Hlavní obsah

Nedělali jsme dost, abychom tomu předešli, přiznali ve světle skandálů polští biskupové

Pedofilie v polské římskokatolické církviVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pedofilie v římskokatolické církvi. To bylo téma středeční mimořádné schůze polských biskupů ve Varšavě. Ti tak reagovali na dokumentární film, který před více než deseti dny otřásl Polskem. Biskupové se na jednání měli dohodnout, jakým způsobem církev ochrání nezletilé.

Článek

Jen to nikomu neříkej – tak se jmenuje dokument o sexuálním zneužívání dětí v římskokatolické církvi. Na YouTube ho vidělo přes 20 milionů uživatelů – lidé, kteří v dětství zažili zneužívání duchovními, v něm dotyčné kněze konfrontují. Někteří z nich se na skrytou kameru k činům přiznali a omluvili se za ně. Po zveřejnění dokumentu se k filmu vyjádřil i polský primas Wojcziech Polak.

„Děkuji všem, kteří měli odvahu vypovídat o svém utrpení. Omlouvám se za každou ránu, kterou způsobili lidé z církve,“ řekl Polak novinářům.

Biskupové se na schůzi podle agentury AP shodli na tom, že v minulosti neudělali pro předcházení zneužívání mladistvých v církvi dost. Po schůzi také podle agentury zástupci církve prohlásili, že slovy nelze vyjádřit, jak se za vše stydí.

Polský primas Polak také navrhl, aby na podporu obětí vznikl fond solidarity.

V hluboce věřícím Polsku jde o velký skandál. Církev má mimo jiné vazby na vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) – duchovní na malých městech politickou formaci často otevřeně podporují.

Kdo zdvihne ruku proti církvi a chce ji zničit, zdvihá ruku proti Polsku. Není Polska bez církve, řekl na začátku května polský premiér a předseda PiS Jarosław Kaczyński. Vyjádřil se tak v reakci na kritiku katolické církve ze strany magazínu Liberté. Šéfredaktor liberálně laděného magazínu Leszek Jażdżewski ve sloupku mimo jiné napsal, že církev kvůli skandálům přišla o morální autoritu.

Polská vláda minulý týden zpřísnila tresty za sexuální zneužívání dětí a mladistvých. Spojitost s pedofilií v církvi ale ani jednou nezmínila.

Reklama

Související témata:

Doporučované