Hlavní obsah

Astronautka zdolala vesmírný rekord, ztratila ale štít proti meteoritům

Záznam přenosu NASA z Mezinárodní vesmírné stanice.

 

Reklama

Na šest a půl hodiny vystoupili dva astronauté do volného vesmíru z Mezinárodní vesmírné stanice.

Článek

Astronauté Peggy Whitsonová a Shane Kimbrough vystoupili ve čtvrtek půl hodiny po poledni středoevropského času do volného vesmíru. Na šest a půl hodiny opustili Mezinárodní vesmírnou stanici, aby dokončili přípravu stanice na příjem komerčních vesmírných letů.

Peggy Whitsonová (vlevo) a Shane Kimbrough (vpravo).

Jejich výstup je druhý v řadě tří pracovních směn mimo stanici. Whitsonová ve svých 57 letech a po 21 letech ve službách NASA zároveň dosáhla v počtu výstupů do vesmíru nového ženského rekordu. Naposledy stanici opustila 6. ledna. Dnešním osmým výstupem překonala kolegyni Sunitu Williamsovou – 51letou stále aktivní astronautku.

Rekord jí zkalil drobný incident.

Během instalace jednoho ze čtyř štítů proti mikrometeoritům Peggy Whitsonová a Shane Kimbrough ochranný předmět ztratili. Ten okamžitě zmizel v kosmu.

Whitsonová událost hned po incidentu nahlásila řídícímu středisku, které se snažilo štít vysledovat. O dvě hodiny později se objevil v podobě „bílé tečky" ve velké vzdálenosti od Mezinárodní vesmírné stanice. NASA současně uvedla, že riziko, že by štít stanici zasáhl, je velmi mizivé.

Peggy Whitsonová pracovala původně jako biochemička. V roce 1996 ji NASA vybrala mezi své astronauty. Absolvovala dvouletý kurz a hned v roce 1999 byla záložníkem posádky třetí mise na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Foto: NASA

Peggy Whitsonová

Do vesmíru poprvé odstartovala v roce 2002 jako členka tříčlenné posádky Expedice 5. Znovu se vrátila už jako velitelka Expedice 16 na přelomu let 2007 a 2008. Aktuální Expedice 50 je její třetí kosmickou misí. Do dneška strávila ve vesmíru celkem 376 dní.

Reklama

Související témata:

Doporučované