Hlavní obsah

Nejhorší lednový schodek v historii. Finance se propadly o 31,5 miliardy

Foto: Seznam Zprávy

Státní rozpočet za první měsíc roku vykázal schodek 31,5 mld. Kč.

Reklama

První měsíc nového roku vynesl státní pokladně schodek 31,5 miliardy. Jde o nejhorší lednový schodek v historii Česka. Loni činil lednový schodek 8 miliard korun. Na propad má vliv především krize spojená s pandemií koronaviru.

Článek

Hospodaření státního rozpočtu skončilo letos v lednu ve schodku 31,5 miliardy korun. Ministerstvo financí o tom v pondělí informovalo v tiskové zprávě. Jde o nejvyšší lednový schodek od vzniku samostatného Česka. Loni v lednu rozpočet skončil s deficitem osm miliard korun.

„Meziroční zhoršení salda o 23,5 miliardy korun je výsledkem pokračujícího poklesu daňových příjmů prohloubeného změnou rozpočtového určení daní ve prospěch územních rozpočtů o 2,2 miliardy korun a převodem 12 miliard korun na financování sociálních služeb, které v loňském roce proběhlo až v únoru,“ uvedlo Ministerstvo financí.

Od letošního roku se zvýšil podíl obcí a krajů na příjmech z takzvaných sdílených daní. Mezi ně patří například DPH nebo daně z příjmů právnických i fyzických osob.

Celkové příjmy rozpočtu v lednu meziročně klesly o čtyři miliardy na 120,1 miliardy korun. Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení klesly meziročně o 5,6 miliardy na 104,9 miliardy korun. Celkové výdaje rozpočtu v lednu pak meziročně stouply o 19,5 miliardy na 151,6 miliardy korun.

Ministerstvo financí zároveň informovalo, že ze státního rozpočtu na boj s pandemií koronaviru šlo od loňského března do konce letošního ledna 231,5 miliardy korun. Přímá opatření například v podobě kompenzačních bonusů, programů Antivirus a dalších programů si vyžádala 144,1 miliardy korun. Odklad záloh daní vyčíslilo ministerstvo na 24,3 miliardy korun a výdaje na zdravotnictví v podobě nákupu ochranných prostředků, odměn zdravotníkům nebo oddlužení vybraných nemocnic na 63,1 miliard korun. Za leden resort financí celkovou pomoc vyčíslil na 13,3 miliardy korun.

Inkaso daně z přidané hodnoty kleslo ke konci ledna meziročně o 2,8 miliardy na 29,5 miliardy korun. Nižší příjmy byly podle úřadu vedle změny rozpočtového určení daní způsobeny také nižšími sazbami daně na stravovací služby a další služby a zboží od května a července 2020 a na teplo a chlad od ledna 2020 a restriktivními protipandemickými opatřeními.

V případě výdajů rostly běžné výdaje, zatímco kapitálové meziročně klesly. Na běžných výdajích stát v lednu vydal 149,2 miliardy korun, meziročně o 19,8 miliardy více. Kapitálové výdaje meziročně klesly o 0,3 miliardy na 2,4 miliardy korun.

Na sociálních dávkách stát vyplatil v lednu 58,6 miliardy korun, meziročně o tři miliardy korun více. Z toho na důchody putovalo 44,7 miliardy korun.

Schválený schodek rozpočtu na letošní rok je 320 miliard korun a nepočítá s dopady daňového balíčku, který mimo jiné zrušil superhrubou mzdu. Změna daní by měla podle dřívějších odhadů Ministerstva financí snížit příjmy státního rozpočtu o 87,5 miliardy korun. Nová výše schodku s ohledem na dopady daňového balíčku by podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) měla být stanovena koncem února či počátkem března. Podle předsedkyně Národní rozpočtové rady Evy Zamrazilové stoupne schodek minimálně na 400 miliard korun, ministryně to přitom už dříve nevyloučila.

Za celý loňský rok ovlivněný dopady pandemie skončil státní rozpočet ve schodku 367,4 miliardy korun.

Reklama

Doporučované