Hlavní obsah

Putin: Vztahy mezi USA a Ruskem jsou nejhorší za řadu let

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Vztahy mezi Spojenými státy a Ruskem jsou v současnosti nejhorší za řadu let. V rozhovoru s americkou televizní stanicí NBC News to podle agentury Reuters řekl ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

Ruská hlava státu se má příští týden setkat se svým americkým protějškem Joem Bidenem ve Švýcarsku. Summit se uskuteční na konci Bidenovy návštěvy Evropy, na které se postupně potkává s americkými spojenci v NATO a členy Evropské unie, což dá podle serveru Politico americkému prezidentovi šanci vyslechnout obavy lídrů těchto zemí ohledně vztahů s Ruskem.

Putin už mezitím okomentoval Bidenova předchůdce. Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa označil ruský prezident za mimořádného a talentovaného jedince. Uvedl rovněž, že Biden se od Trumpa radikálně liší, protože je kariérním politikem. „V politice strávil prakticky celý svůj dospělý život,“ upozornil. „Je to jiný typ člověka,“ dodal.

Biden tento týden uvedl, že Spojené státy neusilují o konflikt s Ruskem. „Chceme stabilní a předvídatelné vztahy,“ řekl. Dodal však, že USA budou razantně reagovat v případech zapojení ruské vlády do „škodlivých aktivit“.

Biden také apeloval na spolupráci v rámci NATO a partnerství se zeměmi EU. „Amerika má lepší předpoklady k prosazování naší národní bezpečnosti a ekonomické prosperity, když spojíme podobně smýšlející národy, aby s námi stály na jedné straně,“ řekl prezident ve svém projevu na základně Royal Air Force One v Mildenhallu. Biden také řekl, že se příští týden setkává s Putinem, aby „mu oznámil, co chce, aby (Putin) věděl“.

Tématem summitu mezi oběma hlavami státu bude podle americké strany i situace okolo ruské opozice. Podle Putinova mluvčího Dmitrije Peskova není toto téma na programu schůzky, mluvčí Joea Bidena Jen Psakiová ale podle serveru Politico uvedla, že Biden toto téma zmíní.

„Možná to není na Putinově programu, což není překvapení,“ cituje server Psakiovou. „Ale rozhodně má prezident (Biden, pozn. red.) v úmyslu upozornit na porušování lidských práv a věznění disidentů a aktivistů, což je porušení toho, co považujeme za normu,“ dodala mluvčí Bílého domu.

Rusko-americké vztahy jsou v poslední době mimořádně napjaté kvůli řadě neshod. USA nedávno uvalily na Rusko sankce a země si vzájemně vyhostily několik diplomatů. Moskva také zařadila USA spolu s Českem na seznam „nikoliv přátelských“ zemí.

Reklama

Související témata:

Doporučované