Hlavní obsah

Nejlepší projekty podpořené z EU mají Dívčí Hrad, Kučerov a Modrá

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Vítězové soutěže měst a obcí o nejlepší projekt podpořený z evropských zdrojů se staly obec Dívčí Hrad v Moravskoslezském kraji, Kučerov v Jihomoravském kraji a obec Modrá ve Zlínském kraji.

Článek

Tři nejlepší, kteří vzešli z internetového hlasování veřejnosti, si rozdělí 150.000 korun - vítěz má polovinu, druhý třetinu a bronzová obec získala 25.000 korun.

Odměna je určena na uspořádání obecní slavnosti a studijní cestu do Bruselu. Vítěze dnes oznámili na facebooku zastoupení Evropské komise v ČR, kde lze najít i všechny soutěžící projekty. Podmínkou účasti v soutěži je, aby projekt byl dokončený, podpořený z dotace Evropské unie a zadavatelem projektu či příjemcem dotace musí být město, obec, městská část či jimi zřizovaná organizace.

Dívčí Hrad zvítězil se zateplením bytových domů v obci. Díky dotacím z evropských fondů se snížily náklady na vytápění 29 rodinám ve čtyřech obecních domech a kompletně se proměnil vzhled středu obce - místo šedých paneláků jsou nyní fasády domů barevné a veselé. Příspěvek EU byl 2,8 milionu korun.

Obec Kučerov v Jihomoravském kraji soutěžila se stavebními úpravami objektu, který slouží jako obecní úřad i komunitní centrum. Původní budova z počátku 20. století v minulosti sloužila jako pohostinství, řeznictví a holičství. EU na jeho přeměnu na novou funkci přispěla sumou 4,5 milionu korun.

Obec Modrá soutěžila s projektem Vítejte na Živé vodě v Modré! Umožňuje projít se pod hladinou hlubokých tůní řeky Moravy a přes prosklenou stěnu se pomyslně dotknout třeba pstruha, mníka, lipana nebo dvoumetrové vyzy. Expozice seznamuje návštěvníky s faunou a florou řeky Moravy, je součástí areálu Skanzenu Modrá a patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům Zlínského kraje. Příspěvek EU byl 21 milionů korun.

V soutěži mají šanci na úspěch jak projekty velkých měst, tak i těch nejmenších obcí. Loni se vítězem stala obec Čepřovice na Strakonicku o 198 obyvatelích s projektem na zateplení kulturního domu, na který obec získala dotaci 1,4 milionu korun. Mezi vítězi se umístila i Karviná s projektem rekonstrukce, modernizace a vybavení tamější regionální knihovny, která prošla rozsáhlou změnou podoby i díky dotaci téměř 62 milionů korun.

Reklama

Doporučované