Hlavní obsah

Komentář: Růžová revoluce u pirátstva. Dvojvládí ve straně trvá

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Markéta Gregorová ve volbě předsedy neuspěla, ale vliv na Piráty bude mít značný.

Reklama

Piráti svoje dvojvládí předsednictva a internetového fóra milují, ale také jim dost škodí. Ubírá jim energii, kterou by jim jinak jejich političtí konkurenti mohli závidět.

Článek

Na první pohled by se mohlo zdát, že Piráti na svém sjezdu v Brně dali přednost jistotě a stabilitě. Předsedou opět zvolili Ivana Bartoše, který už je ve funkci téměř 14 let a nejméně další dva roky má teď ještě před sebou.

I když některým Pirátům přišlo, že Bartoš (43 let) je už unavený a postrádá nezbytné rebelství, pořád ho považují za nepřehlédnutelnou politickou osobnost. A vědí, co od něj mohou čekat.

Což se úplně nedá říct o jeho soupeřce v boji o předsednický post, europoslankyni Markétě Gregorové (31), plné energie a ideálů. I ona je nepřehlédnutelná. Barvou vlasů i oblečením dává okázale najevo posedlost růžovou a fialovou barvou. Kolegy poněkud infantilně zdraví zvoláním „čauky mňauky“.

Ale co je podstatné - Gregorová chce, aby Piráti byli ve vládě buď pořádně vidět a slyšet, anebo z ní raději odešli. Už ale nenabídla návod, jak si s pouhými čtyřmi poslanci dupnout ve vládní koalici o 108 hlasech tak, aby se ostatní nesmáli a brali to vážně.

„Růžová revoluce“ u Pirátů je vidět až na druhý pohled. Kromě Ivana Bartoše se nejužší vedení strany - pětičlenné předsednictvo - kompletně vyměnilo. A není náhoda, že všechny místopředsednické posty obsadily ženy. Jak je vidět z různých vnitrostranických debat, pirátky jsou často viditelnější, dravější, pracovitější, ambicióznější.

Dvě z nich může Bartoš bezpečně považovat za spojenkyně - poslankyni Kláru Kocmanovou a jihomoravskou krajskou radní Janu Holomčík Leitnerovou. Další dvě patří k radikálnějšímu křídlu, které tlačí stranu více doleva. Jsou jimi Dominika Poživilová Michailidu a pak také Markéta Gregorová, poražená z předsednické volby.

Úspěch Michailidu a Gregorové hlasitě slavila mládežnická organizace Pirátů - genderově neutrálně pojmenovaná Mladé Pirátstvo, samozřejmě. Její členové v mikinách s tímto nápisem připravili svérázné přivítání účastníkům sjezdu. Každému dali na židli prezervativ s nápisy „Pojďme to dělat správně!“, „Sdílej lásku“ nebo „Stop konzervatismu“.

Tato skupina mladých rebelů je u Pirátů evidentně na vzestupu. Nejlépe je to vidět z toho, jak zametli se stranickými „dinosaury“ bez ohledu na jejich někdejší zásluhy. Ivan Bartoš kdysi stavěl české Piráty s dvojící kamarádů Mikulášem Ferjenčíkem a Jakubem Michálkem. Právě tato trojice stojí za prvními volebními úspěchy.

Ferjenčík ovšem v sobotu narazil, když neuspěl při volbě místopředsedů. Členové strany mu patrně nemohou odpustit, že před sněmovními volbami v roce 2021  prosazoval koalici se Starosty, která je po kroužkovacím masakru dodnes nevyléčeným traumatem Pirátů.

Šéf poslaneckého klubu Michálek dostal za vyučenou už předtím, když ho řadoví členové odvolali z širšího vedení strany. Rozlítilo je, že si dovolil sáhnout na to nejcennější v pirátském DNA – na extrémní přímou demokracii přes internet, na niž jsou Piráti tolik pyšní. Chtěl rozhodování zjednodušit, aby bylo efektivnější, ale narazil na odpor.

Pozorovatele zvenčí muselo překvapit, že právě o tom byla na sjezdu řeč nejčastěji. Piráti víc než o programu v roce trojích voleb překvapivě daleko více mluvili o sobě – o vlastním fungování, o vnitřních procesech.

Nedotknutelnou svatyní je internetové pirátské fórum. Místo, kde 1200 členů partaje může před zraky veřejnosti vést své vnitrostranické války, napadat se a obviňovat. Ale dokonce také vyhlašovat referenda třeba o odvolání člena vlády.

Dalo by se tedy s jistou nadsázkou říct, že je vlastně jedno, koho si Piráti na sjezdu zvolili do vedení. Protože stranické špičky u Pirátů stejně o klíčových věcech nerozhodují tak, jak je tomu v jiných stranách. Jak trefně poznamenal Mikuláš Ferjenčík, existují dvě strany – Česká pirátská strana a Česká internetová strana.

Piráti tohle dvojvládí milují, ale straně spíš škodí. Jsou nečitelní a nevyzpytatelní pro své vládní partnery. Předseda Bartoš může cokoli domluvit ve vládě, ale straničtí kolegové to mohou přes noc internetovým hlasováním změnit.

A škodí to i jim samým. Vnitrostranické konflikty jsou v každé partaji, ale u Pirátů jsou zdaleka nejviditelnější. Jakákoli drobnost, jak už to ve všech internetových diskuzích bývá, je náležitě zveličena. Piráty to jako stranu rozděluje vnitřně i při pohledu zvenčí. Ubírá jim to tolik cennou energii, kterou by jim jinak političtí konkurenti mohli závidět.

Reklama

Doporučované