Hlavní obsah

Návrhy nové pražské filharmonie připraví 20 týmů, českých je menšina

Foto: Shutterstock.com

„Ilustrační foto.“

Reklama

Porota architektonické soutěže na podobu nové filharmonie na pražské Vltavské vybrala 15 studií, které připraví soutěžní návrhy. Pět studií už dříve město oslovilo, celkem bude porota příští rok v dubnu vítěze vybírat z 20 návrhů.

Článek

Novinářům to dnes řekli zástupci města. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) dodal, že magistrát bude jednat s novým ministrem kultury o už dříve slíbeném spolufinancování stavby státem. Budova by měla stát v roce 2032 a podle dřívějších odhadů má stát asi šest miliard korun.

Podle předsedy poroty a hlavního architekta Brna Michala Sedláčka se do soutěže přihlásilo 115 zájemců a vybrat z nich 15 bylo náročné. Ve 20 studiích, které připraví návrhy, je podle něj zastoupeno 12 zemí, pět z nich je pak z Česka nebo jsou v nich čeští architekti. „Myslím, že 20 studií je skutečně zárukou, že dostaneme nejenom pár, ale mnoho velice kvalitních návrhů,“ řekl. Výsledek soutěže by měl být zveřejněn v květnu příštího roku, následně o něm budou hlasovat městští zastupitelé.

Podle Hřiba bylo pro porotu kromě budovy podstatné také řešení veřejného prostoru kolem stavby, která má být součástí plánované nové čtvrti na nyní nevyužitém rozsáhlém území nazývaným Bubny-Zátory. „Chceme, aby filharmonie a její okolí žilo i mimo samotné představení. Tedy aby byla nejen turistickým lákadlem, ale i místem, kam rádi a často zajdou Pražané,“ řekl primátor.

Primátorův náměstek Petr Hlaváček (za TOP 09) dodal, že město kromě soutěže pokračuje i v dalších přípravných činnostech, jako je průzkum vibrací na parcelách nebo průzkum mezi veřejností. Pracovní skupina na magistrátu jedná také o financování, na kterém by se podle dřívějšího příslibu měl podílet i stát. Projektovou dokumentaci stavby, která by měla vyjít podle odhadu na 750 milionů korun, nicméně zaplatí město. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě) dodal, že na parcelách prozatím městská část zřídila skatepark a plánuje tam i další sportoviště.

Zapojení dalších investorů - kromě státu i těch soukromých - by mělo podle plánů města přijít na řadu pro samotnou stavbu, jejíž zahájení je nyní plánováno na rok 2027. „Vnímáme velký zájem soukromého sektoru,“ řekl dnes Hlaváček a dodal, že pro financování město s největší pravděpodobností založí fond. Finálně však zatím nebylo o podobě financování rozhodnuto. Náměstek dodal, že s ohledem na vývoj cen stavebních prací, materiálů a energií magistrát počítá s průběžnými aktualizacemi rozpočtu.

V nové filharmonii s několika sály by měly sídlit Česká filharmonie, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK nebo hudební oddělení Městské knihovny v Praze. Areál bude podle představ města otevřen celodenně a nabídnout má vedle kulturních prostor také například kavárny či restaurace. Další velké investice budou nutné do úprav okolní, nyní nevyužívané oblasti, například do dopravní infrastruktury a podobně. Magistrát pro brownfield Holešovice-Bubny, kde se lokalita pro filharmonii nachází, připravuje územní studii. Počítá se tam mimo jiné s rozsáhlou bytovou výstavbou.

Diskuse o stavbě velkého koncertního sálu v Praze se vedou desítky let. Nejvíce se řešilo vhodné místo. Sál mohl v 90. letech vzniknout na Letné - na místě, kde se uvažovalo také o výstavbě Národní knihovny podle návrhu architekta Jana Kaplického. Japonští investoři chtěli stavbu věnovat České filharmonii ke 100. výročí. Tehdejší ministr kultury Milan Uhde a primátor Milan Kondr jejich nabídku odmítli.

postupujícízemě
Opočenský Valouch architekti + ALA ArchitectsČesko + Finsko
MVRDVNizozemsko
Office Kersten Geers David Van Severen + Crist & Gantenbein ArchitektenBelgie + Švýcarsko
Mecanoo + Chybik Kristof Architects & Urban DesignersNizozemsko + Česko
Barozzi Veiga + Atelier M1 architektiŠpanělsko + Česko
Sou Fujimoto ArchitectsJaponsko
Cobe + Lundgaard & Tranberg ArkitekterDánsko
Šépka architekti + Mangado Y AsociadosČesko + Španělsko
Foster and PartnersVelká Británie
Bjarke Ingels GroupDánsko
Henning Larsen ArchitectsDánsko
Carrilho da Graça ArquitectosPortugalsko
Jaja ArchitectsDánsko
Bevk Perović arhitektiSlovinsko
Petr Hájek ArchitektiČesko
Diller Scofidio + Renfro (přímo osloveni)USA
Snøhetta (přímo osloveni)Norsko/USA
Ateliers Jean Nouvel (přímo osloveni)Francie
David Chipperfield Architects (přímo osloveni)Velká Británie
Sanaa (přímo osloveni)Japonsko

Reklama

Doporučované