Hlavní obsah

Nejlepší přátelství s podmínkami. Johnson se sešel s von der Leyenovou

Foto: Twitter.com/Conservatives

Ilustrační fotografie.

Reklama

Zůstaneme nejlepšími přáteli. Tak o odcházející Velké Británii promluvila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. I takové přátelství však má svá ale – po brexitu si ostrovní stát s unií podle ní už možná nebude tak blízký. A Británii i Evropskou unii čekají těžké chvíle. A to právě při vyjednávání jejich budoucího, postrozvodového vztahu.

Článek

Šéfka Evropské komise se za doprovodu hlavního unijního vyjednavače Michela Barniera sešla v Londýně s premiérem Johnsonem.

Po skončení schůzky na Downing street č. 10, kde britský premiér sídlí, označil pro média mluvčí Johnsonovy kanceláře za „pozitivní” . Zdůraznil také, že se Johnson jasně vyjádřil k délce vyjednávání, které nehodlá prodlužovat.

Britský premiér sdělil předsedkyni von der Leyenové, že doufá v „nové a pozitivní partnerství mezi Velkou Británií a Evropskou unií, které se bude zakládat na přátelské spolupráci, sdílených dějinách, zájmech a hodnotách”. Podle premiérových slov je Spojené království připraveno zahájit jednání co nejdříve po 31. lednu letošního roku.

"Konec roku 2020? Nemožné"

Britský premiér Boris Johnson má v plánu vyřešit pobrexitová vyjednávání do konce letošního roku. Jeho představu ale odborníci už dříve označovali za nereálnou – a podobného názoru je i Von der Leyenová. Podle ní je deadline velmi těsný. „Dojednat obchodní dohodu do konce roku 2020 je nemožné,” uvedla šéfka Evropské komise podle BBC s tím, že je proto nutné si určit priority.

Jedenáctiměsíční přechodné období má dát Británii i EU prostor pro hladké vyjednání všech nevyřešených záležitostí. Své zástupce sice z evropských institucí stáhne, unijní pravidla pro ni ale budou platit víceméně i nadále.

Konečný termín určila vláda bývalé premiérky Theresy Mayové v dobách, kdy Británie chtěla z unie odejít na konci března loňského roku. Šlo tedy o dvacet jedna přechodných měsíců, které tehdejší britský kabinet plánoval v případě potřeby prodloužit.

Bez kvót, dumpingu i cla

Jakékoliv prodloužení se ale neslučuje s Johnsonovými plány. A to takovým způsobem, že mu chce premiér zabránit oficiální cestou – úpravou zákona.

„Budou to složité rozhovory, každá strana bude jednat podle toho, co je pro ni nejlepší. Ale mohu vás ujistit, že Velká Británie bude vždy mít v Evropské unii přítele a partnera, kterému může věřit,” řekla hlava Evropské komise.

Nový obchodní vztah, ve který Von der Leyenová doufá, by měl být založen na heslu „nulových kvótách, nulovém dumpingu, nulovém clu". Připomněla ale nejasnosti ohledně volného pohybu unijních občanů v Británii.

„Bez něj nemůžete mít volný pohyb kapitálu, zboží a služeb,” řekla Von der Leyenová. „Čím více neshod, tím vzdálenější partnerství,” dodala.

Reklama

Doporučované