Hlavní obsah

Mrtví v Münsteru. Řidič dodávky byl Němec (48 let) s psychickými problémy

První záběry z místa útoku v historickém centru Münsteru.Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Přicházejí informace, které zpochybňují, že by útok byl teroristickým činem. Pachatel měl psychické problémy.

Článek

Při najetí dodávky do skupiny lidí v centru západoněmeckého Münsteru zemřeli dnes odpoledne tři lidé včetně pachatele, který spáchal sebevraždu. Potvrdilo to německé ministerstvo vnitra. Podle policie je dalších 20 lidí zraněno. Šest lidí bojuje o život. Policie zprvu nevylučovala, že šlo o teroristický útok, ale některá německá média - například Süddeutsche Zeitung - už napsala, že pachatel měl zdravotní potíže.

Byl to Němec, osmačtyřicetiletý muž, který se léčil s psychickými problémy.

Dodávka, kterou řídil, najela do lidí, již si užívali letního posezení před restaurací Kiepenkerl, což je tradiční podnik uprostřed historického centra města.

„Řidič se zastřelil,“ řekla agentuře AFP policejní mluvčí. Policie nejdříve tvrdila, že po nikom dalším nepátrá a nebezpečí už netrvá. Později ale informovala, že prověřuje, zda nejsou na útěku další podezřelé osoby.

Na místě zasahovali hasiči a policisté, přijely sanitky. U místa zasahovalo i několik záchranářských vrtulníků. Ve voze policie našla podezřelý předmět, a proto uzavřela velkou část historického centra univerzitního města.

Na Twitteru policie vyzvala obyvatele, aby se oblasti vyhýbali a nechali záchranáře v klidu pracovat. Policie rovněž varovala před spekulacemi a dodala, že situace je nepřehledná. Vyzvala také lidi, aby na sociální sítě nedávali fotografie z místa. Rovněž starosta Münsteru Markus Lewe uvedl, že okolnosti incidentu jsou nejasné.

České Ministerstvo zahraničních věcí doporučilo návštěvníkům Münsteru zvýšenou opatrnost. Mají se řídit pokyny bezpečnostních složek a v případě potřeby kontaktovat nouzovou linku zastupitelského úřadu v Berlíně (+491702479956).

Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Ulrike Demmerová na Twitteru uvedla, že kancléřství myslí na oběti a jejich rodiny a událost v Münsteru označila za „strašnou zprávu“.

Dnešní událost připomíná předvánoční teroristický útok v Berlíně z roku 2016, kde tuniský islamista Anis Amri najel s nákladním vozem do davu lidí na vánočním trhu a zabil 12 lidí včetně jedné Češky.

Reklama

Související témata:

Doporučované