Hlavní obsah
Online

Rakousko hlásí rekordní čísla, uzavírá školy i obchody

Foto: Profimedia.cz

Podle zpravodajského serveru oe24.at budou v Rakousku od úterý uzavřeny školy a nákupní centra.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Spojené státy nyní registrují nejvyšší průměrné denní přírůstky od letošního jara, kdy se objevil první výskyt nákazy ve státu Washington. Jen za včerejšek se potvrdilo rekordních 150 tisíc nových případů nákazy koronavirem, za posledních deset dní země ohlásila přes milion případů.

- V Německu je aktuálně kvůli koronaviru v karanténě přinejmenším 300 000 žáků a 30 000 učitelů. Odhaduje to šéf učitelského svazu Heinz-Peter Meidinger, který upozorňuje, že tato čísla jsou spíše optimistickým předpokladem. S rostoucím tempem šíření nákazy si začínají německá média pokládat otázku, zda by nebylo lepší vzdělávací instituce na čas uzavřít.

- Kvůli nepříznivé epidemické situaci se rakouská vláda chystá dále zpřísnit opatření proti šíření koronaviru. Podle zpravodajského serveru oe24.at budou od úterý uzavřeny školy a nákupní centra, omezí se také služby a možnost sdružování lidí. Vláda má nová opatření oznámit v průběhu soboty.

- Nárůst nových případů koronaviru ve Francii už týden zpomaluje, vrchol epidemie v nemocnicích se však podle premiéra Jeana Castexe očekává na začátku příštího týdne. Omezení pohybu a zavření obchodů zůstane v platnosti v současné podobě ještě nejméně dalších 14 dní.

Zahraniční dění jsme sledovali i včera:

  • Řecko zaznamenalo 3000 nakažených za posledních 24 hodin

    V desetimilionovém Řecku se dosud koronavirem nakazilo téměř 70 000 lidí, což je v přepočtu na obyvatele mnohem méně než v těžce zasažených evropských zemích, jako jsou Itálie, Španělsko, Francie či Česko. I tady ale stoupají denní bilance nových případů - za posledních 24 hodin mělo pozitivní test více než 3000 lidí. Úmrtí v souvislosti s covidem-19 registruje Řecko 997.

  • Nosit roušku je příjemnější než smrt, vzkázal guvernér New Jersey

    Guvernér amerického státu New Jersey Phil Murhpy si příliš nebral servítky, když na čtvrteční tiskové konferenci dostal dotaz ohledně lidí, kterým už se nechce neustále nosit roušku. Obyvatelům vzkázal, že mnohem nepříjemnější než si zakrývat obličej je umřít. V jeho státě při zhoršující se epidemické situaci platí řada karanténních opatření včetně plošného nařízení ohledně roušek.

  • Koronavirus se objevil i u norků chovaných v Řecku

    Koronavirus SARS-CoV-2, který způsobil pandemii nemoci covid-19, se objevil i u norků chovaných v Řecku. Informovalo o tom v pátek řecké ministerstvo zemědělství. Nákaza u těchto kožešinových zvířat se pečlivě sleduje kvůli mutaci koronaviru, která se objevila na dánských farmách a kterou se pak zpětně od těchto šelem nakazili lidé.

    Koronavirus se objevil zatím na dvou farmách na severu Řecka poblíž měst Kozani a Kastoria. Na jedné z nich se nakazil i majitel a veterináři nařídili vybít všech 2500 chovaných zvířat. Podle řeckých úřadů zatím testy neukázaly, že by nakažená zvířata byla nositeli potenciálně rizikové mutace viru.

  • Velká Británie hlásí 27 tisíc nakažených

    V Británii za posledních 24 hodin zaznamenali 27 301 nových případů nákazy koronavirem. To je sice méně než ve čtvrtek, tehdy ale země zaznamenala dosud nejvyšší denní nárůst počtu případů - 33 470. S covidem-19 zemřelo za den v Británii, která má téměř 67 milionů obyvatel, dalších 376 lidí, a celková bilance od počátku epidemie tak vzrostla na 51 304 mrtvých. To je zdaleka nejvíce v celé Evropě.

  • Ve Francii dál klesá počet nově nakažených i hospitalizovaných

    Ve Francii se dál snižuje počet nových potvrzených případů nákazy koronavirem. Za posledních 24 hodin se infekce potvrdila u 23 794 lidí, informovala dnes agentura Reuters. Minulý pátek hlásila Francie ještě 60 486 nových případů. Ve Francii, která má 67 milionů obyvatel, se nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala od počátku epidemie u více než 1,9 milionu lidí. S covidem-19 jich zemřelo 43 892, z toho 932 za posledních 24 hodin. Stejně jako nových případů ubývá i hospitalizovaných a lidí, o které se zdravotníci musí starat na jednotkách intenzivní péče.

  • Toskánsko a Kampánii čekají přísnější opatření

    Italská vláda kvůli rostoucímu počtu nakažených rozšíří počet takzvaných červených zón, tedy oblastí s nejvyšší mírou rizika, v nichž platí nejpřísnější pravidla. Nově mezi ně budou od neděle patřit regiony Toskánsko a Kampánie. Omezení jsou tam podobná jako během jarní celostátní karantény - lidé smějí opouštět domovy jen v nejnutnějších případech, zavřené jsou obchody i restaurace.

    Ze 20 regionů byly do nynějška v červené zóně čtyři - Lombardie, Piemont, Valle d'Aosta a Kalábrie. Nově přibude Toskánsko a Kampánie, která přitom dosud byla na nejnižším - žlutém - stupni rizika. „V Neapoli a mnoha částech Kampánie se situace vymkla kontrole,“ řekl dnes ministr zahraničí Luigi Di Maio, který z Kampánie pochází. Podle agentury Reuters jsou pod tlakem zejména tamní nemocnice, přičemž lidé čekají na ošetření i venku v zaparkovaných autech, kam jim zdravotníci nosí kyslík.

  • Zatím raději neplánujte Vánoce, zní z celé Evropy

    Řada evropských zemí varuje před zamlouváním letenek a jízdenek na Vánoce. Na podobné plány je podle nich příliš brzy. Zdravotní situace je na starém kontinentu závažná, většina států zaznamenává rekordní přírůstky nakažených.

    Více se dočtete v článku:

  • Ministr Petříček veze z Portugalska prototyp plicního ventilátoru

    Český ministr zahraničí Tomáš Petříček dostal během páteční návštěvy Portugalska prototyp plicního ventilátoru, kterých Česko získá od jedné z portugalských firem darem celkem devět. Informoval o tom Černínský palác. V jihoevropské zemi jednal Petříček s tamním premiérem i šéfem diplomacie a shodli se mimo jiné na tom, že by si země EU měly navzájem uznávat testy na koronavirus.

    Plicní ventilátor SYSVent by měl získat certifikaci koncem tohoto měsíce, poté firma daruje Česku dalších osm přístrojů. „Česko zasáhla druhá vlna pandemie velmi tvrdě a firma má svou pobočku v Plzni, proto se rozhodli pro tento symbolický dar. Každá pomoc je v Česku určitě vítána,“ řekl Petříček.

    Šéf české diplomacie s premiérem Antóniem Costou a ministrem zahraničí Augustem Santosem Silvou mluvili například i o tom, jak podpořit vzájemný obchod, který se kvůli koronavirové krizi propadl o pětinu, nebo o dopadech pandemie na turistiku. „Vzhledem k nákladům na cestování, a to i třeba při návštěvách rodiny, se musíme vážně bavit i o možnosti ulevit při cestování uznáváním antigenních testů. Ty jsou výrazně levnější a já bych byl pro. Můj protějšek je stejného názoru,“ uvedl Petříček.

  • Portugalsko má přes 200 000 nakažených, případů rekordně přibývá

    V Portugalsku za poslední den přibylo přes 6600 lidí nakažených koronavirem, což je nejvyšší číslo od začátku epidemie. Celkem se počet infikovaných přehoupl přes hranici 200 000. Obyvatelé na většině území mají nařízenou karanténu, během dvou nadcházejících víkendů platí i zákaz vycházení od 13:00 do 5:00.

    V desetimilionové zemi začal v pondělí platit nouzový stav. Skončit má 23. listopadu, ale je nanejvýš pravděpodobné, že jej parlament prodlouží. „Až dosáhneme vrcholu epidemie, bude trvat ještě týdny, než nemocnice pocítí úlevu, a mnohem déle potrvá, než klesne počet úmrtí,“ řekla ministryně zdravotnictví Marta Temidová.

    Celkem registruje Portugalsko přes 204 000 případů nákazy a 3250 úmrtí. Za posledních 24 hodin zemřelo 69 lidí. V nemocnicích je aktuálně 2800 pacientů s těžkým průběhem nemoci covid-19, 388 z nich je na jednotkách intenzivní péče.

  • Řada amerických států zvažuje zavedení plošných uzávěr

    Spojené státy zaregistrovaly ve čtvrtek přes 153 000 nových pozitivních testů na koronavirus, čímž již posedmé za posledních devět dní překonaly své dosavadní jednodenní maximum. Vyplývá to z dat Univerzity Johnse Hopkinse. List The New York Times (NYT) přitom uvádí, že nových infekcí bylo v USA za poslední den ještě o asi 10 000 více. Řada těžce zasažených států znovu zvažuje zavedení rozsáhlých uzávěr, tým demokrata Joea Bidena, který se podle médií stane v lednu příštím prezidentem, však neplánuje plošné restrikce v celých USA.

  • Itálie hlásí přes 40 000 nakažených za den, dosavadní maximum

    V Itálii za uplynulý den přibylo přes 40 000 lidí nakažených koronavirem, což je nové maximum. Čtvrtina nových případů je z Lombardie, vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví. Podle italských médií se vláda chystá rozšířit počet takzvaných červených zón, v nichž platí nejpřísnější pravidla, a nově by mezi nimi měly být regiony Toskánsko a Kampánie.

    Za poslední den zdravotníci vyhodnotili 40 902 pozitivních testů na virus SARS-CoV-2, čímž padl dosavadní rekord z minulé soboty, kdy bylo nakažených 39 811. Oproti čtvrtku se přírůstek nakažených zvýšil o tři tisícovky. Za poslední den bylo obětí 550, o den dříve hlásily úřady 636 mrtvých, což bylo nejvíce od dubna.

  • Írán kvůli sankcím USA nedokáže zahájit platby do projektu COVAX

    Írán kvůli americkým sankcím není schopen odeslat peníze do projektu COVAX, který má zajistit všeobecný přístup k vakcíně proti covidu-19. Oznámila to mluvčí íránského ministerstva zdravotnictví. Írán má ze zemí Blízkého východu nejvíc potvrzených případů koronaviru.

    Mluvčí v pátek ohlásila nových 11 737 případů a 461 úmrtí. Celkem se v zemi, která má více než 80 milionů obyvatel, nakazilo přes 738 000 lidí a s covidem-19 zemřelo 40 582 nemocných.

    K projektu COVAX se připojilo 172 zemí. Vznikl ve spolupráci Světové zdravotnické organizace (WHO), světové aliance pro očkování GAVI a přední světové organizace ve výzkumu a vývoji vakcín CEPI. Cílem je zajistit distribuci nejméně dvou miliard dávek vakcín do konce roku 2021.

  • Turistům bez povinného testu na covid hrozí ve Španělsku pokuta

    Cestovat do Španělska bez povinného negativního testu na koronavirus se turistům z rizikových zemí nevyplatí, varovala ministryně zahraničí Arancha Gonzálezová. Podle ní hrozí každému, kdo se výsledkem testu nebude moci prokázat, pokuta až do výše 6000 eur (160 000 Kč). Informovala o tom agentura DPA. Za rizikovou zemi považuje Madrid i Česko, negativní test bude pro příchozí povinný od 23. listopadu.

    Španělsko o zavedení povinných testů pro cesty z rizikových zemí informovalo ve středu. Potvrzení o negativním testu PCR na koronavirus SARS-CoV-2 nebudou muset cestující do Španělska předkládat na letišti či na hranicích, ale budou je muset mít u sebe, aby je mohli kdykoli předložit. Úřady ale přesto doporučily aerolinkám, aby doklady o testech u cestujících kontrolovaly už před odletem do Španělska. Testy nesmí být starší než 72 hodin.

  • Estonsko chystá přísnější opatření

    Estonsko, kde žije 1,4 milionu obyvatel, za posledních 24 hodin registruje 259 nových případů koronaviru, celkem se od začátku pandemie virem SARS-CoV-2 infikovalo 7148 lidí. K dnešnímu dni se jich 4551 zotavilo. Za poslední den zemřeli s covidem-19 čtyři lidé, celkem hlásí země 80 úmrtí v souvislosti s koronavirovou infekcí.

    Estonsko se od příštího týdne chystá zpřísnit opatření proti šíření nákazy, od pondělí bude nutné například v obchodech či restauracích dodržovat fyzický odstup.

  • V Lotyšsku zemřelo za den devět lidí s covidem-19, dosud nejvíce

    Litva hlásí dosud nejvyšší denní přírůstek případů koronaviru, za poslední den testy prokázaly koronavirus u 2066 lidí. Lotyšsko oznámilo denní maximum v počtu zemřelých s covidem-19, za posledních 24 hodin země zaznamenala devět úmrtí.

    Litva, kde žije necelých 3,5 milionu obyvatel, rovněž eviduje devět zemřelých s covidem-19 za poslední den. Celkem tam od začátku pandemie zemřelo 253 lidí s tímto onemocněním z celkově 31 878 nakažených. Zotavilo se dosud 7247 lidí. V dvoumilionovém Lotyšsku se za posledních 24 hodin prokázala nákaza u 455 osob, což je o zhruba 80 případů méně než o den dříve. S onemocněním covid-19 tam dosud zemřelo 116 lidí z celkových 9836 nakažených od začátku pandemie. Uzdravilo se 1515 infikovaných.

  • Situace v Německu se od zavedení karantény nezlepšila

    V Německu se v bilanci počtu nakažených situace ani po necelých dvou týdnech karantény nelepší. V pondělí bude o vývoji jednat s premiéry spolkových zemí kancléřka Angela Merkelová. Vládní mluvčí Steffen Seibert na dnešní tiskové konferenci upozornil, že není možné od pondělní schůzky očekávat uvolnění karantény.

    „Nárůst čísel se sice zplošťuje, ale bilance stále ještě stoupá,“ řekl Seibert s tím, že přínos každého dne karantény se počítá. „Za spolkovou vládu mohu říct, že za této situace není možné v pondělí očekávat žádné uvolnění stávajících opatření,“ dodal. Ministr zdravotnictví Jens Spahn zatím dopady omezení hodnotit nechce, neboť je na to podle něj příliš brzy. „Z čísel vidíme, že opatření působí s časovým odstupem,“ uvedl s tím, že listopadová karanténa ještě není ani v polovině. Rovněž RKI upozorňuje na to, že dopad karantény se projeví až dva či tři týdny po jejím začátku, což bylo 2. listopadu.

  • Švédsko hlásí nejvyšší denní přírůstek nakažených koronavirem

    Ve Švédsku za poslední den přibylo 5990 potvrzených případů nákazy koronavirem. To je nejvíce od počátku epidemie covidu-19. Situace ve Švédsku je nejhorší ze zemí severní Evropy. Od počátku epidemie se ve Švédsku, které má 10,3 milionu obyvatel, virem SARS-CoV-2 nakazilo přes 177 000 lidí. S covidem-19 zemřelo 6164 nakažených, z nich 42 za posledních 24 hodin.

    Švédsko se rozhodlo s šířením koronaviru bojovat jiným způsobem než většina zemí světa. Vláda se snaží situaci zvládnout bez plošných uzávěr, zákazů a příkazů, vydává doporučení a spoléhá především na zodpovědnost občanů. Část opatření ale je závazných. Například od 20. listopadu se nebude smět po 22:00 hodině podávat v restauracích, hospodách a barech alkohol.

  • Studenti v Itálii demonstrovali za obnovení prezenční výuky

    V Itálii studenti středních škol demonstrovali za obnovu prezenční výuky. O hnutí, které si dalo název School for future, informuje agentura ANSA. Distanční výuka byla na středních školách zavedena od minulého pátku, některé kraje ale k opatření přistoupily již dříve ve snaze omezit šíření nákazy koronavirem. Na jaře školy zavřely v březnu a do konce školního roku již neotevřely.

    Hnutí odstartovaly minulý týden dvě středoškolské studentky, které v Turíně začaly sledovat hodiny distanční výuky před vchodem do své školy. Podobným způsobem protestovali i v pátek studenti v dalších městech. Studenti se chtějí scházet každý pátek do doby, než bude obnoveno vyučování ve školách.

  • V Jižní Koreji budou pokutovat za nenošení roušky na veřejnosti

    S příchodem chladného počasí se rychleji šíří nákaza i v Jižní Koreji. Za poslední den přibylo 191 infikovaných. Tamní úřady dnes oznámily, že začnou pokutovat občany, kteří budou přistiženi na veřejnosti bez roušky. Za tento přestupek hrozí pokuta až 100 000 wonů (přes 2000 Kč).

    Více než polovina případů nákazy z uplynulých dvou týdnů byla odhalena v hustě osídlené oblasti metropole Soulu. Země s 52 miliony obyvatel doposud zaregistrovala 28 133 případů infekce a 488 úmrtí s covidem-19.

  • Povinné testy budou od pondělí i při návratu z Německa či Švédska

    Na takzvaném cestovatelském semaforu budou od pondělí nově označeny červeně Německo, Švédsko a Kypr. Na Twitteru to uvedl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Znamená to nutnost testu na koronavirus při návratu do České republiky i pro přijíždějící cizince. Dosud byly tyto země značeny oranžovou barvou upozorňující na střední míru rizika, při níž musí při cestování do ČR předložit negativní test na covid-19 pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci.

Reklama

Hlavní zprávy