Hlavní obsah

Návrat lesů slaví úspěch, v Číně se znovu objevili chránění divocí levharti

Video: Jan Marek, Reuters

 

Reklama

V přírodní rezervaci na severozápadě Číny se objevilo několik exemplářů vysoce chráněného levharta čínského. Vzácných živočichů se ale do oblasti vrátilo víc. Odborníci přičítají zásluhy zalesňování.

Článek

Levharti čínští jsou podle zákona v nejvyšší třídě chráněných živočišných druhů v zemi. Zoologové ze severozápadní čínské provincie Kan-su tak byli překvapeni, když na čtvrtletních snímcích pozorovacích kamer z rezervace Ziwuling spatřili několik exemplářů tohoto druhu.

„Jedná se o největší kočkovitou šelmu, kterou jsme zde v rezervaci zatím měli. Objevení levharti váží odhadem od 60 do 100 kilogramů, ale někteří z nich dosahují váhy až ke 130 kilogramům. Výskyt tohoto vzácného druhu v regionu pro nás znamená mnoho,” komentuje objev Zhou Tianlin, děkan přírodních věd a technologií na univerzitě Longdong v Čching-jangu (prov. Kan-su).

Pořízené fotografie a videozáběry podle děkana rozhodně ukazují na výskyt více než jednoho exempláře levharta čínského v oblasti. Velikosti pozorovaných zvířat se prý podstatně liší, což ukazuje spíše na menší skupinu než jednotlivce, dodává agentura Reuters.

Informační portál China.org píše o výskytu bezmála dalších čtyřiceti chráněných živočišných druhů v oblasti. Do krajinné rezervace Ziwuling se vrátili i chránění bažanti zlatí, oceloti velcí nebo liška a srnec obecný.

Opětovný výskyt chráněných živočichů na severozápadě Číny je pro tamní environmentalisty důležitý. Konečně totiž pozorují efektivní dopad jejich snah o zalesňování celé země, které trvá již dvě dekády. Životní prostředí zde značně znečistila zemědělská a průmyslová činnost.

Čínská lidová republika chce do konce tohoto roku vysadit přes 16 milionů akrů lesů a do konce této dekády cílí k pokrytí 23 procent celkové rozlohy půdy v zemi.

Reklama

Doporučované