Hlavní obsah
Online

Hodonínsko překonalo Prahu. Podíl pozitivních testů roste rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Takto rychle se koronavirus v Česku ještě nešířil. Od počátku tohoto týdne bylo odhaleno přes 2000 nových případů nákazy. Vývoj situace doma i ve světě v souvislosti s šířením koronaviru sledujeme online.

Článek

- Víkendová data z Česka ukazují, že podíl případů na množství provedených testů byl nejvyšší za měsíc. Nově nákazu virem potvrdil i rektor Masarykovy univerzity.

- Počet aktuálně nemocných v sobotu překonal 6000 a je nejvyšší od začátku epidemie v Česku. Hospitalizovaných je 156 lidí, z nich 33 v těžkém stavu. Od března s covid-19 zemřelo 423 lidí; statistiky se o víkendu zvýšily o čtyři úmrtí.

- Nejvyšší přírůstek v přepočtu na 100 tisíc obyvatel má nyní Hodonínsko (49), následuje Praha (44).

- Koronavirem se na celém světě nakazilo už více než 25 milionů lidí. Indie v neděli ohlásila přírůstek 78 761 nově nakažených koronavirem za 24 hodin. Jedná se o světový rekord, napsala agentura AFP. Ten podle agentury předtím držely Spojené státy, které 17. července vykázaly 77 638 nových případů nákazy.

  • Sbor Opery Národního divadla jde kvůli covid-19 do karantény

    Kvůli nákaze novým koronavirem mezi členy sboru Opery Národního divadla (ND) půjde po dohodě s pražskými hygieniky celý dvaašedesátičlenný sbor od pondělí do karantény.

    „Bude to znamenat změny programu, zruší se představení opery Libuše, místo toho divadlo uvede výběr známých árií z českých oper. Další opery se budou hrát v upravené verzi,“ uvedl mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. Vstupenky na představení podle mluvčího zůstávají v platnosti.

    „V souvislosti se zvýšenou nemocností v hlavním městě v posledních dnech došlo také k výskytu onemocnění i mezi zaměstnanci Národního divadla,“ uvedl. Dodal, že opery Její pastorkyňa a Rusalka zůstanou v programu i v době karantény a budou uvedeny v mírně upravené verzi.

  • Maďarská vláda upřesnila podmínky zavřených hranic

    Uzavření maďarských hranic nejméně na jeden měsíc pro cizince od 1. září nebude platit pro občany jiných států, kteří mají v Maďarsku trvalý pobyt nebo minimálně 90 dní platné povolení k pobytu. Podle agentury APA to vyplývá z informace s podrobnostmi tohoto opatření, které byly o víkendu zveřejněné v úředním věstníku.

    Maďarská vláda se pro tento krok rozhodla s cílem omezit další šíření koronovirové nákazy, které je v poslední době na vzestupu.

    Maďarští občané, stejně jako cizinci s potřebným povolením k pobytu, budou muset při příjezdu do Maďarska na dva týdny do karantény. Tu mohou předčasně opustit jen v případě negativních testů provedených v rozmezí dvou dnů. Důležité je přitom upozornění, že testy podstoupené v zahraničí nebudou uznané.

    Podle úředního věstníku budou smět do Maďarska přijíždět i sportovci, sportovní experti, podnikatelé v oblasti nákladní dopravy a osoby, které mají zvláštní povolení úřadů k obchodním aktivitám v zemi. Výjimku budou mít i studenti a osoby přijíždějící kvůli rodinným událostem, jako jsou křtiny, svatby nebo pohřby.

    Zvláštní pravidla platí pro cizince pracující v pohraničních oblastech. Takoví občané ministerstvem zahraničí určených sousedních států a rovněž Maďaři žijící v těchto státech mohou v Maďarsku pobývat nejvýše 24 hodin v zóně do 30 kilometrů od hranic. V této časové lhůtě také musejí maďarské území opět opustit.

  • Hygiena: O rouškách v pražských školách mohou rozhodovat ředitelé

    O případném nošení roušek v prostorách škol v Praze mohou rozhodnout sami jejich ředitelé a ředitelky. „Pražští hygienici ho nyní nenařizují,“ sdělil rozhodnutí hygienické stanice hlavního města její mluvčí Zbyněk Boublík.

    Na takzvaném semaforu s barvami podle rizika nákazy je metropole oranžová. Epidemiologická situace je tu nejhorší v republice. V oranžovém stupni by se roušky nosit měly.

    „Hygienická stanice hlavního města Prahy aktuálně nenařizuje nošení roušek ve společných prostorech škol a školských zařízení. Je plně v kompetenci ředitelů škol, zda dané doporučené opatření ve škole nařídí či nikoli,“ uvedla v tiskové zprávě pražská hygienička Zdeňka Jágrová.

    Asociace ředitelů základních škol si stěžovala na to, že pražské školy od hygieniků žádné pokyny nedostaly.

  • Hodonínsko překonalo Prahu, má nejvýraznější nárůsty počtu nakažených

    Nejvýraznější nárůsty počtu nakažených zaznamenávaly v předchozích dnech Praha a okres Příbram. Nyní je však překonalo Hodonínsko, kde za posledních sedm dní přibylo v přepočtu na 100 000 obyvatel přes 49 nových případů covidu-19.

    V Praze bylo nových případů za uplynulý týden v přepočtu na obyvatele zhruba 44 a na Příbramsku 41.

  • Podíl případů covidu-19 na testech byl v sobotu nejvyšší za měsíc

    Nárůst počtu potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku sice v sobotu zpomalil z pátečních skoro pěti stovek na 319, ale podíl případů na množství provedených testů byl nejvyšší za měsíc. Stoupl z pátečních 4,71 procenta na 5,81 procenta. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

    V neděli zatím do 18:00 přibylo 104 nakažených.

    Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo zaznamenáno 24.198 případů covidu-19. Zhruba tři čtvrtiny nakažených se vyléčily a 423 jich zemřelo. Počet aktuálně nemocných v sobotu překonal 6000 a je nejvyšší od začátku epidemie v Česku.

    O víkendu pravidelně nárůsty počtu nakažených klesají kvůli menšímu množství provedených testů na koronavirus. Počet testů se v sobotu oproti pátku propadl skoro o polovinu zhruba na 5500. Podíl pozitivních vzorků na celkovém množství testů tak navzdory zpomalení nárůstu případů nemoci stoupl.

    Podíl případů nákazy na počtu testů rostl postupně celý týden. V pondělí činil zhruba 3,5 procenta, v úterý 4,2 procenta a ve středu 4,5 procenta. Ve čtvrtek sice klesl pod čtyři procenta, ale v pátek znovu vzrostl až na zhruba 4,7 procenta. Sobotní podíl 5,81 procenta pak byl nejvyšší od 26. července.

    Od březnového začátku epidemie v Česku zemřelo 423 lidí s covidem-19. Počet úmrtí v sobotu stoupl podle aktualizovaných údajů ministerstva o tři a dnes přibylo ještě jedno úmrtí.

    V uplynulém týdnu také přibývalo lidí, kteří skončili kvůli covidu-19 v nemocnici. V sobotu sice oproti pátku hospitalizovaných mírně ubylo, ale ve srovnání s předchozí sobotou stoupl celkový počet hospitalizovaných i počet lidí ve vážném stavu o více než čtvrtinu. V nemocnici je tak aktuálně 153 lidí, a z nich 33 v těžkém stavu.

  • Ministr: Egypt chce být zařazen na seznam bezpečných zemí

    Egypt bude usilovat o zařazení na seznam bezpečných destinací z hlediska výskytu nemoci covid-19. Na dnešní tiskové konferenci po setkání s českými organizátory zájezdů, cestovními kancelářemi a agenturami to uvedl egyptský ministr cestovního ruchu Chálid Ananí.

  • Nakazil se rektor Masarykovy univerzity

    Rektor brněnské Masarykovy univerzity Martin Bareš se nakazil covidem-19. V dnešní tiskové zprávě to uvedla mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Rektora kontaktovali hygienici v sobotu večer, že se setkal s nakaženým. Rektor se sám obratem nechal testovat s pozitivním výsledkem.

    Rektor bude nyní v izolaci do 12. září a přeorganizovává svůj program. Chod univerzity není jeho nemocí nijak dotčený. „Průběh nemoci je u rektora bez příznaků,“ řekla Fojtová.

  • Proč není Chorvatsko na semofarou červené?

    „Máme situaci podobnou jako v Chorvatsku, proto jej necháváme hodnocené, jako bezpečné a nevyžadujeme karanténu po návratu,“ vysvětlila v Otázkách Václava Morvace hlavní hygienička Jarmila Rážová.

    „Největší počet infikovaných, kteří se vrací z dovolených, máme z případů, kdy lidé popíjejí alkohol z jedné lahve,“ dodala.

  • Plaga: Kvůli viru se neotevře asi desítka škol

    Na začátku školního roku se kvůli karanténním opatřením proti koronaviru neotevře „do deseti škol“. V pořadu Partie televize Prima to dnes řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Podle plánu má začít nový školní rok v úterý ve školách. Výuku mají provázet přísná hygienická pravidla. Případná opatření proti koronaviru se budou řídit takzvaným semaforem pro oblasti s různým rizikem nákazy. Školy by se už neměly zavírat plošně. Některé už oznámily, že kvůli karanténě 1. září neotevřou.

    „Stále se pohybujeme do deseti škol (které se neotevřou),“ uvedl Plaga. Podle něj je cílem, aby karanténní opatření ve školách byla co nejmenší.

  • Zapomenutý kout se děsí šířící nákazy. Začala v Pacifiku druhá vlna?

    Oblast Tichého oceánu je prozatím tou nejméně zasaženou z celého světa, hned několik ostrovních zemí zůstává bez jediného případu nákazy koronavirem. I tento fakt má své „ale“.

  • Indie ohlásila 78 761 nakažených za den, jde o světový rekord

    Indie dnes ohlásila přírůstek 78 761 nově nakažených koronavirem za 24 hodin. Jedná se o světový rekord, napsala agentura AFP. Ten podle agentury předtím držely Spojené státy, které 17. července vykázaly 77 638 nových případů nákazy.

    Indie je po Spojených státech a Brazílii třetí pandemií nejvíce postiženou zemí. Koronavirem se zde dosud infikovalo přes 3,5 milionu lidí. Bezmála 63 500 pacientů s nemocí covid-19 v Indii zemřelo, uvádí Univerzita Johnse Hopkinse.

  • Starosta zakázal lidem chodit v rouškách

    Starosta italského městečka Sutri ležícího severně od Říma zakázal lidem nosit roušky a další podobné ochranné prostředky obličeje. O rozhodnutí Vittoria Sgarbiho, excentrického kritika umění a poslance, informuje agentura APA.

    Sgarbi se ve svém nařízení odvolává na zákon z roku 1977, který Itálie přijala v rámci boje proti terorismu. Podle něho nesmí chodit na ulici nikdo se zahaleným obličejem, tato část hlavy musí být vždy rozpoznatelná. „Jen zloději a teroristé si nasazují masky,“ uvedl Sgarbi, který během své politické kariéry už několikrát vystřídal stranickou příslušnost. APA uvádí, že starosta šestitisícového Sutri patří k nejhlasitějším kritikům vládních opatření proti šíření koronaviru.

  • Na světě se koronavirem nakazilo přes 25 milionů lidí

    Koronavirem se na celém světě nakazilo už více než 25 milionů lidí. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnily agentury Reuters a AFP. Nejvíce lidí se infikovalo ve Spojených státech, Brazílii a Indii. S covidem-19, který virus způsobuje, na světě zemřelo přes 840 000 lidí.

    Podle statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse zatím svět hranici 25 milionů těsně nepřekonal.

  • V Argentině koronavirus sílí

    Také v Argentině, která s Brazílií sousedí, počet nakažených koronavirem roste. Podle agentury AFP se infekce potvrdila už u více než 400 000 lidí. Za posledních 24 hodin přitom Argentina, která má zhruba 45 milionů obyvatel, zaznamenala rekordních 9230 nových případů. S covidem-19 zemřelo v zemi 8353 pacientů.

  • Počet úmrtí s covidem v Brazílii překonal hranici 120 tisíc

    Počet úmrtí s covidem-19 překonal v Brazílii hranici 120 000. S odvoláním na místní ministerstvo zdravotnictví o tom dnes informovala agentura Reuters. Koronavirem se v této jihoamerické zemi nakazilo více než 3,8 milionu lidí.

    V Brazílii se za posledních 24 hodin nákaza virem SARS-CoV-2 potvrdila u 41 350 lidí. S covidem-19 zemřelo dalších 758 lidí, a celková bilance mrtvých se tak vyšplhala na 120 262.

  • Aktuální data z Česka: Prvně přes 6000 aktivních případů

    Nejnovější data ministerstva říkají, že za sobotu přibylo 319 nově odhalených nakažených. To je nejvyšší sobotní přírůstek za celou dobu epidemie od března. Celkem bylo dle dat odhaleno 24 094 nakažených, z nichž se 17 541 uzdravilo. 421 lidí s nemocí covid zemřelo. Aktuálně je hospitalizováno 156 pacientů.

  • V Německu spadl počet nově nakažených na polovinu

    V Německu se v sobotu nákaza koronavirem potvrdila u 785 lidí. S covidem-19 zemřelo dalších šest pacientů, informoval dnes na svých webových stránkách Institut Roberta Kocha (RKI).

    Denní přírůstek nakažených za sobotu je ve srovnání s předchozími několika dny zhruba poloviční. Údaje za víkendové dny jsou ale běžně nižší, neboť nezahrnují data všech zdravotnických úřadů.

    V Německu se od počátku epidemie nakazilo virem SARS-CoV-2 již 241 771 lidí. Zhruba 214 900 se jich už uzdravilo. Aktivních tak nyní zůstává necelých 27 000 případů infekce. S covidem-19 v Německu 9295 nakažených zemřelo.

Reklama

Hlavní zprávy