Hlavní obsah

Nejbezpečnější volby v historii, hodnotí souboj Trumpa a Bidena kybernetici

Foto: Profimedia.cz

Kandidáti na post amerického prezidenta ve volbách 2020 Donald Trump a Joe Biden.

Reklama

Kybernetičtí experti, kteří kontrolují bezpečnost amerických voleb, v prohlášení uvedli, že nemají žádné důkazy o zničených či ztracených volebních lístcích z amerických prezidentských voleb.

Článek

Několik členů orgánů dohlížejících na průběh amerických voleb, včetně kybernetických expertů, ve společném prohlášení uvedlo, že nemají žádné důkazy o zničených či ztracených volebních lístcích z amerických prezidentských voleb. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení, které zveřejnila americká vládní agentura pro kybernetickou bezpečnost (CISA).

„Nemáme žádný důkaz, že by volební systém zničil nebo ztratil volební hlasy či je nějak změnil,“ uvádí se v prohlášení orgánů pro volební infrastrukturu GCC a SCC. „Volby ze 3. listopadu byly nejbezpečnější v americké historii. Právě teď po celé zemi volební úředníci znovu kontrolují celý volební proces před dokončením výsledku,“ dodali odborníci na kybernetickou bezpečnost.

„Víme, že existuje mnoho nepodložených stížností i možností k dezinformacím o procesu našich voleb, můžeme vás ale ujistit, že máme maximální důvěru v bezpečnost a integritu našich voleb, a vy byste ji měli mít také,“ uvádí se dále v prohlášení zveřejněném na stránkách CISA.

Agentura Reuters připomněla, že CISA si v těchto volbách vysloužila kritiku Bílého domu za to, že spustila web na „kontrolu fám“. Na něm podle médií uváděla na pravou míru i dezinformace šířené spolupracovníky prezidenta Donalda Trumpa.

Trump odmítá uznat výsledky prezidentských voleb, v nichž podle amerických médií vyhrál jeho demokratický soupeř Joe Biden, a opakovaně napadá hodnověrnost hlasování. Jeho tým rovněž podal řadu žalob, z nichž některé již soudy zamítly a jiné čekají na projednání. Právní experti ale tvrdí, že stížnosti Trumpova týmu v podstatě nemají šanci na změnu volebního výsledku.

Americké volby z minulého týdne provázela větší volební účast než kterékoliv jiné za posledních více než 100 let. Vyplývá to ze statistik vedených listem The Washington Post (WP), podle něhož přišlo k urnám nejméně 63,9 procenta ze všech Američanů s volebním právem. Konečný údaj přitom bude podle WP ještě vyšší, protože se na některých místech stále dopočítávají další hlasy.

Reklama

Doporučované