Hlavní obsah

Nechceme za prezidenta gamblera ani zloděje, zní z Mynářova městečka, kde milují Zemana

Osvětimany, městečko, kde lidé Miloše Zemana zbožňují. Dnes a zítra ho budou volit znovu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Když Miloš Zeman před pěti lety ovládl prezidentské volby, právě v Osvětimanech na Zlínsku uspořádal první besedu s lidmi. V městečku s osmi stovkami obyvatel má trvalé bydliště a skiareál jeho hradní kancléř Vratislav Mynář. Redaktoři Seznam Zpráv zjišťovali, zda lidé z Osvětiman prezidenta stále zbožňují.

Článek

Při příjezdu do Osvětiman na Zlínsku návštěvníka zaujme z dálky se tyčící, tři sta let starý barokní kostel svatého Havla. Je to jen zajímavá hříčka, ve městečku má totiž mnohem větší zvuk jméno současného prezidenta Miloše Zemana. Před pěti lety tam získal ve druhém kole voleb jednasedmdesát procent hlasů. „Známe ho, víme, jak vystupuje. Je to slušný člověk,” shodují se v názorech na současného prezidenta oslovení lidé.

Hradního kancléře Vratislava Mynáře považují za jednoho ze svých. Rád si zatrénuje v místním fotbalovém klubu, který přezimuje na druhé příčce I.A třídy, pomáhal s opravami Osvětiman a navíc tu má trvalé bydliště. Na okraji městyse vlastní hospodu Na Srubu, penzion i přilehlý skiareál. „Díky tomu se tady zvedl zájem turistů,” má jasno starosta Otakar Berka, kterého s Mynářem pojí mnohaleté přátelství.

Mynář už několikrát vítal prezidenta ve „své” obci. Miloš Zeman tam dokonce krátce po svém zvolení uspořádal první debatu s občany. „Taky jsem se s ním potkal. Ptal se, jestli jsem tramp. Odpověděl jsem, že ne. Mám jen takový klobouk z Ameriky. Já jsem šohaj z Osvětiman,” říká jeden z místních štamgastů.

Ať už prezident Zeman v nadcházejících volbách vyhraje, nebo ne, v Osvětimanech je vítězem už navždy.

Reklama

Doporučované