Hlavní obsah

Nejlepším filmem Mladé kamery je letos americký snímek Drifting

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Americký krátkometrážní snímek Drifting obdržel hlavní cenu filmařské soutěže Mladá kamera. Film inspirovaný skutečnými událostmi vypráví o mladém muži, který byl vychován jako dívka a nyní bojuje se svou genderovou identitou.

Článek

Soutěž Mladá kamera se v Uničově na Olomoucku konala 46. rokem, představuje práci tvůrců do 30 let z České republiky i zahraničí. Divákům a porotcům se představilo 44 snímků. „Hlavní cenu získal americký film Drifting, který režíroval Hanxiong Bo, cenu diváků si odnesla Zuzana Berná za film Nonsense. O oceněných filmech rozhodovala čtyřčlenná porota v čele s kameramanem Divišem Markem,“ uvedl ředitel festivalu Vojtěch Janoušek.

Autoři soutěžili v devíti kategoriích určených věkem autora do 15, 20 nebo 30 let a žánrem, kterými jsou hraný film, animovaný film a ostatní, tedy například dokumentární film, experimentální film, videoklip a podobně. „I letos byly přijaté snímky tematicky i formálně velmi různorodé, od akčních příběhů přes psychologická dramata, humorné anekdoty až po animovaná zamyšlení nad lidským životem,“ uvedl ředitel festivalu.

Nejúspěšnějším účastníkem letošní Mladé kamery se stala Berná, která získala tři ocenění. Film Nonsense jí vynesl vedle ceny diváků také vítězství v kategorii animovaných filmů do 15 let a snímek Lovestory z tábora byl oceněn jako nejlepší hraný film v nejmladší věkové kategorii, a to společně s filmem Do reality!. Porotci v závěrečném shrnutí mimo jiné uvedli, že jsou potěšeni různorodostí filmových přístupů jednotlivých tvůrců, udivila je však částečná absence témat současného světa.

Divácká účast letos byla poznamenána panujícími hygienickými omezeními, takže v hledišti uničovského kina zasedlo podle Janouška jen na pět desítek návštěvníků. V doprovodném filmovém programu byl při zahájení soutěže uveden krátkometrážní hraný film Jana Haluzy První akční hrdina. V sobotu diváci zhlédli dokumentární snímek Efekt Vašulka a poslední projekce patřila novému filmu režiséra Bohdana Slámy Krajina ve stínu za osobní účasti kameramana Marka.

Reklama

Doporučované