Hlavní obsah

Nejen kouření, ale i omezení prodeje cigaret: Ve hře je zavedení speciální licence

 

Reklama

Vládní Akční plán pro oblast boje s tabákem pracuje s možností dalších zákazů a regulace.

Článek

Existuje varianta, že cigarety si v budoucnu nebudete moct koupit na každém rohu. Vládní Akční plán pro oblast boje s tabákem totiž přípouští možnost zavedení speciálních licencí pro prodejce tabáku. 

Pokud začne platit protikuřácký zákon v současném znění, cigarety bude zakázáno prodávat ve školách a zdravotnických zařízeních. Stejně tak na akcích, které jsou určeny převážně pro mladistvé. Omezení se týká také prodejních automatů, ke kterým mohou mít mladší lidé 18 let přístup.

Vládní Akční plán však navíc uvažuje o dalším zpřísnění. V červnu příštího roku by se měla vláda rozhodnout, zda podpoří nápad zavést speciální licence pro prodejce tabáku.

Možné zavedení licencí ostatně nevylučuje ani Ministerstvo zdravotnictví. I když resort přiznává, že prioritou je pro něj v současné době hladké schválení protikuřáckého zákona. „Nevylučujeme však, že by v budoucnu mohlo dojít k omezení prodeje tabákových výrobků jen na specializované prodejny s licencí,“ napsala Seznamu mluvčí Ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Pravomoci obcím

Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je předtím, než by se speciální licence na prodej tabáku mohly stát realitou, nutné vypracovat studie. Zejména zjistit, zda by se díky nim skutečně povedlo zastavit prodej cigaret mladistvým.

„Měli bychom uvažovat o možnosti dát více pravomocí obcím. Ty by například mohly určit, v jakou hodinu by obchodníci mohli cigarety prodávat," řekl Seznamu Vobořil s tím, že i to by mohlo v rámci prevence zafungovat.

V rámci vládního Akčního plánu pro oblast boje s tabákem se uvažuje i o úplném zákazu vystavování cigaret a dalších tabákových výrobků. Resorty zdravotnictví, průmyslu a obchodu, financí a zemědělství by do června měly probrat případné dopady.

Reklama

Doporučované