Hlavní obsah

Nechápu, proč teď řešíme, jaké budou za 50 let důchody, diví se Babišův klíčový muž pro ekonomiku

Ungerman: Proč by stát měl mít nulový dluh? Dluh státu nejde srovnávat s dluhy domácností.Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Už pět let patří k nejdůležitějším poradcům Andreje Babiše. Zároveň je také autorem odborářské kampaně Konec levné práce. Podle Jaroslava Ungermana teď v Česku reálně hrozí, že menším domácím firmám dobré zaměstnance přetáhnou velké zahraniční společnosti.

Článek

„Ekonomie není pravá, nebo levá. Když o vás někdo napíše, že jste levicový ekonom, tak už máte nálepku toho špatného. Je to způsob, jak vás trochu dehonestovat, protože nejste ten dobrý ekonom,” říká ve Výzvě Jaroslav Ungerman.

Kdysi začínal v socialistické Státní plánovací komisi, radil expremiérům Špidlovi či Rusnokovi a je dvorním makroekonomickým analytikem odborové centrály ČMKOS. Radí ale také Andreji Babišovi už od jeho prvního vládního angažmá na Ministerstvu financí. Spolupráci s ním považuje za dosud „nejzajímavější”.

Co vládě radí? Například, jak se popasovat s reformou důchodového systému. „V parlamentu to bude neobyčejná politická bitva,” odhaduje.

Mimo jiné navrhuje vytvoření individuálních důchodových účtů. Lidé by pak byli sami ochotnější spořit si na penzi.

„Postup důchodové reformy by mohl být i takový, že každý bude mít individuální účet. Každý by pak věděl, jaký bude jeho důchod. Dělejme jednoduché praktické kroky a přestaňme přemýšlet, co bude v roce 2070,” navrhuje.

Navrhuje ale také například vyčlenit ze systému předčasné důchody pro pracovníky ve fyzicky náročných profesích. Na jejich zvýhodněné penze by podle něj měli přispívat především zaměstnavatelé, kteří tyto profese využívají. Podobně by z důchodového systému mohly být vyčleněny sirotčí důchody: „Mohly by se financovat jako normální sociální dávka.”

Ungerman na rozdíl od řady ekonomů nepovažuje za riziko současný státní dluh. „Ten dluh je stabilní, je to asi 1600 miliard. Proti tomu roste HDP, takže se snižuje podíl dluhu vůči hrubému domácímu produktu,” říká.

Proč by vláda podle Ungermana měla prosadit oddělení důchodového účtu od státního rozpočtu? Proč ekonomice škodí investiční pobídky pro zahraniční firmy? Jak se mu spolupracuje s Babišem a co si na něm cení? Pusťte si celý rozhovor s klíčovým Babišovým poradcem ve videu nad tímto článkem.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Staňte se fanouškem Seznam Zpráv na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované