Hlavní obsah

Nebezpečná Británie. Italky se vrací domů, reakce Londýna byla pomalá

Foto: Profimedia.cz

Armáda převážela z Bergama mrtvá těla do jiných provincií. Místní krematorium už bylo plné.

Reklama

Starosta Bergama má dvě dcery. Obě studují v Anglii a teď se musí vrátit domů. Giorgio Gori, šéf správy vůbec nejsilněji zasaženého italského města novým koronavirem, jim to nakázal – reakce britské vlády na pandemii byla podle něj příliš pomalá.

Článek

Gori své smýšlení vysvětlil v britské televizi Sky News. Jeho dcery studují na vysokých školách v Canterbury a v Somersetu. Rodina se na zmiňovaném postupu dohodla poté, co byly kroky britské vlády „tak neadekvátní, že by jeho děti byly víc v bezpečí i doma“. Na místě, které je přitom epicentrem šíření nového typu koronaviru v Itálii.

Provincie Bergamo – v čele stejnojmenného „hlavního“ města stojí Gori od roku 2014 – měla v noci z pondělí na úterý na šest a půl tisíce nakažených. V celé Itálii má onemocnění COVID-19 přes šest tisíc obětí. „Když jsem viděl, jakým způsobem britský kabinet o problému přemýšlí, rozhodl jsem se je dostat zpátky. Myslím, že i když žijeme v centru epidemie, budou tady nejspíš více v bezpečí než v Anglii. Nerozumím tomu, proč se vláda nerozhodla včas chránit obyvatelstvo,“ uvedl starosta Bergama.

Velká Británie, která měla v úterý v poledne 6 650 pozitivně testovaných na nový koronavirus a 335 obětí, skutečně s razantní odpovědí na pandemii otálela. Nejprve vláda v čele s premiérem Borisem Johnsonem prosazovala strategii kolektivní imunity, tedy že by nechala virus SARS-CoV-2 projít britskou populací, která by si vůči němu vytvořila protilátky, bez větších zákazů a opatření.

I vzhledem k tomu, že by takový přístup zahltil nemocnice a celou Národní zdravotní službu (NHS), přistoupila Downing Street k nařízení, jež představil Johnson v pondělí před půlnocí. V rámci nich zavřel většinu obchodů a nakázal lidem zůstat doma.

Itálie je pod zámkem už poslední dva týdny. Hned po Číně, kde se nový koronavirus na konci prosince objevil, jde o nejzasaženější zemi vůbec. V současnosti je tam celkem asi 64 tisíc nakažených. Zejména severoitalské regiony trpí nejvíce, třeba v Miláně je přes 5 300 pozitivně testovaných, v Brescii skoro šest tisíc.

Podle britského deníku The Guardian museli Italové nasadit do města Bergamo armádu. Ta odvezla těla obětí do okolních oblastí – místní krematorium bylo už přeplněné. Podle pondělního vývoje se zdá, že se šíření viru v severní části země začíná zpomalovat.

Ve Velké Británii propukla epidemie o něco později než v Itálii. Kritici proto kroutili hlavou nad pomalou reakcí tamní vlády. A i přes definitivní obrat Johnsona k opatřením podle „evropského modelu“, tedy k zákazům a nařízením, bude přechod k takovému řešení podle všeho pozvolný.

I přes zákaz nevycházet a neshlukovat se byly vlaky londýnského metra v úterý ráno více než lidnaté. Právě v Londýně je přitom situace v rámci Británie nejhorší – podle deníku The Sun je tam skoro dva a půl tisíce nakažených. A mrtvých 116.

Reklama

Doporučované