Hlavní obsah

Nejdůležitější zbraň proti covidu: Zatím jsme na třetině Babišova cíle

Po velikonočních svátcích má kapacita očkování proti covidu-19 v Česku stoupnout na sto tisíc dávek denně, vyhlásil premiér Babiš.

Reklama

Článek

Od začátku března se tempo očkování začalo navyšovat z tehdejšího průměru 15 tisíc vakcín denně na současných průměrně 35 tisíc. Nejnovější číslo z pátku říká, že za den bylo vyočkováno přes 38 tisíc dávek.

Absolutním denním maximem bylo zatím 51 529 dávek během 11. března. I tento rekord je ale stále daleko od veřejného cíle, který vyhlásil premiér Andrej Babiš.

Momentálně je ale na datech vidět spíše zpomalení, které bude potřeba dohnat. Aby se cíl po Velikonocích mohl naplnit, muselo by se od příštího týdne očkování začít zvyšovat tempem zhruba o necelé 4 tisíce denně.

Je nutné v tomto případě mluvit o průměru, protože jde o dlouhodobou hodnotu. Aby šlo určit, zda se očkování skutečně dostalo na stabilních 100 tisíc denně, je nutné nebrat v potaz pouze počet vakcín za jeden den, který se může zvýšit i jen jednorázově.

Většina Čechů je pro očkování, favoritem je Pfizer

Pozitivní postoj vůči očkování má 62,2 % Čechů. Tento podíl je nejvyšší ve skupině, která se s těžkým průběhem covidu setkala. „Již více než 25 % Čechů má zkušenost s těžkým průběhem nemoci v rodině či u známých. V této skupině se nebrání očkování více než 70 % Čechů,“ uvádí výzkum společnosti Engage Hill z 5.–11. března.

„Mladší věková skupina se nemoci covid-19 obává méně, a přirozeně tak necítí výraznější potřebu se nechat očkovat. U lidí žijících na vesnicích a v menších městech zase panuje nízká důvěra v účinnost očkování a převažují obavy z vedlejších účinků,“ doplňuje ředitel společnosti Filip Brodan.

Z dostupných vakcín je v Česku nejlépe vnímána vakcína společností Pfizer a Moderna. Vakcínu Sputnik, ke které teprve před 14 dny zahájila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) průběžné hodnocení, vnímá více než polovina dotázaných negativně.

Čím očkujeme a kdy dané vakcíny schválila EMA

Vakcína Comirnaty od výrobce Pfizer/BioNTech, schválena 21. 12. 2020

Vakcína COVID-19 Vaccine Moderna od výrobce Moderna, schválena 6. 1. 2021

Vakcína COVID-19 Vaccine AstraZeneca od výrobce AstraZeneca, schválena 29. 1. 2021

Vakcína COVID-19 Vaccine Janssen od výrobce Johnson & Johnson, schválena 11. 3. 2021

Očkování v krajích stále není rovnoměrné

Při pohledu na vývoj očkování v jednotlivých krajích je zřejmé, že očkování stále neprobíhá rovnoměrně. Praha se drží vysoko na špici s proočkovanými zhruba 12 procenty populace, následují ji kraje Karlovarský (11 %), Jihočeský (téměř 10 %) a Jihomoravský (cca 9 %). Naproti tomu ve Zlínském a Pardubickém kraji nedostalo vakcínu ani 8 procent populace a v Ústeckém kraji dokonce jen 7 procent.

Ústecký kraj naočkoval jen 40 procent seniorů

ÚZIS ve statistikách vykazuje očkované osoby podle místa, kde vakcínu dostaly, nikoli podle bydliště. V přepočtu na populaci Praha vykazuje 77,2 % očkovaných seniorů 80+ (žije zde 55 tisíc seniorů, podle statistik ÚZIS jich bylo očkováno 42 tisíc). Jenže fakticky je pražských seniorů očkováno méně.

Dle údajů z platformy Golemio, kterou provozuje pražský magistrát, se ukazuje, že do Prahy se přijíždějí nechat očkovat lidé zejména ze Středočeského kraje. Ti tvoří necelou pětinu ze všech vakcinovaných osob vykazovaných za Prahu.

Nejmenší podíl očkovaných seniorů starších 80 let je podle statistik v Ústeckém kraji (41,5 %). Redakce Seznam Zpráv bude přesné důvody ještě zjišťovat. Tvrzení, že se lidé odtud jezdí nechat očkovat do Prahy, podle dat neobstojí, protože obyvatelé Ústeckého kraje tvoří jen zhruba dvě procenta očkovaných v hlavním městě.

Přehled osob, které mají o očkování zájem, ukazuje, že ze všech registrovaných (téměř 850 tisíc) mají rezervovaný termín zhruba dvě třetiny lidí (550 tisíc), zatímco třetina zájemců (300 tisíc) na termín teprve čeká.

Obě dávky dostalo více než 143 tisíc osmdesátníků

Nejvíce podaných dávek vakcíny dosud dostali senioři starší 80 let. V této věkové kategorii probíhá očkování již déle než dva měsíce. Obě potřebné dávky vakcíny dostalo zatím více než 143 tisíc z nich, což odpovídá zhruba 32 procentům.

V posledních dnech také rychle roste počet očkovaných sedmdesátníků, kterým se registrační systém otevřel začátkem března. Obě dávky doposud dostalo přes 21 tisíc lidí starších 70 let, což vychází přibližně na dvě procenta.

Nejvíce naočkovaných je mezi zdravotníky

V současné době se nehledě na věk mohou k očkování registrovat také zdravotníci, pracovníci v sociálních službách a od konce února i učitelé a nepedagogičtí pracovníci ve školských zařízeních. Nejvíce naočkovaných je mezi zdravotníky a pracovníky v sociálních službách, kteří v očkovací strategii Ministerstva zdravotnictví spadají do prioritní skupiny.

Podle analýzy Ústavu zdravotnických informací a statistiky, již zveřejnil iRozhlas, je naočkovaných celkem 57 % zdravotníků, kteří toto povolání aktivně vykonávají. Díky tomu počet nakažených mezi nimi klesá.

Časový přehled očkování jednotlivých skupin

27. prosince: první dávky vakcíny obdrželi premiér Andrej Babiš a válečná veteránka Emilie Řepíková, začalo očkování zdravotníků.

15. ledna: registrace otevřena pro lidi starší 80 let.

26. ledna: registrace otevřena pro zdravotnické pracovníky a osoby zajišťující péči u vybraných poskytovatelů sociálních služeb.

27. února: registrace otevřena pro pedagogické i nepedagogické zaměstnance ve školství.

1. března: registrace otevřena pro lidi starší 70 let, zároveň začínají očkovat praktičtí lékaři.

Reklama

Doporučované