Hlavní obsah

Komentář: Developeři vyhrožují, ale staví

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Když už jednou obdržíte povolení, pak nezahájit stavbu by bylo spojeno s nezanedbatelnými náklady. Takový krok obvykle není v zájmu ani toho nejhlasitějšího z developerských věrozvěstů nízké výstavby.

Článek

Developeři omezí výstavbu nových bytů, hlásily v říjnu 2022 zpravodajské titulky. Developeři teď srazí výstavbu bytů na třetinu, předpovídal v únoru 2023 šéf jednoho z nich. „Nestaví, vůbec nikde nestaví,“ propadal skepsi nad stavem rezidenční výstavby v Praze v červenci magazín Forbes.

O zprávy, že se v Česku, a zejména v Praze, jež ve výstavbě nových bytů dominuje, nepostaví už v podstatě nic, neboť se to developerům nevyplatí, skutečně loni nouze nebyla. Jaká byla realita?

Trochu jiná, jako obvykle. Český statistický úřad právě zveřejnil data o zahájených a dokončených bytech za prvních 11 měsíců minulého roku. Podle nich byla v Praze v tomto období zahájena stavba 3608 bytů v nových bytových domech. To je o dvě stovky více, než činí dlouhodobý průměr počtu zahájených bytů v prvních jedenácti měsících let 2006 až 2022.

U dokončených bytů je obrázek podobný. Ve zmíněném období právě skončeného roku se v hlavním městě dokončilo 4562 bytů. To je skoro o osm set bytů víc, než je dlouhodobý průměr. Developeři tedy na žádnou brzdu nešlápli. Ani v nejmenším.

Ano, je to pohled do zpětného zrcátka. Hledíme-li na počty bytů dokončených v roce 2023, jde o stavby zahájené někdy ve druhé polovině roku 2020 či v roce 2021. U počtu zahájených staveb bytů se vzhledem k tomu, že platnost stavebního povolení je dvouletá, také zčásti jedná o stavby povolené již před delší dobou. Čeká nás tedy v letošním roce onen opakovaně avizovaný kolaps rezidenční výstavby?

Nemyslím si to. Stavebních povolení na výstavbu bytových domů se v Praze v letech 2018 až 2022 vydávalo stabilně mezi 1500 a 1700. V prvních 11 měsících roku 2023 se vydalo 1348 povolení. (Á propos – byly doby, konkrétně roky 2006 až 2009, kdy se povolení vydalo v průměru přes 5300 ročně. Což ale bylo způsobeno tím, že se častěji povolovaly menší bytové domy, tedy s menším počtem bytových jednotek.)

Když už jednou obdržíte povolení, na které jste čekali několik let a které platí dva roky, pak nezahájit stavbu by bylo spojeno s nezanedbatelnými náklady. Takový krok obvykle není v zájmu ani toho nejhlasitějšího z developerských věrozvěstů nízké výstavby. Jinými slovy – může-li stavebník konečně začít stavět, s největší pravděpodobností také stavět začne. Slovům i úrokovým sazbám navzdory.

Až tedy budete zase číst o tom, jak bude nových bytů málo, takže určitě zdraží, a poslouchat developery, kteří rozhodně nebudou nic stavět, zkuste se zeptat „cui bono“. A nakouknout na stránky Českého statistického úřadu.

Reklama

Doporučované