Hlavní obsah

Náš přístup ke koronaviru selhal, přiznal švédský král Karel XVI. Gustav

Foto: Profimedia.cz

Švédský král Karel XVI. Gustav v paláci ve Stockholmu.

Reklama

Švédský král Karel XVI. Gustav se domnívá, že jeho země selhala zejména v ochraně seniorů před koronavirem. Uvedl to v předvánočním rozhovoru, ve kterém se vyjádřil k aktuálnímu dění.

Článek

Švédsko zaujalo od začátku pandemie odlišný přístup než ostatní evropské země. Nikdy například nepřistoupilo k celostátnímu lockdownu. V zemi se již nakazilo přes 350 tisíc lidí a 7 800 občanů skandinávské země nákaze podlehlo.

Král se k současnému dění vyjádřil v tradičním rozhovoru, který poskytl televizi. S jeho výroky souhlasí i premiér země Stefan Löfven. „Samozřejmě, to, že zemřelo tolik lidí, není nic jiného než selhání,“ řekl podle serveru BBC premiér.

Na téma vládní strategie Löfven uvedl, že „až poté, co pandemie skončí, budeme moct udělat závěr“.

„Jsem přesvědčen, že jsme selhali,“ řekl v televizním programu král. „Zemřelo velké množství lidí a to je strašné,“ dodal.

„Švédský lid velmi trpěl v příšerných podmínkách. Člověk myslí na všechny rodinné příslušníky, kteří se nemohli se svými blízkými rozloučit,“ dále uvedl monarcha. „Myslím, že je to těžká a traumatická zkušenost.“

Virus je blízko

„Poslední dobou vnímám čím dál jasněji, že virus je blíž a blíž,“ odpověděl král, kterému je 74 let, na otázku, zda se cítí být sám zranitelný. „A to nikdo nechce.“

Místo vládních nařízení Švédsko apeluje na jednotlivce a jejich odpovědnost a občanské povinnosti. Vydává tedy jen doporučení a za jejich porušení Švédům nic nehrozí.

Severská země nikdy nezavedla celostátní lockdown ani nenařídila nošení roušek. Restaurace i bary zůstaly otevřené.

Začátkem tohoto týdne však bylo školám ve stockholmském regionu doporučeno, aby žáci mezi 13 a 15 lety dodržovali rozestupy. To se stalo zcela poprvé. Počet případů nákazy totiž rychle stoupá.

Toto doporučení přišlo jen týden po rozhodnutí, které dovolovalo relativně normální výuku žákům nad 16 let.

V pondělí země zavedla nová doporučení před svátky. Ta se týkají dodržování rozestupů. Švédům se doporučuje scházet se jen maximálně v osmi lidech a nejlépe venku. Také se doporučuje omezit cestování autobusy a vlaky.

Formální zákaz veřejného shromažďování nad osm lidí stále platí. To se týká zejména koncertů, sportovních utkání a demonstrací.

Zemřeli hlavně senioři

Národní epidemiolog Nils Anders Tegnell vysvětlil v listopadu švédskou strategii. Uvedl, že spočívá na právních a dobrovolných postupech. Pro BBC řekl, že se jedná ve švédském kontextu o „kombinaci, o které se domníváme, že je nejlepší“.

Podle oficiálního prohlášení, které bylo publikováno tento týden, je evidentní, že země zanedbala zejména péči o seniory v domovech důchodců. Vláda za to přijímá odpovědnost.

Přes 90 % úmrtí spojených s covidem byli lidé starší 70 let. Více než polovina obětí byli lidé, kteří bydleli v domovech důchodců. Tyto informace přinesla sama švédská vláda.

Epidemiolog Tegnell tvrdí, že Švédská veřejná zdravotnická organizace není za tuto situaci odpovědná. Domnívá se, že se péče o seniory v zemi zlepšuje, a zdůraznil, že v této oblasti žádná země nepřišla s ideálním přístupem, ani Německo.

Švédsko je jednou z nejzasaženějších zemí na světě, co se týče úmrtí per capita. Covid-19 si zde vyžádal více obětí než ve všech severských zemích dohromady. Švédsko je kritizováno například Norskem, Dánskem a Finskem. Ty tvrdí, že postup Stockholmu ohrožuje epidemickou situaci za švédskými hranicemi.

„Domnívám se, že většina expertů podcenila druhou vlnu,“ uvedl v úterý premiér Löfven.

Reklama

Doporučované