Hlavní obsah

Nástupci Evy Samkové nemají peníze na šampionát. Pomoci jim má veřejná sbírka

Patronem sbírky pro juniorské reprezentanty je Eva Samková.Video: Jakub Burian

 

Reklama

Na juniorský světový šampionát ve snowboardcrossu se probojovalo deset českých závodníků. Ze svazových peněz se ale v srpnu na Nový Zéland dostane pouze tříčlenná výprava.

Článek

Právě na juniorském mistrovství si připsala jeden z prvních úspěchů kariéry také olympijská vítězka Eva Samková. Psal se rok 2010 a česká závodnice porážela o tři roky starší soupeřky. „Ukázalo mi to, že má smysl se snowboardcrossu věnovat a dál se soustředit na kariéru. Tehdy to nikdo nečekal a navíc mi tam vůbec poprvé vypadlo rameno, takže zážitků z tohoto závodu mám opravdu hromadu,“ směje se Samková.

Na klenot českého snowboardcrossu v podobě Evy Samkové by nyní rádo navázalo hned deset českých talentů. Cenově je však výprava na Nový Zéland velmi nákladná, a tak se vedení reprezentace a samotní závodníci rozhodli vyhlásit sbírku pro účast na mistrovství světa.

Sbírka Medaile na Zélandu končí 10. července a má za cíl vybrat 600 tisíc korun, které by české juniorské reprezentaci výrazně pomohly. Samková je patronkou této sbírky. „Svaz zafinancuje jednoho trenéra a dva závodníky, což je zkrátka málo. Celkové náklady se vyšplhají nad milion korun a rozhodně to není tak, že pokud se nám povede vybrat stanovenou částku, tak pojedou na Nový Zéland všichni zadarmo. Pomůže to ale rodinám závodníků, které to z velké části financují, a my rozhodně nechceme, aby se kvůli jednomu šampionátu zadlužovaly,“ říká trenér Marek Jelínek.

Přímo na stránce sbírky může kdokoliv přispět libovolnou částkou a na oplátku navíc získat speciální odměny od české snowboardcrossové reprezentace. V nabídce je například pohlednice přímo z Nového Zélandu, servis lyží nebo snowboardu, originální oblečení Evy Samkové z olympijských her nebo účast na reprezentačním kempu. „Máme tam ale také obyčejný dobrý pocit za pomoc českým nadějím. Jsou to všechno ceny, které ocení nejen fandové snowboardcrossu, ale i normální lidé,“ doplňuje Jelínek.

Reklama

Doporučované