Hlavní obsah
Online

„Patřili mezi ty nejlepší vojáky,” říká velitel tří Čechů padlých v Afghánistánu

Rozhovor s podplukovníkem Danielem Cekulem.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Tři čeští vojáci v neděli zahynuli na východě Afghánistánu při útoku sebevražedného atentátníka, k němuž se přihlásilo radikální islamistické hnutí Tálibán. Zhruba osmnáctiletý Afghánec se v jejich blízkosti odpálil, když byli na pěší hlídce nedaleko Bagrámu, kde je největší americká základna v zemi.

Článek

Těla trojice mladých mužů dopraví do Česka armádní speciál ve středu.

Pondělní reakce na tragédii sledujeme v on-line reportáži.

  • Vojáci v Afghánistánu uctili památku padlých kolegů

    Čeští vojáci ze základny Bagrám, kteří jsou nyní mimo operační nasazení, se do služby podle Balouna vrátí během dvou až tří dní. Všichni se v noci na dnešek s desítkami vojáků z armád NATO zúčastnili nástupu k uctění památky padlých kolegů. „Všichni ti lidé, kteří se zúčastnili pietního aktu, tak v dlouhém zástupu jim vzdávali poctu," řekl ČT velitel desáté strážní roty české armády v Bagrámu Viktor Patia. Tři padlé české vojáky na základně připomíná také pietní místo se třemi zbraněmi a helmami a také fotografiemi mrtvé trojice.

    Patia uvedl, že čeští vojáci v Bagrámu situaci vnímají velice intenzivně a osobně. „Ale vím, že ti kluci se budou schopni sebrat a pokračovat v plnění operačního úkolu, kvůli kterému jsme tady," dodal. Armáda nicméně podle ČT ve středu pošle do Bagrámu dva další psychology.

  • ČT: Atentátník zabil tři české vojáky v boční ulici města Čárikár

    ČT uvedla, že ulicí Čárikáru jako první postupoval afghánský voják, pak tři Češi a nakonec Američan a Afghánec. Těsně před tím, než se sebevražedný atentátník odpálil, první voják zaklekl. Exploze tak podle grafického zobrazení ČT zasáhla hlavně tři Čechy za ním. Další tři vojáci utrpěli těžká zranění, jejich stav zůstává podle ČT kritický.

    „Detaily říkat nemohu, ale při takovýchto příležitostech je šance nulová," řekl k útoku Baloun. Nepotvrdil informace médií, že útočníkem byl osmnáctiletý chlapec, k této věci se podle něj provádí forenzní analýza. Armáda má incident natočený z bezpilotního letadla ScanEagle, která v Afghánistánu monitorují každý pohyb vojáků mimo základnu. „Zvukové a obrazové záznamy se vyhodnocují," řekl Baloun.

  • Rozhovor s mluvčím NATO Piersem Cazaletem

    „Myslím, že reakci NATO můžeme shrnout jedním slovem: Šok. Vždycky vás to šokuje, když přijde taková zpráva. Zvlášť když umřou tři čeští vojáci při jednom jediném incidentu. Jde o první české oběti v současné alianční misi Resolute Support (Rozhodná podpora). Všichni v centrále NATO, od generálního tajemníka směrem dolů v hierarchii, byli opravdu v šoku,” řekl v rozhovoru pro Seznam.cz mluvčí NATO.

  • Poslední fotovzpomínka na zabitého vojáka

    Rotný Martin Marcin.

    Foto: Armáda ČR

    Martin Marcin.

  • Další fotovzpomínka na padlého vojáka

    Na snímcích je desátník Kamil Beneš.

    Foto: Armáda ČR

    Kamil Beneš.

  • Armáda zveřejnila fotovzpomínky na tři padlé vojáky

    Na snímcích je desátník Patrik Štěpánek.

    Foto: Armáda ČR

    Patrik Štěpánek.

  • Padlí vojáci budou pohřbeni s vojenskými poctami

    Vojáci, kteří zemřeli v neděli po sebevražedném útoku atentátníka v Afghánistánu, budou pohřbeni s vojenskými poctami. Termín posledních rozloučení se třemi padlými zatím nebyl stanoven.

    Pohřby by se měly konat v místech bydliště vojáků.

  • Rozhovor s velitelem padlých českých vojáků: Patřili mezi ty nejlepší

    „Atmosféra je smutná, neseme to dost těžce. Ale musíme se s tím vyrovnat, jsme vojáci, přísahali jsme a v koutku duše s tím každý z nás musí počítat,” uvedl pro Seznam Zprávy velitel 42. mechanizovaného praporu, podplukovník Daniel Cekul.

    Právě z jeho táborského útvaru pocházeli všichni tři Češi, které v neděli zabil v Afghánistánu sebevražedný atentátník.

    Podle svých slov znal velitel Cekul osobně všechny tři padlé vojáky. „Plnili úkoly velice dobře. Patřili mezi ty nejlepší,” dodal.

    Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

  • Ve středu se na počest padlých vojáků rozezní sirény

    Symbolické uctění památky padlých vojáků proběhne ve středu 8. srpna 2018, kdy se ve 12.00 po dobu 140 sekund na celém území České republiky rozezní sirény. O pietě dnes rozhodl premiér Andrej Babiš.

    Ve středu v odpoledních hodinách by také měly být ostatky vojáků přepraveny do Česka.

  • V Afghánistánu byl více než 40krát. Kameraman Seznam.cz o tom, jak to chodí na základně

    Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

    O tom, jak vypadá denní režim na základně v Bagrámu, ale i patroly po okolí, mluví v rozhovoru šéfkameraman Seznam.cz Lukáš Roganský. Coby válečný kameraman navštívil vojenské mise v Afghánistánu více než čtyřicetkrát.

  • Aktuální rozhovor se zástupcem náčelníka generálního štábu Jiřím Vernerem

    Rozhovor s Jiřím Vernerem.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

    „Pracujeme s variantou, že útočník měl komplice, ještě to ale není potvrzeno,” řekl k nejnovějšímu vyšetřování nedělního sebevražedného útoku, při němž zemřeli tři čeští vojáci, zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner.

    Na celý rozhovor s ním se podívejte ve videu v příspěvku.

  • Rozhovor s novinářem Matyášem Zrnem

    Rozhovor s Matyášem Zrnem.Video: Seznam Zprávy

    Ve Výzvě Seznamu hovoří o nedělním sebevražedném útoku na české vojáky i o podmínkách na misích v Afghánistánu novinář Matyáš Zrno, který byl v letech 2010 až 2011 šéfem civilní části českého Provinčního rekonstrukčního týmu, který pomáhal obnovit afghánskou provincii Lógar.

  • Pieta v Afghánistánu

    Se svými kamarády a kolegy se rozloučili i vojáci přímo na základně v afghánském Bagrámu.

  • Konec afghánské války je v nedohlednu

    Zahraniční vojáci jsou v Afghánistánu od konce roku 2001, kdy po 11. září Spojené státy a Velká Británie vytlačily Tálibán a Al-Káidu z měst a úkrytů v zemi. Afghánská vláda je ale stále velmi slabá a nedokáže zajistit bezpečí. Podle expertů se v nejbližší době dá jen těžko očekávat změna k lepšímu.

  • Tálibán začíná být technologicky velice sofistikovaný, tvrdí bezpečnostní expert

    Lukáš Dyčka o bezpečnosti na misích v Afghánistánu.

    Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

  • Venku se může stát cokoliv, jak to vypadá na misi českých vojáků v Afghánistánu

    V souvislosti s úmrtím třech českých vojáků na misi v Afghánistánu znovu nabízíme díl pořadu Svět bez obalu, který se věnoval životu českých vojáků na zahraničních misích. Minulý rok v létě jsme natáčeli, jak vypadá každodenní rutina vojáků 7. jednotky Provinčního rekonstrukčního týmu v afghánském Lógaru.

    Video: Milan Šíma

  • Dohromady v Afghánistánu zemřelo 13 českých vojáků, nejvíc v roce 2014

    Českých vojáků už v Afghánistánu padlo 13. Největší ztráty si vyžádal červencový útok v roce 2014, kdy po výbuchu improvizované bomby zemřelo pět vojáků poblíž základny Bagrám. 

  • Šedivý: Vojáci na misi musí být připraveni, neví, kdo je nepřítel

    Pro vojenskou misi v Afghánistánu je podle někdejšího šéfa armády Jiřího Šedivého charakteristické to, že není zřejmé, kdo je nepřítelem. Vojáci na to musí být připraveni. Mise v Afghánistánu je podle něj typická tím, že „nevíte, kde máte nepřítele“. Zatímco ve standardním boji například proti příslušníkům takzvaného islámského státu vojáci bojují proti nepříteli, který někde má nějaké postavení, odkud střílí, v Afghánistánu tomu tak není. „Nevíte, jestli vás jde člověk pozdravit v dobrém úmyslu, nebo jestli se jde odpálit,“ řekl generál ČTK.

  • Fotografie padlých vojáků

  • Počet českých vojáků v Afghánistánu by se měl zvýšit na 390

    Česko nedávno odsouhlasilo plán na zvýšení počtu vojáků v Afghánistánu, který je součástí rezoluce NATO. Do roku 2020 by tak mělo být v Afghánistánů nasazených 390 českých vojáků. Dosud jich mohlo být maximálně 250.

Reklama

Hlavní zprávy