Hlavní obsah

Nejen Česko. Evropa je v chaosu druhé vlny a brání se plošným karanténám

Foto: Profimedia.cz

Hodinové fronty se tvoří ve všech velkých francouzských městech, laboratoře nestíhají vyhodnocovat testy.

Reklama

Země po celé Evropě provázejí organizační zmatky a těžkosti při zvládání druhé koronavirové vlny. Ve Francii nestíhají vyhodnocovat testy, ve Velké Británii přicházejí první plošné restrikce.

Článek

„Evropa je ve velmi vážné situaci,“ prohlásila ve čtvrtek Světová zdravotnická organizace. Mezi nejpostiženějšími evropskými státy druhou vlnou viru je Velká Británie, Francie, Španělsko a taky Česko. Jak se Evropa s virem potýká?

Velká Británie

„Druhý lockdown by byl pro Velkou Británii ekonomickou katastrofou,“ řekl novinářům britský premiér Boris Johnson před dvěma dny. Přesto se vláda rozhodla pro tzv. lokální lockdowny, tedy izolace pro určité skupiny lidí na určitých místech. Navíc vydali tzv. pravidlo šesti – scházet se spolu nesmí více než šest lidí, pod pokutou od 100 do 3200 liber. Jedná se o nejpřísnější opatření od května, kdy se od plošných restrikcí upustilo.

Vývoj pandemie koronaviru ve světě sledujeme online

Pokud počet jedné domácnosti převyšuje počet šest, tak se podle Johnsona samozřejmě mohou setkat. Pokud ale například pětičlenná rodina půjde navštívit prarodiče, musí se setkat jen s jedním. „Školy i pracoviště jsou výjimky. Na svatbách a pohřbech může být maximálně 30 lidí,“ dodává britská vláda.

„Opatření jsou komplikovaná a matoucí,“ přiznal britský premiér. V některých regionech britského království je nyní omezená provozní doba restaurací, barů a hospod nebo zákaz setkávání se s jinými lidmi, než se kterými sdílíte domácnost.

Podle zdrojů The Telegraph z britské vlády se bude zákaz setkávání více než šesti lidí vyhodnocovat během čtrnácti dní. Není vyloučené, že se poté přistoupí na plošná karanténní opatření.

Ve Spojeném království v posledních dnech přibývá kolem 3000 nově nakažených denně, mrtvých pak kolem 20, v nejhorších časech pandemie na ostrově umíralo i přes 1000 lidí denně.

Francie

V posledních několika dnech se zvýšil také počet hospitalizovaných s covidem-19 ve velkých francouzských městech. Za čtvrtek hlásila Francie více než 10 tisíc nově nakažených, což je nejvíce od začátku epidemie. V přepočtu to znamená 84 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Pro srovnání – na konci srpna to bylo 50 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Mrtvých ve Francii v posledních dnech přibývá v řádu nízkých desítek.

Ministr zdravotnictví Olivier Véran již také oznámil regionální karanténní opatření, a to v Bordeaux a Marseille. Na restrikce se už ale připravují i Nice nebo Lyon.

Aktuálně v zemi řeší zejména nedostatek odběrových míst a přetlak laboratoří, které nestíhají vyhodnocovat výsledky testů na covid-19. Tento týden se v zemi provedlo více než 1,2 milionu testů, například v červenci to bylo asi 300 tisíc testů. Čekají se mnohahodinové fronty a výsledky pacientům chodí až s velkým zpožděním.

„Povedlo se nám ve velkém trasovat, ale čelíme opravdovým organizačním problémům, které musíme vyřešit,“ přiznal ministr Véran. Ten čelí velké kritice ze strany Elysejského paláce. Prezident Macron si ministra ve středu „pozval na kobereček“ a vyzval ho k akutnímu řešení především dlouhých prodlev při vyhodnocování testů.

Španělsko

Ještě horší čísla než Velká Británie a Francie hlásí Španělsko. Dohromady za posledních 14 dní tam vystoupal počet nakažených na 260 případů na 100 tisíc obyvatel (Británie 59, Francie 167). Nejhorší je situace v hlavním městě Madridu.

Podobně jako ve Francii už v zemi přibývá přes 10 000 nově nakažených denně, počty mrtvých se v posledních dnech rovněž začaly zvyšovat a pohybují se kolem stovky až dvou stovek za den.

Španělsko se také potýká i s organizačními zmatky, lokálními karanténními opatřeními a snahou neuzavřít opět plošně celou zemi. Do karantény se dostaly například čtyři čtvrti v Palmě na Baleárských ostrovech, stejně tak různé oblasti na Ibize.

Od minulého pátku jsou obyvatelé vyznačeného území doma. Ven mohou jen do práce, do školy nebo k lékaři. Kapacita všech restaurací a obchodů byla snížena na polovinu a lidé se nesmějí potkat ve více než pěti lidech. Sportovní i náboženské akce se zrušily.

Pevninská vláda se však snaží například zmírnit podmínky karantény. Ministryně zdravotnictví Silvia Calzónová chce zkrátit dobu izolace na 10 nebo i méně dní. Ve Španělsku platí čtrnáctidenní karanténa. Podle ministryně by ale zkrácená doba měla lidi podpořit v tom, aby karanténu neporušovali, což aktuálně ve velkém dělají.

Reklama

Doporučované