Hlavní obsah

Nebudeme sedět s rukama v klíně. Opozice se chce sejít ještě před hlasováním o důvěře

Jak bude v příštím týdnu opozice reagovat na případ Babiše juniora?Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Poslanci všech opozičních stran vyjma komunistů vyzvali ke schůzi poslanecké sněmovny kvůli vyjádření nedůvěře vlády.

Článek

Opozice sebrala pro svolání schůze 92 podpisů, pro odvolání vlády musí ale hlasovat minimálně 101 poslanců. Část sociálních demokratů, která měla pochyby o společném vládním angažmá s Babišem už při sestavování vlády, vyzývá premiéra k odstoupení. K obdobné výzvě Senátu se ve čtvrtek přidali i senátoři za ČSSD.

Před plánovanou schůzí Sněmovny, na které chce opozice příští pátek vyslovit nedůvěru menšinovému kabinetu ANO a ČSSD, se sejde předsednictvo ČSSD. Jednat bude spolu s poslanci ANO. Požadavek na svolání širšího vedení ČSSD kvůli kauze kolem údajného únosu syna premiéra Andreje Babiše a kauze Čapí hnízdo zazněl z Ústeckého kraje.

Opozice se plánuje sejít ještě před mimořádnou schůzí o vyslovení nedůvěry vládě, která má proběhnout příští pátek. Tento krok je kritizován některými politiky, například Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL), který tvrdí, že se představitelé opozičních stran snaží pouze zviditelnit, protože případná demise vlády je zakotvena v Ústavě.

Minimálně první místopředsedkyně strany Pirátů Olga Richterová s takovým tvrzením nesouhlasí. „Je zvláštní, že bychom měli jen sedět s rukama v klíně a čekat, co udělá trestně stíhaný premiér,“ reaguje na obvinění Richterová pro Seznam, „mnohem logičtější nám přijde se sejít, a hledat nějaké možnosti. Zpřesnit to, co můžeme dělat my, kteří jsme důvěru vládě nedali,“ osvětluje důvody pro schůzi opozice.

Podle Richterové bude zajímavé sledovat volbu strany SPD, jejíž předseda Tomio Okamura nejdříve podpořil vyhlášení nedůvěry vládě na společné tiskové konferenci opozice. Po schůzce s premiérem Andrejem Babišem ale změnil názor.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek večer uvedl, že kdyby poslanci vládě vyslovili nedůvěru, opět by pověřil sestavením kabinetu Babiše. Uvedl také, že současný premiér může po vyslovení nedůvěry vládnout měsíce v demisi, a za tu dobu se situace uklidní. Že poslanci vysloví vládě ANO a ČSSD nedůvěru, ale prezident neočekává.

S tím souhlasí i politický komentátor Jindřich Šídlo, podle kterého premiér neodstoupí, také nemá důvod, když má silnou podporu ze strany Miloše Zemana.

Reklama

Doporučované