Hlavní obsah

Několik lidí zranil 34letý muž při útoku nožem na severu Německa

34letý muž zranil nožem několik lidí na severu Německa.

Reklama

aktualizováno •

Německá policie zadržela útočníka, který v autobuse ve městě Lübeck na severu země pobodal několik lidí. Pachatel při útěku ve voze zanechal kouřící batoh.

Článek

Deset lidí bylo zraněno kuchyňským nožem při útoku v autobuse v severoněmeckém městě Lübeck, uvedla to místní policie. Původní zprávy hovořily o čtrnácti zraněných, z toho dvou vážně.

Podle serveru Deutsche Welle agresora přemohli cestující autobusu. Muž je nyní v rukou policie. Ta na tiskové konferenci oznámila, že v místě není vyhlášeno zvýšené nebezpečí, avšak nasadila do města více jednotek. V Lübecku zasahuje 142 policistů.

Policie dále oznámila, že pět ze zraněných lidí je v nemocnici, tři mají vážná zranění. Kuchyňský nůž pachatele měřil 13 centimetrů. Motiv je stále nejasný. Podle starosty města Jana Lindenaua se řidič autobusu snažil uhasit hořící batoh a otevřel dveře cestujícím.

Útočil 34letý Íránec

Policie na Twitteru uvedla, že násilníkem je 34letý německo-íránský občan žijící v Německu. Podle německého serveru Bild v minulosti útočník sloužil v armádě. Motiv či napojení na teroristické organizace zatím stále není znám. Podle policie útočník nevypovídá, obviněn bude ze žhářství a ublížení na zdraví a násilí. Před soudce by měl být předveden v sobotu v deset hodin ráno.

Zpravodajský server Der Spiegel uvedl, že mluvil s otcem útočníka. Ten měl v Německu bydlet od svých šesti let. Podle serveru má neukončené středoškolské vzdělání, podle svého otce pak trpí psychickými problémy. Měl mít pocit, že se ho jeho sousedi snaží zabít radiačními paprsky. V době útoku měl na sobě zimní bundu, ačkoli v Lübecku je velmi letní počasí.

Průběh útoku

Ministr vnitra Šlesvicka-Holštýnska Hans-Joachim Grote ale řekl, že žádné spojitosti útočníka s teroristickou organizací nebyly objeveny. Dle výpovědi svědků během jízdy v plně obsazeném autobuse najednou vytáhl zbraň a zaútočil na cestující. Řidič, který byl rovněž napaden, okamžitě zastavil a otevřel dveře, aby mohli pasažéři uprchnout.

Řidič autobusu řekl, že slyšel, jak několik žen vykřiklo, že hoří a že je tam pomatený člověk. Ve zpětném zrcátku pak oheň skutečně uviděl, takže zajel ke krajnici, otevřel dveře, aby cestující mohli vystoupit, a šel s hasicím přístrojem požár zlikvidovat. Při hašení mu ale útočník vrazil ránu pěstí do obličeje. Deník Bild napsal, že po této potyčce muž vytáhl nůž a zaútočil, prakticky ihned ale dorazila policie. Již dříve média uváděla, že policejní hlídka byla nedaleko.

Útočník, jenž se snažil utéct spolu s cestujícími, za sebou v kloubu vozidla nechal kouřící batoh. Ten zajistila speciální policejní jednotka, která uvedla, že v něm nenašla žádné výbušniny, pouze hořlavou tekutinu.

Mluvčí regionální prokuratury Ulla Hingstová prohlásila, že zatím není možné vyloučit žádný motiv. „Ani teroristické pozadí,“ dodala.

„Prověřujeme okolnosti a brzy zveřejníme informace,“ uvedla na Twitteru policie. Ta také sdělila, že nikdo nezahynul. Policie místo činu uzavřela. Kvůli podezřelému batohu byla povolána také pyrotechnická jednotka. Úřady zřídily zvláštní telefonní linku určenou především pro příbuzné obětí.

Incident se udál v severoněmeckém přístavním městě Lübeck

Foto: Seznam Zprávy

Incident se udál v severoněmeckém přístavním městě Lübeck.

Bylo to děsivé, popisuje očitý svědek

Incident viděl také jistý 87letý Lothar, který v místě činu bydlí. „Cestující vyskakovali z autobusu a křičeli. Bylo to děsivé. Poté odvezli zraněné. Útočník měl kuchyňský nůž,“ řekl Lothar.

Svědkyně, která byla v autobuse, útok popsala jako řež. „Jedna z obětí zrovna nabídla místo starší paní, útočník ji tak bodl do hrudi,“ citoval Lübecker Nachrichten výpověď ženy.

Dnes začal v Lübecku festival plachetnic, který má trvat dalších devět dní. Policie říká, že není důvod obávat se jakéhokoli dalšího útoku.

Reklama

Doporučované