Hlavní obsah

Nedostupné byty. V Praze potřebujete 50 tisíc měsíčně, jak je to jinde?

Jak vypadá regulace hypoték v praxi?Video: Aleš Černý

 

Reklama

K pořízení nového rodinného bytu v Praze je třeba mít milion korun v hotovosti a navíc měsíční příjem 50 tisíc korun čistého. V krajských městech jsou hypotéky dostupnější.

Článek

Už několik měsíců platí omezení vyšších než 80procentních hypoték. V červnu potom Česká národní banka přidala další doporučení. Žadatel o hypotéku by na součtu měsíčních splátek svých dluhů neměl zaplatit víc než 40 procent příjmu. Do toho soustavně ve všech větších městech rostou ceny bytů.

Co to znamená pro zájemce o koupi bytu na hypotéku? Seznam Zprávy to za pomoci čerstvých dat o cenách bytů z databáze CenováMapa.org (starší byty) a od pražských developerů Trigema, Skanska a Central Group (byty v novostavbách) ukazují konkrétně v praxi. Vysvětlení najdete v názorném příkladu ve videu nahoře.

U starších bytů navíc musí kupující počítat s tím, že je nově na něm, aby následně ještě státu uhradil 4% daň z nabytí nemovitosti. To ve finále jednorázově prodraží pořizovací cenu nemovitosti o další desítky až stovky tisíc korun.

Dva průměrně vydělávající regulace mine

Nejvíce musí na vlastní bydlení podle očekávání vydělávat v Praze. Na novostavbu je třeba mít čistý rodinný příjem přes jedenapadesát tisíc korun. Na 75metrový panelákový byt jsou potom o něco mírnější nároky - doporučení ČNB splní rodina s čistým příjmem 37 687 korun měsíčně.

To pro představu znamená, že by při dvou vydělávajících členech každý z nich měl příjem v průměru přibližně 24,3 tisíce korun hrubého. V Praze byla přitom v letošním prvním čtvrtletí podle Českého statistického úřadu průměrná mzda přes 36 tisíc korun hrubého.

Podobně - tedy pro rodinu s dvěma průměrně vydělávajícími členy - přijatelně vycházejí čísla i u všech dalších krajských měst. Ovšem má to podstatné háčky: Čísla jsou počítána na rodiny, které nemají žádné jiné dluhy. A také kde pracují oba rodiče a není například jeden z nich doma s dětmi. A zároveň musí mít domácnost našetřeno 20 procent ceny nemovitosti v hotovosti. To vždy znamená řádově statisíce korun, v Praze milion.

Expert: Problém jsou nízké české příjmy

Dohromady je tak vlastní bydlení čím dál méně dostupné. Myslí si to i provozovatel portálu CenováMapa.org a hypoteční zprostředkovatel Milan Roček. „Problém u nás není až tak v samotných cenách nemovitostí, pokud je porovnáme s jinými evropskými zeměmi. Ale v nízkých příjmech. A proto je Česká republika v tuto chvíli zemí, která má nejhůře dostupné bydlení v Evropské unii,” říká odborník na reality.

Na chvostu pomyslného žebříčku příjmů nutných k získání hypotéky se nachází Ústí nad Labem. Tam by na 75metrový byt v paneláku teoreticky stačil měsíční příjem 7 673 korun. To je přibližně o dva tisíce korun méně, než si domů reálně nosí člověk, který pracuje za minimální mzdu, tedy 11 tisíc v hrubém. I proto je toto číslo spíše teorií, s takovýmto příjmem by v bance uchazeč o hypotéku s největší pravděpodobností nepochodil.

Kolik přesně stojí, jaká je měsíční splátka hypotéky a kolik byste podle ČNB měli vydělávat na různé typy bytů ve všech krajských městech, najdete v přehledovém videu pod článkem.

Kolik je kde třeba vydělávat na hypotéku.Video: Aleš Černý

Reklama

Doporučované