Hlavní obsah

První den na zahrádkách: Dražší jídlo a testy v mobilu

Foto: Jan Podmol

Některé brněnské restaurační zahrádky se v pondělí zaplnily.

Reklama

I přes nevlídné počasí testují restaurační zahrádky první den provozu po nejtěžší fázi pandemie. Seznam Zprávy v Brně zjišťovaly, jaký byl přes poledne zájem zákazníků a jak byli připraveni na případné kontroly hygieny či policie.

Článek

Je sice pod mrakem, ale pršet na chvíli přestalo. I díky tomu se židle na zahrádce Radegast Sportpubu na brněnském náměstí Svobody zaplnily v pondělí kolem poledne téměř do posledního místa.

„V jedenáct hodin, když jsme otevřeli, tak jsme kvůli počasí očekávali, že bude víc jídel s sebou. Ale protože přestalo pršet, tak si lidé sedají a těší se z toho, že se mohou najíst normálně z talíře, nechat se obsloužit a dát si pivo,“ říká provozní hospody Richard Máša. Na zahrádce je kvůli povinným rozestupům asi o čtvrtinu méně míst k sezení než za normální situace.

Jak Seznam Zprávy v pondělí informovaly, zvýšené ceny energií a surovin přiměly některé restaurace ke zdražení. To se týká i brněnské hospody, která zvýšila cenu tří obědových jídel z pěti nabízených.

„Zdražili jsme některá jídla na poledním menu, ale ne nějak razantně. Ze 104 korun jsme šli na 109 a ze 119 na 124. Ale zákazníkům k tomu nabízíme minerální vodu za dvacku, abychom jim to nějak vykompenzovali,“ vysvětluje Máša.

Jen o pár metrů dál stojí zahrádka restaurace Zlatá loď. Polední menu zde nezdražovali, ale z padesáti míst byla v půl jedné obsazena pouze dvě. „Nepřeje nám počasí. Lidé chodí pro jídlo spíš do výdejního okénka a bohužel si myslím, že celý tento týden zahrádku moc nevyužijí,“ uvedl manažer restaurace Patrik Baláž.

Testy k zakoupení v restauraci

Hosté mohou na zahrádky restaurací a hospod pouze s negativním testem. To by měli při namátkových kontrolách ověřovat policisté nebo hygienici. „Moc nám pomohlo, že se nemusíme ptát zákazníků, jestli jsou testovaní, nebo ne,“ uvedl provozní Máša. Zároveň dodal, že pokud by snad zákazník otestovaný nebyl, může si koupit antigenní test přímo v jeho Radegast Sportpubu.

Většina zákazníků, kteří v pondělním deštivém počasí na brněnské restaurační zahrádky zavítali, byla ale pro případnou kontrolu vyzbrojena výsledkem testu z práce. „Chodím do práce, kde máme každý týden testy, takže jsem na to připravený,“ řekl muž, který v Brně pracuje jako číšník a v pondělí si zašel na oběd do restaurace U Dřevěného vlka na Zelném trhu.

Stejně na tom byl také Vojtěch Burkot, který si krátil čekání na vlak na zahrádce restaurace Na tahu nedaleko hlavního nádraží. „Pravidelně mě testují v práci, kde máme testy dvakrát za týden. Kdyby přišla kontrola, tak mi zaměstnavatel pošle potvrzení na e-mail,“ řekl muž sedící u stolu pod slunečníkem, který ho chránil před deštěm.

Právě ten byl podle provozního restaurace Tefiti na Zelném trhu důvodem prázdné zahrádky této restaurace. „Máme hodně rezervací, ale špatné počasí lidi odradilo. Dneska jich přišlo asi dvacet, většinou si jídlo berou s sebou,“ sdělil Ammar Otman.

Jeho restaurace patří k těm, které zareagovaly na zdražení surovin. „Potraviny zdražily asi o deset procent, byl jsem z toho překvapený. Menu jsme pozměnili tak, abychom nemuseli zdražovat. To znamená, že jsme například vyměnili některé dražší suroviny a připravili jsme více bezmasých jídel,“ vysvětlil Otman s obavou, že by hosté v případě zdražení mohli vyměnit restauraci za jídlo z rychlého občerstvení.

O zákazníky v pondělí dopoledne naopak neměla nouzi brněnská restaurace Jean Paul ́s. Na její zahrádce bylo v době oběda těžké najít volné místo k sezení. „Chodíme tady často. Těšily jsme se, že si konečně dáme oběd z talíře, a ne z plastové krabičky. Měly jsme špagety a bylo to výborné,“ řekly Brňanky Lucie a Iveta, které seděly u jednoho stolu.

Podle nařízení vlády mohou být u jednoho stolu maximálně čtyři lidé. To společně s 1,5metrovými rozestupy mezi stoly museli řešit také zaměstnanci restaurace U Tomana na náměstí Svobody. „Bylo to náročnější na přípravu. Všechno jsme ale přeměřili a nachystali tak, aby to odpovídalo nařízení. Stoly máme pro čtyři nebo pro dva lidi,“ sdělil provozní manažer Lukáš Smutný.

Restaurace nemusela na rozdíl od ostatních zařízení snižovat kapacitu míst, protože zahrádku díky velkému prostoru pouze rozšířila. Některé stoly však zůstávaly neobsazené. „Kdyby nepršelo, tak si sedneme na zahrádku a jídlo sníme tady,“ vysvětlily dvě ženy, které si přišly pro oběd během přestávky v práci. Kvůli dešti si ale jídlo vzaly zabalené s sebou.

Skoro prázdná byla zahrádka nedaleké restaurace se zdravou výživou. U stolu zde seděla pouze paní Jitka z Vyškova. „Když je člověk dojíždějící, tak je to jediná možnost, kde se může najíst,“ řekla. Při případné kontrole policisty či hygieniky by ale negativní test neukázala. Covid-19 totiž před několika týdny prodělala. „Potvrzení mám v mobilu,“ dodala.

Právě potvrzení o prodělání nemoci či o očkování je spolu s negativním výsledkem testu ne starším než 72 hodin podmínkou pro vstup na restaurační zahrádky.

Reklama

Doporučované