Hlavní obsah

Komentář: Energetické drinky patří za plexisklo jako tabák a kořalka

Foto: Shutterstock.com

O rok starší spolužák s plechovkou energetické bomby v ruce může fungovat jako silná motivace vyzkoušet to také.

Reklama

Státní zdravotní ústav nyní vydal jasné varování: energetické drinky, po nichž děti momentálně tak šílí, jsou pro ně jedovaté. Seberou konečně poslanci odvahu přejít od slov k činům a prodej nezletilým zakážou?

Článek

Vstoupili jsme do večerky a obě dcery (2. a 4. třída) intuitivně zamířily k regálům, kam by jim měl být – myslím si – vstup znemožněn. Podobně jako k cigaretám. Totiž ke stojanům s tajnosnubně pojmenovanými, „energií“ nabitými limonádami.

Blankytné a růžové etikety na lahvích a plechovkách se tváří jako nejlepší kamarádi každého školáka. Některé dokonce v komiksově jásavé bublině sdělují, kolik je v nich naskládaných vitamínů, prospěšných minerálů a aminokyselin; a vůbec: jak moc jsou cool.

Je to, až na vzácné výjimky, lež.

Artikl, po němž děti, spatřujíce jej v ústech spokojeně pomlaskávajících influencerů, tak mocně prahnou, je pro ně prokazatelně toxický.

Což není přehánění. Strašení. Žádná nadsázka.

I čeští poslanci teď konečně uvažují o zákazu prodeje potenciálně smrtících energetických nápojů dětem. Výrobci to ovšem, jaký šok, mají za přehnané. Prý postačí osvěta. Inu, nepostačí.

Státní zdravotní ústav nyní, než se zákonodárci rozhoupou, zveřejnil expertní posudek. Je nekompromisní. „Nic jako doporučené či bezpečné množství energetického nápoje pro děti neexistuje.“

Nahlédněme v několika bodech věc detailněji. A to s pomocí lékařky a nutriční epidemioložky Státního zdravotního ústavu Elišky Selinger.

  • obsah kofeinu a dalších stimulantů je v energetických nápojích násobně vyšší než v jiných zdrojích, dítě se snadno předávkuje, a dopady dlouhodobé konzumace mohou být devastující
  • nejde navíc jen o kofein – energetické nápoje jsou sladké, cukru přijmou děti dost v běžné stravě, není třeba přidávat ještě v nápojích a zvykat je na intenzivně sladkou chuť
  • děti si energetický nápoj dnes mohou koupit zcela bez omezení a dozoru, otázka je, kdo tedy zaručí dodržení „rozumného“ množství konzumace
  • i proto mnoho států zavedlo věkové omezení prodeje i další opatření, aby lépe chránily zdraví budoucí generace

Litva začala, Polsko se letos přidalo

Od roku 2014 začal v Litvě platit zákaz prodeje energetických nápojů nezletilým. Pobaltský stát tvrdí, že toto opatření, které má chránit zdraví dětí, přijal jako vůbec první na světě. Týká se nápojů, které obsahují velké množství kofeinu nebo další povzbuzující látky, za porušení zákazu prodejci platí pokuty.

V březnu 2018 pak zakázala většina supermarketů ve Velké Británii prodej energetických nápojů dětem mladším 16 let. Obchodníci se pro omezení rozhodli kvůli škodlivému vlivu na zdraví. Britské děti si tak musí na pokladně připravit kromě peněz i občanku. Tento krok schvalovali lékaři, ale třeba i světově uznávaný kuchař Jamie Oliver.

  • výrazně nadměrná konzumace energetických nápojů může u mladých lidí způsobovat akutní zdravotní problémy
  • jde například o nepravidelný srdeční rytmus, dechové obtíže, úzkost nebo nevolnost

Kdo si dal někdy po ránu – vyčerpán bezesným převalováním – v rychlém sledu dvě opravdu silná espressa, možná ví, o jak extrémně nepříjemných stavech je řeč.

Množství kofeinu ve dvou běžných plechovkách energetického nápoje rovněž překračuje maximum doporučené Evropským úřadem pro bezpečnost potravin pro děti a adolescenty. Problémem je, jak bylo řečeno, i vydatná nálož cukrů.

„Mnohé nápoje jsou marketingově prezentované jako zdravé varianty, přestože tomu jejich složení zcela neodpovídá. Barevné a vizuálně lákavé obaly přitahují dospívající a děti, zejména pokud je vídají v reklamách v televizi, ale i na internetu, například skrze své oblíbené influencery,“ doplňuje doktorka Selinger. „Dopady marketingových aktivit na děti jsou výraznější než u dospělých, což potvrzují i odborné studie. Mnozí mladí lidé se dokonce domnívají, že tyto nápoje jsou bezpečné, protože by se jinak neprodávaly. Zdá se tedy, že dospívající a děti mohou rizika spojená s vyšší konzumací těchto nápojů výrazně podceňovat.“

Děti a dospívající by neměli u kofeinu překračovat maximální dávku tří miligramů na kilogram tělesné váhy. Je ovšem potřeba počítat i s účinkem dalších přidaných stimulantů. Jejich dlouhodobé dopady na dětský organismus jsou podle lékařů navíc dosud často neznámé.

Ústav logicky apeluje na rodiče, aby s potomky o nebezpečích energetických nápojů mluvili. „A pokud možno jim zdůraznili, že ideální je se jim vyhnout.“

Jinak řečeno. Pokud nechceme mít z dětí vypsychované, úzkostné, pseudohyperaktivní kardiaky, musíme je od pultů s energeťáky hnát karabáčem.

A doufat, že co nejdřív zasáhne vyšší, totiž legislativní moc.

Podobně jako nikdo soudný neprodá dítěti flašku vodky nebo krabičku chesterfieldek, měly by za plexisklovým krunýřem u pokladen večerek skončit i energetické nápoje.

Reklama

Doporučované