Hlavní obsah

Nedokážu se sportem skončit, říká olympijská vítězka Sáblíková

Rozhovor s Martinou Sáblíkovou: Proč ještě závodí, když už vyhrála všechno, co mohla?

 

Reklama

Když se Martiny Sáblíkové zeptáte na počet medailí, které v životě vyhrála, nezná ho. Ale je jasné, že s jejich sbíráním ještě zdaleka nekončí.

Článek

Legendou rychlobruslařského sportu je muž jménem Eric Heiden. Američan, který na zimní olympiádě roku 1980 v Lake Placid získal pět zlatých medailí. Martina Sáblíková, nejúspěšnější česká sportovkyně poslední dekády, ho osobně zná a tvrdí, že jeho výkon během jediných her se už pravděpodobně nikdy nikomu zopakovat nepodaří.

Ale to neznamená, že by byl nedosažitelný počet zlatých medailí. Sáblíková má z olympiád ve Vancouveru (2010) a Soči (2014) celkem tři. A o další se bude snažit za rok, na hrách v jihokorejském Pchjongčchangu.

Martině Sáblíkové, která vedle olympiády mnohokrát vyhrála i mistrovství světa a Evropy, bude letos v květnu třicet. Jak přiznává, otázky, kdy vlastně ukončit mimořádně úspěšnou kariéru, ji občas napadají.

Ale také ví, že v jejím sportu se dá na špičkové úrovni pokračovat ještě dlouho po třicítce - a dokonce i po čtyřicítce. „Jedné naší kolegyni je pětačtyřicet, teď na šampionátu získala další bronz, a jak jsem slyšela, přemýšlí už o olympiádě 2022," říká Sáblíková o své velké soupeřce Claudii Pechsteinové. Německá závodnice není ale spojena jen s úspěchy, ale také s dopingovým skandálem, který není dodnes uzavřen. „Vůbec jsem tomu nemohla věřit," reaguje česká sportovní superhvězda.

Podívejte se na rozhovor s Martinou Sáblíkovou - také o tom, proč je rychrobruslení v Česku dámský sport, nebo o tom, jestli se někdy dočkáme její nástupkyně.

Reklama

Doporučované