Hlavní obsah

Večer přijdou silné bouře s krupobitím, řeky prudce stoupnou

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Meteorologové varují před velmi silnými bouřkami, které mají Česko zasáhnout dnes večer.

Článek

Napršet má dnes večer na většině území Česka kolem 50 milimetrů, nárazy větru dosáhnou kolem 90 kilometrů v hodině a padat budou i kroupy. Prudce mají stoupnout hladiny řek a na některých místech dosáhnou třetího povodňového stupně.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav. „Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno je zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst.“

V místě výrazných srážkových úhrnů očekávají meteorologové prudké vzestupy hladin, zejména u menších toků. Problémy nastanou při intenzitě srážek 30 milimetrů za hodinu a vyšších. Nejvyšší vzestupy a rozvodnění budou na menších tocích a na svažitých terénech, kde hladiny mohou krátkodobě vystoupat na druhý, případně i třetí povodňový stupeň.

„Vyvarujte se koupání, plavání, jízdy lodí a pohybu v korytě toku,“ zdůraznili meteorologové.

Výstraha platí od dnešní 18. hodiny do středeční čtvrté ranní. Týká se těchto krajů a okresů: Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj (Blansko, Boskovice, Brno, Ivančice, Kuřim, Moravský Krumlov, Rosice, Šlapanice, Tišnov, Znojmo), Olomoucký kraj (Jeseník, Konice, Litovel, Mohelnice, Šumperk, Uničov, Zábřeh), Moravskoslezský kraj (Bruntál, Krnov, Rýmařov).

Reklama

Související témata:

Doporučované