Hlavní obsah

NASA bere UFO vážně. Nejnovější incidenty chce začít zkoumat

Foto: AFP PHOTO/US DEPARTMENT OF DEFENSE/HANDOUT, Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nový ředitel Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) svou pozornost během prvního měsíce ve funkci zaměřil mimo jiné i na fenomén UFO. Agentura tak nyní vyvíjí úsilí k jeho dalšímu studiu.

Článek

Téměř osmdesátiletý Bill Nelson byl americkým senátorem za stát Florida a v roce 1986 se dokonce podíval do vesmíru. Na post ředitele NASA byl nominován prezidentem Joem Bidenem v březnu tohoto roku a přísahu podle webu kosmické agentury složil 3. května. Během čtvrtečního rozhovoru s CNN se rozpovídal také o fenoménu UFO a jeho přístupu k němu.

„Mluvil jsem s těmito piloty od námořnictva a jsou si jistí, že viděli něco reálného. Samozřejmě jsem viděl videa z jejich letounů, ale co jsou ty věci na nich? To nevíme,“ pronesl Nelson s odkazem na několik videozáznamů, které mají zachycovat zmiňované „neidentifikované létající objekty“.

Ani v těch nejvyšších vrstvách NASA tak není zcela jasné, co vlastně jsou dané objekty, které piloti spatřili. Nelson se navíc nechal slyšet, že on osobně nevěří tomu, že by šlo o důkazy návštěv mimozemšťanů. Šéf agentury však zároveň uznal, že by bylo předčasné tuto možnost vyloučit.

Podle slov mluvčí NASA Jackie McGuinnessové, na které se odkazuje americký web CNN, Nelson zatím nezřídil formální pracovní skupinu, která by se vyšetřováním UFO měla zabývat. Obrátil se však na výzkumníky, které v rámci daného tématu přímo vyzval k dalšímu postupu, jak jen uznají za vhodné.

McGuinnessová také podotkla, že ohledně UFO neexistuje mnoho dat, a vědci by tak měli mít možnost chytit se existujících vodítek bez obav ze stigmatizace. Výzkum by totiž podle mluvčí mohl být spojován s nepodloženými konspiračními teoriemi, což na celou záležitost vrhá špatné světlo. „Tohle je opravdu zajímavý fenomén. Američané se o něj zjevně zajímají, takže pokud ho vědci chtějí zkoumat, měli by.“

Koncem měsíce června by měl Pentagon zveřejnit zprávu, podle které představitelé amerických zpravodajských služeb nenašli žádné důkazy o tom, že by spatřené objekty, mezi jejichž svědky za poslední roky patří i několik pilotů, byly mimozemskými kosmickými loděmi. Jak ovšem informoval například americký list The New York Times (NYT), vyšetřovatelé zároveň fenomén stále nemohou vysvětlit.

„Nevíme, jestli je to mimozemské. Nevíme, jestli je to nepřítel. Nevíme, jestli jde o optický jev,“ sdělil Nelson. Optický jev však ředitel NASA označil za méně pravděpodobnou možnost, a to kvůli charakteristikám, které piloti námořnictva po spatření pohybujících se objektů popsali. Na dokumentu Pentagonu se vesmírná agentura podle svého šéfa přímo nepodílí.

Zpráva prý podle zdrojů médií uvádí i to, že drtivá většina z více než 120 incidentů za poslední dvě desetiletí nepochází z řad americké armády a není ani výsledkem vyspělé americké vládní technologie. Zdá se tedy, že zpráva vylučuje možnost, že by se daní piloti námořnictva mohli setkat s programy, které vláda chtěla držet v tajnosti, píše NYT.

Panují však obavy o tom, že by s takto vyspělou technologií mohlo experimentovat například Rusko nebo Čína.

Reklama

Doporučované