Hlavní obsah

Následky bouří komplikují dopravu. Zastavily dálnici D1 i vlaky

Foto: MarekKijevsky, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Provoz na dálnici se zastavil mezi exity 134 Měřín na Žďársku a 119 Velký Beranov na Jihlavsku v úterý kolem 22:00.

Článek

Po večerní bouřce stál kvůli popadaným stromům mezi 128. a 129. kilometrem více než dvě hodiny provoz na D1 v obou směrech. Plně obnoven byl krátce po půlnoci. Vyplývá to z informací Národního dopravního informačního centra. Odstraňování popadaných stromů zaměstnává hasiče i na jiných vozovkách.

Provoz na dálnici se zastavil mezi exity 134 Měřín na Žďársku a 119 Velký Beranov na Jihlavsku v úterý kolem 22:00. Hasiči odstraňovali popadané stromy i na dalších komunikacích. Od půlnoci evidují kolem sedmi desítek výjezdů kvůli počasí, nejčastěji podle údajů na webu odstraňují popadané stromy.

Jak hlásil Hasičský záchranný sbor ČR, bouřky vytížily hasiče extrémně.

Bouřky postupně přerušily provoz vlaků asi na třech desítkách tratí. Problémy se objevily v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském i Středočeském kraji či na Vysočině. Vyplývá to z údajů státní Správy železnic. Provoz omezily například pády stromů na koleje nebo přerušení dodávek proudu.

Z těch hlavních jsou stále problémy mezi Českými Budějovicemi a Horním Dvořištěm. Celkem Správa železnic evidovala kvůli noční bouřce téměř stovku mimořádností, které buď zastavily, nebo omezily provoz. ČTK to dnes řekla mluvčí Správy železnic Kateřina Šubová. Většinou šlo o popadané stromy přes koleje či na trakční vedení.

Obnovit se ráno podařilo provoz po jedné traťové koleji mezi Zábřehem na Moravě a Červenkou, což je koridor z Olomouce na Prahu. Zprovoznění se v nejbližší době očekává také na havlíčkobrodské trati, tedy z Brna přes Havlíčkův Brod do Prahy, kde je nyní kvůli výlukám klíčová odklonová trasa. „Tam by do půl hodiny měla být zprovozněna jedna kolej s tím že ta druhá bude až v průběhu zítřka (čtvrtka), protože je tam spadlá trolej a poškození je tam větší,“ uvedla mluvčí. Z dalších hlavních tratí jsou podle ní problémy stále mezi Českými Budějovicemi a Horním Dvořištěm, kde je provoz zastaven.

Omezení na regionálních tratích přetrvávají například na Strakonicku a Vimpersku, dále na Vysočině na Jihlavsku.

Podle mluvčí k 06:00 evidovala Správa železnic 95 mimořádností, které zastavily nebo omezily provoz. Vedle pádů stromů se železničáři potýkali také s poruchami zabezpečovacího zařízení, s nánosy bahna, kamení v kolejišti nebo výpadky napájení po bouřkách. Nejvíc byly zasaženy jižní Čechy, Plzeňský kraj a Vysočina.

Aktuálně jsou bouřky nad severní částí České republiky.

Reklama

Související témata:

Doporučované