Hlavní obsah

Nejistota ohledně olympijských her. Opatření v mlze i pomalé očkování

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Japonsko se chystá na odložené letní olympijské hry v Tokiu. Země se ale nadále potýká s pandemií covidu-19, sílí zde kritika na rychlost očkování populace a také roste odpor k pořádání největší světové sportovní akce.

Článek

Izolovaná bublina pro hráče basketbalové NBA a hokejové NHL nebo „bojový ostrov“ pro zápasníky UFC (profesionální soutěž ve smíšených bojových uměních). Zatímco tyto sportovní akce proběhly bez větších komplikací, šíření nákazy na tenisovém Australian Open, kterého se přitom účastní jen okolo 250 tenistů a tenistek, budí obavy ohledně odložených letních olympijských her.

Do začátku her v Tokiu zbývá necelých šest měsíců, jaká ale přesně bude největší sportovní akce světa, není stále jasné. Organizátoři ani Mezinárodní olympijský výbor dosud konkrétně nevysvětlili, jak plánují zaručit bezpečí sportovců, kterých má do Tokia dorazit více než jedenáct tisíc z více než 200 zemí světa.

Ve středu nicméně MOV uvedl, že přípravy olympijských her stále pokračují. „Naší prací je pořádat olympijské hry, ne je rušit,“ cituje CNN předsedu MOV Thomase Bacha, podle kterého výbor na bezpečnosti her pracuje „dnem i nocí“.

Inspirací a receptem na bezpečný a hladký průběh akce pro pořadatele tokijských her mělo být loňské přesunutí zápasů UFC na ostrov v Abú Dhabí a dohrávání americké NBA v bublině v Disney Worldu. Jenže v případě olympijských her jde o mnohonásobně větší akci, která se navíc neodehrává na jediném sportovišti. Pro porovnání, her v brazilském Riu se zúčastnilo 11 tisíc sportovců z 206 zemí světa, kteří se spolu utkali na 37 různých sportovištích. Dalších 25 tisíc osob pak byli pouze akreditovaní novináři.

Před organizátory tak stojí velká výzva v podobě ochrany nejen sportovců, ale také obyvatel, a to nejen japonské metropole. Asijská země má totiž jednu z nejstarších světových populací, s očkováním navíc podle deníku The Guardian nezačne dříve než na konci února, a to pouze zdravotníky. Senioři mají přijít na řadu v březnu. Organizační výbor pro olympijské hry nicméně ve své prosincové zprávě uvedl, že má v plánu zavést množství preventivních opatření pro sportovce i diváky, jejichž účast je stále nejistá a čím dál více nepravděpodobná.

Jak přesně ale budou preventivní opatření vypadat, zpráva neuvádí. Není tak jasné, jak se bude postupovat, pokud se třeba jen jediný sportovec nakazí covidem-19. Kdo po vstoupení na půdu Japonska zamíří do karantény ani kdo bude hradit případné náklady spojené s karanténou – ne všichni sportovci jsou totiž profesionálové.

Jasné je zatím pouze to, že půjde o zcela odlišné hry od těch posledních v Brazílii. Změnou projdou zahajovací i závěrečný ceremoniál, kterých by se podle japonského serveru Japan Times mohli zúčastnit pouze sportovci a šest členů realizačního týmu z každé země. Poprvé také olympijské hry ponesou ve svém názvu rok, ve kterém ale neproběhnou, organizátoři se totiž rozhodli ponechat oficiální název Tokio 2020.

Mezi členy MOV ale podle CNN nadále panuje optimismus a víra, že akce proběhne v plánovaném termínu. „Myslím, že pokud nedojde k nějakým drastickým změnám, jedná se o zvládnutelný problém, který doufám dokážeme vyřešit,“ cituje stanice nejdéle sloužícího člena MOV Dicka Pounda. Pound si je podle svých slov jistý, že hry proběhnou, šanci letnímu termínu dává 75 procent. „Je mnoho věcí, které lze zredukovat, například pohostinství, sportovní soutěže ale musí proběhnout řádně,“ dodává Pound.

Podle posledních pokynů olympijského výboru by sportovci neměli do Japonska dorazit ne dříve než pět dní před začátkem her, opustit zemi by pak měli nejpozději 48 hodin po skončení své disciplíny. Sportovci, trenéři i novináři by se pak před cestou do dějiště her měli sami izolovat. Po příletu do Tokia čeká všechny test na koronavirus, v olympijské vesnici pak bude probíhat pravidelné testování, v případě sportovců každé čtyři dny.

Omezený provoz čeká právě olympijskou vesnici, která má kapacitu až 18 tisíc osob. Sportovci se nebudou moci vzájemně potkávat, zákaz bude také platit pro tradiční vycházky po hostitelském městě. Pro cesty mezi vesnicí a sportovišti pořadatelé vyhradí speciální vozidla, po celou dobu cesty pak bude povinné zakrytí dýchacích cest.

Nejistota ohledně možnosti navštívit olympiádu jako divák sice nadále trvá, pořadatelé ale hlásí na 4,45 milionu prodaných vstupenek jen v Japonsku, další milion fanoušků by pak měl dorazit ze zahraničí. Rozhodnutí o vpuštění diváků na stadiony a sportoviště mají organizátoři přijmout na jaře.

Ani potom ale nebude jasno ohledně zahraničních turistů. Japonsko totiž aktuálně nevpouští občany cizích států do země. Pokud by ale nakonec do Japonska přicestovat mohli, museli by se prokázat dvěma negativními testy na covid-19 a využívat trasovací aplikaci, jinak by je čekala dvoutýdenní karanténa.

Japonsko je aktuálně uprostřed třetí vlny pandemie. Počty nově nakažených poslední týdny znovu rostou, dosud Japonsko zaznamenalo na 376 000 potvrzených případů nákazy, 5387 nakažených zemřelo. Japonská vláda ale nadále počítá s tím, že hry proběhnou v řádném v termínu. Ministr pro olympiádu Seiko Hašimoto uvedl, že olympijské hry proběhnou „za každou cenu“, s čímž souhlasil i premiér Jošihide Suga.

Odpor veřejnosti ke konání her ale roste. Podle posledního průzkumu stanice NHK si až 77 procent Japonců přeje zrušení, nebo alespoň odložení her. „Vláda je posedlá pořádáním olympijských her,“ uvedla zakladatelka skupiny proti pořádání her v Tokiu Kumiko Sutoová. „Během této koronavirové katastrofy je jasné, že pořádáním olympiády obětujeme životy lidí,“ dodává. Zrušení her by ale pro japonskou ekonomiku znamenalo citelnou ránu, hry zatím vyšly na 25 miliard dolarů, čímž se staly nejdražšími letními olympijskými hrami v historii.

Reklama

Související témata:

Doporučované