Hlavní obsah

Nejen zdravotní komplikace. Stát hodlá odškodňovat i za úmrtí po očkování

Nejen zdravotní újma. Stát hodlá odškodňovat i za úmrtí po očkováníVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejen zdravotní komplikace, nově i úmrtí. Stát chystá změnu odškodňování za újmu na zdraví způsobenou povinným očkováním. Ministerstvo zdravotnictví na základě ostrých připomínek změnilo návrh zákona, který s finanční injekcí pro rodinu zemřelého dosud nepočítal. Odškodné se bude vypočítávat stejně jako u jiných případů újmy na zdraví. S jediným rozdílem: stát nebude vždycky požadovat prokázání souvislosti mezi podáním očkovací látky a úmrtím.

Článek

Odškodnění za zdravotní újmu z povinného očkování.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

Na změně návrhu zákona, který bude nově počítat i s odškodňováním za úmrtí, trvala veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Ministerstvo zdravotnictví původně plánovalo odškodňovat jen újmu způsobenou očkované osobě. Návrh měl být takto předložen vládě. V reakci na kritiku se ale ministerstvo rozhodlo zákon přepracovat a předložit vládě nové znění.

„Pokud si představíme extrémní situaci, kdy v důsledku povinného očkování dítě zemře, těžko bude někdo pochybovat o traumatu a újmě, kterou tím utrpí rodiče. Proto považuji za nespravedlivé a morálně neakceptovatelné, že zákon na tyto případy nemyslel a nepočítal pro ně ani s odškodněním, ani s náhradou nákladů pohřbu. S takovou koncepcí zákona jsem nemohla souhlasit, proto jsem na své připomínce trvala," uvedla veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

V Česku nicméně nikdy k takovému případu nedošlo. Návrh tedy s touto variantou počítá spíše v teoretické rovině. Nepůjde ale jen o úmrtí, které by měl stát nově odškodňovat. Šlo by především o újmu na zdraví po povinném očkování. Stát by poškozeným vyplácel odškodné podle metodiky Nejvyššího správního soudu jako u jiných případů újmy na zdraví.

Výši náhrady bolestného a náhrady za ztížení společenského uplatnění dříve určovala náhradová vyhláška pomocí bodového ohodnocení. V těch byla vyčíslena například hodnota ztráty dolní končetiny, a to na částku ve výši 240 tisíc korun. Ztráta sluchu pak byla určena částkou 340 tisíc korun. Se smrtí je to nicméně složitější. Posuzování je čistě individuální.

Reklama

Doporučované