Hlavní obsah

Nedůstojné zápasy? Češi jsou v pohodě, ale čeká je těžké rozhodnutí: Kdo bude gólmanem číslo jedna

Foto: Profimedia.cz

Češi v neděli nedali Francii šanci: Výhra 6:0 mohla být mnohem vyšší, nebýt zahozených šancí.

Reklama

Národní tým dnes zakončí základní skupinu mistrovství světa. V zápase s Rakouskem se nedají čekat žádné komplikace, přesto stojí trenéři před možná nejdůležitějším rozhodnutím: Koho postaví na čtvrtfinále do branky. Jméno klíčového soupeře turnaje se přitom dozvědí až v úterý.

Článek

Čeští hokejisté mohou a nejspíš i dohrají základní skupinu mistrovství světa na půl plynu. Po bezstarostné výhře nad Běloruskem (3:0) je pořádně neprověřila ani Francie. V neděli působila ještě odevzdaněji, takže si národní tým došel pro dosud nejhladší a nejsuverénnější výhru na dánském turnaji.

„Co jsem měl v brance dělat? Vždyť na mě šlo jen deset střel. Vychytal jsem nulu z povinnosti. Zápas mi přišel až trošku nedůstojný. Francouzi dopředu věděli, že jsou zachráněni, a utkání vypustili,“ řekl gólman David Rittich. S dodatkem, že tak málo puků na něj šlo naposledy v sedmé třídě.

Nutno dodat, že mu výrazně pomohli jeho spoluhráči. Francouzům nedovolili vůbec nic, v zápase jednoznačně dominovali a nebýt zahozených šancí, mohl být rozdíl ve skóre výrazně vyšší.

„Dobře jsme na ně nastoupili. Měli jsme hodně střel, bylo to lepší než proti Bělorusku. Navíc Francouzi moc nekousali. Takový zápas mi toho moc neukáže,“ nepřeceňoval debakl ani trenér Josef Jandač. Sám by byl totiž nejspíš radši, kdyby v závěru skupiny a před klíčovým čtvrtfinále tým hrál se silnějšími soupeři.

„Musíme se koncentrovat. Po Bělorusku jsme hráče nabádali, aby ani za rozhodnutého stavu nepřehrávali. Abychom hráli s nasazením a chutí. Měli krátká střídání, dařilo se to,“ dodal kouč.

Češi prožívají šampionát, na jaký léta nebyli moc zvyklí. Na předešlých turnajích je i papíroví outsideři dokázali několikrát potrápit nebo dokonce zaskočit. V Dánsku se z jejich pohledu žádné překvapení nekoná, výkony navíc zápas od zápasu rostou. Nezdá se ani příliš pravděpodobné, že by se na tom mohlo něco změnit dnes.

Národní tým večer ve 20:15 zakončí základní skupinu s Rakouskem. Také poslední soupeř má splněno. Možná překvapivě na úkor Bělorusů zachránil příslušnost v elitní skupině. A bude skupinovou fázi už jen z povinnosti dohrávat.

Češi v případě vítězství nad Rakušany nemohou být ve skupině horší než třetí. Poskočit na druhé místo před Rusy mohou jen v případě, že by sborná ztratila minimálně bod se Slováky a pak v základní hrací době prohrála se Švédskem. Tak jako tak ale budou muset čekat na jméno svého čtvrtfinálového soupeře až do úterý. Stále platí, že jím může být kdokoliv z trojice USA, Finsko a Kanada. Rozhodne až závěrečný den skupinových bojů.

To je z pohledu trenérů možná ta největší komplikace. Bez ohledu na to, s kým ve čtvrtek budou hrát o postup do medailových bojů, totiž dnes budou chtít rozhodnout o tom, který brankář bude nejdůležitější zápas turnaje chytat.

Je velice pravděpodobné, že gólman, který dnes naskočí do zápasu s Rakušany, bude stát v brankovišti i ve čtvrtek. Josef Jandač to ostatně svými slovy potvrdil: „Řekneme to prvně gólmanům, ale už to musíme směřovat ke čtvrtfinále.“

Až dosud platilo, že se oba brankáři pravidelně střídali. Nezklamali, přesto se zdá, že by jeden z nich mohl mít lehce navrch. A to gólman Calgary David Rittich.

Ve skupině totiž Rittich odchytal zápasy s těmi nejsilnějšími soupeři: tedy se Švédskem a Ruskem. V duelu se sbornou navíc dovedl český tým k hodně sladké výhře. Všichni tři možní soupeři pro čtvrtfinále navíc mají osu týmu poskládanou na hvězdách NHL. V ní už na rozdíl od Pavla Francouze několik zápasů odchytal, takže hráče soupeře lépe zná.

Video: Oproti olympiádě hrají na mistrovství světa perspektivní hokejisté pro NHL, říká skaut Winnipegu Jets

Rozhovor se skautem Winnipegu Jets.Video: David Janeczek, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované