Hlavní obsah

Silné bouřky dorazily od jihozápadu, ukončily i koncert Chinaski

Foto: Patrik Vávra pro Seznam Zprávy

Bouřka 29. června 2021 v Jesenici u Prahy.

Reklama

aktualizováno •

Velmi silné bouřky dorazily do Česka. Hasiči mají desítky výjezdů, hlavně kvůli popadaným stromům.

Článek

Šest desítek zásahů měli jihočeští hasiči dnes večer kvůli bouřce za jednu hodinu. Mezi 20:00 a 21:00 nejčastěji odstraňovali popadané stromy. ČTK to řekla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Bouřka také na několika místech v kraji způsobila omezení železniční dopravy.

„Bouřka jde od západu na východ. Nejvíce zásahů jsme měli nejdříve na Českokrumlovsku a Prachaticku. Pak se postupně přidalo Českobudějovicko, Písecko a Strakonicko,“ uvedla Matějů. Kvůli silné bouřce například dnes večer předčasně skončil koncert skupiny Chinaski v českobudějovickém letním kině.

Silný vítr polámal stromy, které popadaly na železnici. Kvůli tomu nejezdí vlaky mezi Českými Budějovicemi a Českými Velenicemi, Protivínem a Putimí, Kamenným Újezdem a Horním Dvořištěm, nebo Rybníkem a Lipnem nad Vltavou.

Bouřky udeřily i v Plzeňském kraji, kde jsou podle policie popadané stromy přes silnici. Na mnoha místech je i voda na silnici, řidiči by měli být opatrní. Hasiči za hodinu a půl absolvovali 57 výjezdů z kategorie technických zásahů. Nejčastěji odstraňovali právě popadané stromy. Asi 30 000 domácností bylo před půlnocí bez proudu, řekla ČTK mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Středočeští hasiči měli první výjezdy po 21. hodině. „Operační středisko a profesionální i dobrovolní hasiči aktuálně řeší 85 především spadlých stromů. Nejvíce prozatím na Příbramsku, Rakovnicku a Berounsku,“ uvedli hasiči na Twitteru.

Pražští hasiči měli do 22:30 asi tři desítky zásahů. „Jedná se o popadané stromy, v některých případech jsme čerpali vodu ze sklepů,“ uvedli na Twitteru.

Bouřky postupně přerušily provoz vlaků asi na třech desítkách tratích. Problémy se objevily v Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském i Středočeském kraji či na Vysočině. Vyplývá to z údajů státní Správy železnic. Provoz omezily například pády stromů na koleje nebo přerušení dodávek proudu.

„Aktuálně je zastaven provoz na dvacítce tratí, především z důvodu nepříznivého počasí, pádu stromů do kolejiště, výpadku napájení trakčního vedení či poruch traťového či staničního zabezpečovacího zařízení,“ popsala situaci krátce před 22:00 mluvčí Správy železnic Kateřina Šubová. Později se objevovaly problémy i na dalších úsecích. Po 23:30 byl podle údajů na webu Správy železnic provoz omezen asi na třicítce tratí.

Popadané stromy podle policie zastavily ve 22:00 hodin provoz na dálnici D1, a to mezi 128. a 129. km v obou směrech.

Déšť zvedl hladiny řek

Na druhý stupeň ze tří, tedy povodňovou pohotovost, se dostala Klabava na Plzeňsku. Na třech dalších místech v Plzeňském kraji, Praze a Jesenici u Prahy byly toky podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) kolem 22:30 na nejnižším, prvním stupni, což je povodňová bdělost.

Klabava v Nové Huti na Plzeňsku už ve 21:30 vystoupala na první povodňový stupeň a po 22:00 na druhý. Kolem 22:30 hladina stále stoupala. Na Plzeňsku dosáhla kolem 22:00 prvního povodňového stupně také Úslava v Prádle.

Později, před 22:30, se s postupem bouřek Českem k severovýchodu dostala na první povodňový stupeň rovněž hladina Botiče v pražských Nuslích. Na stejném stupni byl Botič i v Jesenici u Prahy.

Před 23:00 už hladiny toků místy klesaly. Klabava se dostala zpět na první povodňový stupeň, na němž se ještě před 23:30 držela. Také hladina Botiče v pražských Nuslích kolem 23:00 klesla, dostala se až pod úroveň prvního povodňového stupně. Hladiny Botiče v Jesenici a Úslavy v Prádle před 23:30 stagnovaly. Dále se tak držely na prvním povodňovém stupni.

Reklama

Související témata:

Doporučované