Hlavní obsah

Zažil válku v Afghánistánu. Západní vojáci budou muset v zemi zůstat možná další desítky let, říká Matyáš Zrno

Výzva Jindřicha Šídla s Matyášem Zrnem, který zažil válku v Afghánistánu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Novinář a bývalý poradce premiéra Nečase Matyáš Zrno byl v letech 2010–2011 šéfem civilní části českého Provinčního rekonstrukčního týmu, který pomáhal obnovit afghánskou provincii Lógar. Proč nejde jednoduše ukončit válku v Afghánistánu? Podívejte se na Výzvu.

Článek

Zažil nebezpečí války, která už více než sedmnáct let v Afghánistánu probíhá. V neděli v zemi zahynula trojice českých vojáků. Ti se stali obětí sebevražedného útočníka hnutí Tálibán. Podobné neštěstí i podle něj vždy vyvolává otázky ohledně smyslu podobné mise. Ve svém příspěvku na Twitteru tvrdí, že konec války je v nedohlednu a i on sám má někdy pochybnosti.

„Je to sedmnáct let, triliony dolarů. To jsou sumy, které si nedovedeme představit. Tisíce našich mrtvých a násobně více mrtvých na druhé straně konfliktu. Člověka donutí přemýšlet, proč je tohle nutné. Nemá smysl zavírat oči i před těmito fakty,“ mluví o svých pochybách Matyáš Zrno.

K naší vojenské přítomnost však hned dodává: „Je naším zájmem, aby ty země byly stabilní. Za dobré věci se vyplatí bojovat i za cenu toho, že nás to stojí lidské životy. Jsme na místě jako součást mise NATO. Organizace, které jsme členem.“

Z Afghánistánu podle něj nejde odejít. To prý šlo v 19. století, nikoliv v propojeném světě dneška. Zrno připomíná, že v zemi byly před příchodem spojeneckých vojsk tábory, kde se cvičili teroristé, kteří následně zaútočili 11. září 2001 na USA.

Proč podle něj zkazily Afghánce miliony dolarů, které na místo posílají Američané a další zahraniční dárci? Má válka v Afghánistánu smysl? Měl on sám na místě strach? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované