Hlavní obsah

Násilné nepokoje v Saské Kamenici vyostřily také „fake news”, úřady nedokážou vysvětlit únik zatykače na sociální sítě

Video: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

Průběh násilných protestů v Saské Kamenici podle úřadů zhoršilo šíření nepravdivých zpráv ohledně útoku, které musela vyvracet policie. Situaci navíc vyostřil únik zatykače na dva uprchlíky podezřelé z vraždy 35letého Němce.

Článek

Násilné dvoudenní protesty, organizované krajně pravicovými skupinami, v Saské Kamenici v Podkrušnohoří vyvolaly také tzv. „fake news”. Podle úřadů mělo k vyvolání nepokojů přispět šíření nepravdivých zpráv o smrtícím útoku na 35letého Němce, který nacionalistické a antiimigrační protesty vyvolal. Informovala o tom německá veřejnoprávní stanice Deutsche Welle.

Sociální sítě zároveň umožnily pravicovým radikálům z celého Německa snazší koordinaci. Organizátoři akce totiž měli ve spolupráci s fotbalovými chuligány zmobilizovat demonstranty z celého Německa, kteří pak přijeli právě do Chemnitzu. To potvrdilo saské ministerstvo vnitra.

„Musíme vzít v potaz, že mobilizace protestujících na internetu byla silnější než v minulosti,” uvedl premiér spolkové země Sasko, která sousedí s Českou republikou.

Dvoudenní nepokoje vyvolala smrt 35letého Němce, kterého měli zabít dva uprchlíci ze Sýrie a Iráku. Podle některých nepravdivých zpráv měl zabitý Němec před uprchlíky chránit ženu. Jiné zprávy zase hovořily o dvou mrtvých.

Nepokoje a násilí tak „bylo založeno na xenofobních komentářích, lživých informacích a konspiračních teoriích... Tedy na fake news,” uvedl saský předseda vlády.

Pravicoví demonstranti při protestech napadali přistěhovalce a osoby z jiných etnických skupin, napadli také patnáctiletou Němku. Násilné protesty už odsoudila německá vláda. Distancovala se od nich také AfD, jejíž příznivci se protestů rovněž účastnili. Další zraněné si pak vyžádal střet extremistů s protinacistickými demonstranty.

Pravicovým demonstrantům se navíc ve středu podařilo dostat k zatykači vystavenému na dva azylanty podezřelé z útoku. V něm mimo jiné stojí, že na zabitého Němce útočili bezdůvodně a zasadili mu 25 bodných ran. Zatykač zveřejnil zakladatel hnutí Pegida, okresní sdružení Alternativy pro Německo (AfD) a hnutí Pro Chemnitz, které protesty organizuje.

Saské úřady tak čelí kritice za to, že umožnily únik oficiálního úředního dokumentu. Jak se k němu demonstranti dostali, není zatím jasné. Policie mezitím potvrdila, že dokument je pravý.

Šéfredaktor místního deníku Freie Presse Torsten Kleditzsch pro DW uvedl, že se s kolegy snažil uvádět „fake news” na pravou míru. Podle něj je však i pro dobré novináře těžké vyvracet informace, které už jsou v oběhu a tím pádem i v povědomí čtenářů.

„Když vyvracíte fámu prostřednictvím faktů, automaticky šíříte také onu fámu. A ve výsledku si lidé zapamatují právě ji,” tvrdí Kleditzsch.

Reklama

Doporučované