téměř 13 % lidí, země s nízkými příjmy, mezi které patří například hned několik afrických států, však netvoří ani celé procento z toho. V rámci programu COVAX by společnost Novavax v příštím roce chtěla rozvojovým zemím dodat více než miliardu dávek.

Nežádoucí účinky

Podle ředitele Novavaxu byly zaznamenané nežádoucí účinky spíše mírné a nejčastěji se objevovala citlivost a bolest v okolí místa vpichu. Někteří dobrovolníci pak hlásili únavu a bolesti hlavy. Neobjevily se však žádné neobvyklé krevní sraženiny nebo problémy se srdcem.

„Je to silný výsledek,“ cituje americký list The New York Times Natalii Deanovou z University of Florida, podle které se nejnovějšími informacemi o účinnosti vakcíny firma posunula do „vyšší ligy“.

Fungování vakcíny Novavax

„Jde o jiný typ vakcín, než jsou dosud registrované. V případě vakcíny od společnosti Novavax se jedná o tzv. proteinovou vakcínu, která obsahuje části vyrobené z laboratorně připravené verze S-proteinu koronaviru,“ cituje web Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irenu Storovou, ředitelku instituce.

Daný protein se v přirozené podobě nachází na povrchu koronaviru SARS-CoV-2 a když je člověku vakcína podána, jeho imunitní systém rozpozná cizorodé částice bílkovin a vytvoří proti nim přirozenou obranu. Vakcína zároveň obsahuje také tzv. adjuvans, tedy látku, která pomáhá zvýšit imunitní odpověď na očkovací látku.

Pokud později očkovaná osoba přijde s koronavirem do styku, imunitní systém rozpozná již zmiňovaný S-protein a spustí proti němu imunitní odpověď, píše (SÚKL).

Předešlé výzkumy

Vakcína společnosti Novavax si již prošla i dalšími výzkumy. Jedním z nich byla studie uskutečněná na území Velké Británie s 15 000 dobrovolníky, jejíž výsledky firma oznámila v březnu tohoto roku. V boji proti původní variantě koronaviru měla látka dosáhnout 96% účinnosti, ochrana proti nakažlivější mutaci alfa, kterou vědci poprvé objevili právě na britském území, však klesla na 86 %.

Další studii pak firma uskutečnila v Jihoafrické republice, kde se dočkala jen nízkých čísel a celková účinnost vakcíny se pohybovala kolem 49 %. Výsledky zde však komplikovali účastníci výzkumu nakažení virem HIV, který očkování komplikuje, a bez jejich dat byla studie příliš malá na přesné odhadnutí reálně poskytované ochrany u ostatních. Uváděla se však hodnota pohybující se okolo 60 %.

Zahájení schvalovacích procesů vakcíny v Evropské unii začalo již před více než měsícem –⁠ 3. května. Podle informací na webu Evropské komise EU plánuje od Novavaxu zakoupit 200 milionů dávek a s firmou již na toto téma proběhly předběžné rozhovory. Formální smlouva však stále čeká na podepsání.

Reklama

Doporučované