Hlavní obsah

Nejen Jermanová. I další Babišův končící hejtman dostane funkci

Foto: Profimedia.cz

Bohumil Šimek (vpravo) po konci v hejtmanské funkci bez práce nezůstane.

Reklama

Jak zjistily Seznam Zprávy, hnutí ANO našlo uplatnění pro svou končící hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou. Ale nejen pro ni. Také dosavadní jihomoravský hejtman Bohumil Šimek se stane předsedou kontrolního výboru.

Článek

Dosluhující hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (za ANO) by se měl v novém zastupitelstvu stát jako opoziční zastupitel předsedou kontrolního výboru.

Získá tedy stejnou funkci jako středočeská Jaroslava Pokorná Jermanová, která rovněž opouští hejtmanskou pozici a stejně tak je z hnutí ANO. Také ona, jak dnes informovaly Seznam Zprávy, bude předsedkyní kontrolního výboru nového zastupitelstva.

Šimek přišel na post hejtmana z funkce ředitele Městské policie Brno. „Na post ředitele už se vrátit nehodlá,“ uvedla mluvčí úřadu Monika Brindzáková.

Důvod neřekla, Šimek se nevyjádřil.

V novém zastupitelstvu by se ale měl ujmout funkce předsedy kontrolního výboru. „Nabídku koalice přijal,“ potvrdil lidovecký lídr a budoucí hejtman Jan Grolich.

Zda bude mít podobné benefity jako Jermanová – tedy práci na plný úvazek za 80 tisíc měsíčně, služební vůz Škoda Octavia a kancelář v budově úřadu –, tak zatím není jasné.

Ustavující jihomoravské zastupitelstvo se koná 11. listopadu. Kvůli koronaviru bude v aule univerzitního kampusu Masarykovy univerzity, kde je větší prostor.

Volby v Jihomoravském kraji po čtyřech letech opět vyhrálo hnutí ANO, skončí ale v opozici. Na koalici se totiž hned po volbách dohodla KDU-ČSL, Piráti, ODS se Svobodnými a Starostové pro jižní Moravu.

Nahradí tak současnou koalici ANO, ČSSD, Starostové pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. ANO má mezi 65 zastupiteli 15 mandátů. Lidovci získali mandátů 11, Piráti deset, ODS devět, Starostové sedm. V zastupitelstvu je ještě s pěti mandáty Spolu pro Moravu složené z více subjektů jako například TOP 09 a Strana zelených, dále se do zastupitelstva shodně se čtyřmi mandáty dostaly ještě ČSSD a SPD.

Reklama

Doporučované