Hlavní obsah

Putinův kritik Navalnyj přistál v Berlíně, jeho stav je stabilní

Foto: Kira Jarmyšová/Twitter

Navalnyj na palubě letadla Bombardier Challenger 604

Reklama

aktualizováno •

Letadlo s předním ruským opozičním politikem Alexejem Navalným odlétlo z letiště v sibiřském Omsku a krátce před devátou hodinou ranní přistálo v Berlíně.

Článek

Navalného spolupracovníci mají podezření, že byl otráven. Politika, který je stále ve vážném stavu, doprovázela na palubě letadla jeho manželka.

Ruští lékaři ale v pátek uvedli, že stopy jedu v krvi opozičního politika nenašli.

„Letadlo s Alexejem odletělo do Berlína. Obrovské poděkování všem za podporu. Boj o Alexejův život a zdraví teprve začíná a bude muset ujít ještě dlouhou cestu, ale alespoň první krok byl udělán,“ napsala Jarmyšová na Twitteru.

V pátek ráno na omském letišti přistálo německé letadlo se speciálním zdravotnickým vybavením, které mělo Navalného dopravit k léčení do Berlína. Ruští lékaři zprvu tvrdili, že převoz zatím není ze zdravotních důvodů možný, ale pak změnili názor. Stav pacienta se podle nich stabilizoval a už nebrání přepravě do zahraničí.

Agentura AP dala tento vývoj do souvislosti se stoupajícím mezinárodním tlakem na Moskvu.

Zdravotní stav předního ruského opozičního politika Alexeje Navalného je po převozu do Berlína stabilizovaný, oznámil v sobotu deníku Bild lidskoprávní aktivista Jaka Bizilj, který se podílel na organizaci leteckého transportu ze sibiřského Omsku.

V Německu jej nyní čeká léčba, s největší pravděpodobností bude z letiště Tegel převezen do berlínské nemocnice Charité.

Navalného manželka, která žádala prezidenta Vladimira Putina, aby převoz jejího muže do Německa umožnil, musela podepsat prohlášení, že si je vědoma rizik tohoto kroku. Němečtí lékaři a experti, kteří přiletěli pro Navalného, už předtím konstatovali, že pacient je schopen transportu.

Čtyřiačtyřicetiletý Navalnyj, který patří k nejvýraznějším postavám ruské opozice. V minulosti byl vícekrát vězněn. Ve čtvrtek skončil v bezvědomí v nemocnici poté, co se mu při letu z Tomsku do Moskvy udělalo nevolno. Letoun nouzově přistál v Omsku. Podle Navalného mluvčí Jarmyšové byl patrně otráven látkou přimíchanou do čaje.

Reklama

Doporučované