Hlavní obsah

Nejoblíbenějším českým učitelem se stal Tomáš Míka z gymnázia v Táboře

Foto: Zlatý Ámos

Pedagog Tomáš Míka.

Reklama

Titul Zlatý Ámos pro nejoblíbenějšího učitele v Česku získal Tomáš Míka z Gymnázia Pierra de Coubertina v Táboře. Na trůnu vystřídal Pavlínu Kopáčikovou ze Základní školy Vacov na Prachaticku.

Článek

Stal se 16. mužem, který za posledních 27 let anketu vyhrál. Pořadatelé ankety vybrali vítěze ze šesti finalistů na základě hlasování semifinalistů z různých regionů.

Tomáš Míka učí na gymnáziu češtinu a základy společenských věd. „Z udělení titulu Zlatý Ámos mám obrovskou radost a jsem za něj moc vděčný. Zejména proto, že je to soutěž, která je zaměřená na to, co je podle mého názoru důležité, na sepětí, porozumění a spolupráci mezi studenty a učitelem,“ řekl po oznámení výsledků. Dodal, že titul je pro celou jeho třídu, které poděkoval.

V hlasování na internetu zvítězil učitel dějepisu a zeměpisu Vladimír Švarc ze ZŠ v Rajnochovicích na Kroměřížsku, a stal se tak Ámosem sympaťákem. Dostal 3 557 hlasů, tedy zhruba 29 procent z celkového počtu 12 338 hlasů. Žáci při jeho nominaci vyzdvihli jeho přímočarost, laskavost, vtip, inteligenci a schopnost zapojit všechny do skvělých aktivit. Titul Dětský Ámos, kterého v uplynulých letech vybírala při finále dětská porota, se letos neuděloval.

Partneři ankety dnes vyhlásili také vítěze doprovodných kategorií pro učitele jednotlivých předmětů. Ministerstvo školství rozhodlo, že korunu Ámose matikáře udělí Daně Mynářové ze ZŠ na Bakalově nábřeží v Brně. Ámosem fyzikářem se stala Jana Doubková ze ZŠ Antonína Sochora v Duchcově na Teplicku.

Školáci letos do soutěže poslali 92 nominací. Do finále postoupilo pět učitelů a jedna učitelka. Mezi navržené pedagogy se dostala také loutka Divadla Spejbla a Hurvínka, paní Kateřina Hovorková, která hraje učitelku. Její nominaci podepsalo více než 100 diváků. Pořadatelé ji vzali na vědomí a měla získat mimořádné ocenění. „Domluvili jsme se, že ocenění pro ni odsuneme na příští rok,“ oznámil pořadatel soutěže Ladislav Hrzal.

Tradiční anketa Zlatý Ámos se vyhlašovala letos posedmadvacáté.

Reklama

Doporučované