Hlavní obsah

Nebe nad Itálií má čas se nadechnout. Dokud se továrny zase nerozjedou

Foto: ESA

Satelitní snímky pořízené Evropskou vesmírnou agenturou ESA 1. ledna 2020.

Reklama

Snaha italské vlády zabránit dalšímu šíření koronaviru vedla k radikálnímu omezení výroby v tamních továrnách. Opatření významně narušila chod tamní ekonomiky, na druhou stranu to ale pomohlo ovzduší.

Článek

Změny v ovzduší dokládají snímky, které průběžně s odstupem 10 dnů pořizovala Evropská vesmírná agentura (ESA) svým satelitem Sentinel-5P.

O postupně slábnoucí koncentraci oxidu dusičitého v severních regionech Itálie – a tedy snížení emisí – se zasloužila přísná opatření, v rámci kterých zůstává tamní obyvatelstvo uzavřené doma. Kontakt obyvatel je omezen podobně jako jejich pohyb, tedy téměř na minimum.

Navzdory všem opatřením však v Itálii každou hodinou přibývají desítky nových případů. Země aktuálně hlásí téměř 25 tisíc nakažených a necelé dva tisíce obětí. Největšími ohnisky nákazy jsou severní provincie Lombardie, Benátsko a Emilia-Romagna.

První snímky, které ESA uveřejnila, byly pořízeny 1. ledna, kdy země ještě ani netušila, že by se nákazou v takovém měřítku mohla zabývat. Provoz veškerých továren proto fungoval jako v běžném období roku.

Situace se však v následujících několika týdnech postupně měnila, společně s tím, jak přibývalo pacientů pozitivních na koronavirus.

Červená nad Pádskou nížinou mizí

Z období, kdy chod země nákaza nenarušovala, je na snímcích vidět vysoká, červeně zbarvená koncentrace. Ta však postupně slábne. Reagovala tak na utlumování aktivit v této oblasti. Minulý týden, 11. března, mapa nad severem Itálie kvůli omezení výroby vykazovala jen minimum červených bodů.

„Zvlášť zřejmý je pokles emisí oxidu dusičitého nad Pádskou nížinou v severní Itálii. Přestože v údajích může dojít k nepatrným odchylkám v důsledku oblačnosti a měnícího se počasí, jsme přesvědčeni, že snížení emisí, kterého jsme svědky, se časově shoduje s opatřeními, která se podepisují na menším provozu a nižší průmyslové činnosti,“ uvedl v tiskovém prohlášení Claus Zehner, manažer mise satelitu Copernicus Sentinel-5P, který mapuje látky znečišťující ovzduší v globálním měřítku.

Ke stejnému zlepšení došlo v minulých týdnech také v Číně, která zaznamenala šíření nákazy jako první země.

Zřetelný rozdíl dokládají satelitní snímky NASA. Národní úřad pro letectví a kosmonautiku na svých webových stránkách porovnal stav ovzduší nad Čínou na snímcích z kraje ledna, kdy se koronavirus začal šířit, ovšem ve fabrikách se ještě pracovalo, a na snímcích z druhé půlky února, kdy již karanténní opatření dávno platila.

+5

Reklama

Doporučované