Hlavní obsah

Šťastný oběžník: Srdíčkové lustrace jsou nový postrach sociálních sítí

Tereza Povolná
On-line editorka
Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pozdvižení vzbudil příspěvek senátorky Adély Šípové vyzdobený kombinací barevných srdíček.

Reklama

Pokud máte účet na bývalém Twitteru, dnes již síti X, měli byste zpozornět. Když totiž v diskuzích nezvolíte ty správné emotikony, může vás to usvědčit z podpory terorismu.

Článek

Čtete ukázku z newsletteru Šťastný oběžník, ve kterém každé úterý Jindřich Šídlo a jeho tým přinášejí glosy o aktuálním politickém dění, tipy na zajímavé čtení a postřehy ze zákulisí Šťastného pondělí. Pokud vás ukázka zaujme, přihlaste se k odběru plné verze newsletteru.

Čerstvý případ davové hysterie můžeme pracovně nazvat třeba „Srdíčková aféra“. Mimoděk ji spustil příspěvek kladenské senátorky Adély Šípové (za Piráty), který názorně ukázal, jak snadno dá konfliktní chování na síti X vzniknout nevídané virtuální bouři.

Zápletka celé detektivky je poměrně jednoduchá. Šípová se 17. listopadu – jako většina českých politiků – pochlubila, že oslavuje svobodu a demokracii. Na základě onoho sdělení byla ovšem obratem usvědčena z podpory Palestiny a logicky tedy z podpory terorismu. Hlavním důkazním materiálem se stala tři barevná srdíčka, kterými senátorka vyzdobila svůj příspěvek. Červené, černé a zelené.

Oficiální barvy palestinské trikolory sice tvoří zelená, černá a bílá, nikoliv červená, a potenciální vyjádření podpory Palestině skutečně nejde ruku v ruce s roztleskáváním teroristů z Hamásu. Nehledě na to se ale některé výrazné tváře tuzemské mediální scény s až fascinující rychlostí a hlavně absolutní jistotou pustily do podprahového luštění stop a vyvozování závěrů na základě barviček.

V následujících hodinách se na síti X naskytla absurdní podívaná. Zatímco někteří uživatelé političku bránili argumentem, že srdíčka u příspěvku k oslavě pádu komunismu ještě nutně nemusí znamenat příklon na jednu ze stran konfliktu na Blízkém východě, druzí se tvářili, že místo sledování StarDance okamžitě vyráží do senátního obvodu č. 30 hledat tunely a v nich skryté islamistické bojovníky, které tam Šípová už roky schovává.

Co naplat, že senátorka následně v defenzivě vysvětlovala, co použitými symboly osobně myslela. V komentářové sekci ji moudří uživatelé tak jako tak opravují a přesvědčují o tom, že oni ale dávno nejlépe vědí, co srdíčky světu doopravdy sdělovala.

Na základě zevrubné analýzy tří emotikonů lze tedy s jistotou tvrdit, že si Šípová vlastně tak trochu přeje zánik státu Izrael, a ne, opravdu vůbec nevadí, jestli ona sama tvrdí, že to tak není. Bude přeci jen jistější v tom sebe a svou věrnou virtuální bublinu dál poťouchle utvrzovat než se za rychlé soudy vynesené při pátečním večeru třeba omluvit…

Pokud se vám ukázka z newsletteru Šťastný oběžník líbila, přihlaste se k odběru. Každé úterý ho dostanete přímo do vašeho e-mailu spolu s odkazy na aktuální epizody Šťastného pondělí a Šťastného podcastu.

Reklama

Doporučované