Hlavní obsah

NATO popírá, že vojáci aliance ve východní Evropě ohrožují Rusko

NATO popřelo tvrzení Vladimira Putina, že vojenské síly aliance ohrožují Rusko.Video: Daniel Andrisák, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

Severoatlantická aliance popřela tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, že vojenské síly NATO ve východní Evropě ohrožují Rusko.

Článek

Severoatlantická aliance ve čtvrtek odmítla tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, že síly NATO ve východní Evropě znamenají pro Rusko hrozbu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vyjádření mluvčí aliance Oanu Lungescuovou.

„Akce NATO jsou obranné, proporcionální a plně v souladu s našimi mezinárodními závazky,“ zdůraznila mluvčí v e-mailové odpovědi na dotaz agentury.

„NATO rozmístilo ve východní části aliance 4000 vojáků k odstrašení jakékoli možné agrese. Tito vojáci se nemohou rovnat divizím rozmístěným Ruskem. Naproti tomu Rusko má vojáky na Ukrajině, v Gruzii a v Moldavsku proti vůli vlád těchto zemí,“ uvedla dále Lungescuová.

Odmítla rovněž Putinovo tvrzení, že západní vojenská aliance nechce s Ruskem diskutovat o pravidlech pro vojenské lety. Poukázala při tom na to, že otázky týkající se letectva byly projednávány na různých společných vojenských fórech.

„Pokud jde o letectvo, diskutovali jsme o bezpečnosti ve vzdušném prostoru v Pobaltí v Radě NATO-Rusko,“ připomněla například mluvčí aliance.

Reklama

Doporučované