Hlavní obsah

Návrat dětí do škol 1. března? Hamáček má dva týdny na sehnání testů

Foto: Shutterstock.com

Kdy se vrátí děti do školy? Až ministr sežene testy.

Reklama

Vláda dnes řekla jasnou podmínku, za které se děti začnou vracet do školy: až bude dostatek vhodných testů. Na jejich sehnání má necelé dva týdny.

Článek

Návrat dětí do škol bude záviset na šikovnosti a vyjednávacích schopnostech ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Naznačil to na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády, která rozhodla, že děti se do škol začnou vracet od 1. března, avšak pouze pokud se podaří zajistit dostatek neinvazivních antigenních testů.

„Ministerstvo vnitra dostalo za úkol testy zajistit a zajistit i jejich distribuci, na tom pracujeme. Pokud se nám podaří do 1. března zajistit dostatečný počet testů, nic by nebránilo, aby se děti začaly vracet do škol,“ uvedl Hamáček. Ten zároveň předsedá Ústřednímu krizovému štábu, který návrat dětí do školy pomáhá koordinovat. První březen je však už za necelé dva týdny.

Jako první se budou do lavic vracet poslední ročníky základních a středních škol, které letos čekají závěrečné zkoušky či přijímačky na vyšší stupeň studia. „Podle toho, jaká bude kapacita testů, budeme uvažovat o tom, jak vlny návratu do škol fázovat,“ řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Momentálně do školy chodí jen děti v prvních a druhých třídách základních škol. Ostatní jsou už měsíce na distanční výuce.

Hamáček nyní vstoupí do jednání s firmami, které vyrábějí testy odpovídající kritériím stanoveným Ministerstvem zdravotnictví. To vyžadovalo, aby testy byly neinvazivní, nevedly k tvorbě aerosolu a měly odpovídající senzitivitu a certifikace. Zároveň jde o testy, kterými si děti budou moct provádět samoodběr, a testování by tak nemuseli provádět učitelé či další pracovníci školy.

Do začátku března musí Ministerstvo vnitra vybrat dodavatele testů, nakoupit je a zajistit jejich distribuci do všech škol v Česku. „Nezastírám, že lhůta je to šibeniční, ale zvládli jsme už horší věci,“ uvedl Hamáček a narazil na to, jakým způsobem třeba na jaře zajišťovali tehdy nedostatkové ochranné pomůcky. „Jsem přesvědčen, že 1. března bude testů dostatek,“ slíbil.

Reklama

Doporučované