Hlavní obsah

Nejosamělejší slon na světě bude za lepším životem převezen do Kambodže

Foto: Twitter.com/fourpawsint

Slon Kaavan.

Reklama

Slon Kaavan, který se stal symbolem pro ochranu zvířecích práv, opustí pákistánskou zoo Islámábád a bude převezen do lepších podmínek. Uvedla to skupina aktivistů Four Paws zabývající se životními podmínkami zvířat.

Článek

Kaavan, jehož příznivci nazývají „nejosamělejším slonem na světě“, žil více než 35 let v zoo Islámábád (původně Marghazar, pozn. red.) v pákistánském hlavním městě Islámábádu poté, co ho v roce 1985 srílanská vláda darovala Pákistánu na důkaz přátelského vztahu mezi těmito dvěma zeměmi. Od roku 1990 sdílel výběh s partnerkou Saheli, ale od její smrti v roce 2012 žil Kaavan osaměle.

V září 2016 místní média zdůraznila hrozný stav, ve kterém Kaavan žil, včetně toho, že byl po dobu více než dvou desetiletí spoután řetězy a uzamčen v malém výběhu bez dostatečného prostoru pro dýchání. Snaha o záchranu slavného slona Kaavana před zoufalými podmínkami místní zoo přitáhla pozornost aktivistů za zvířecí práva i celebrit z celého světa, včetně slavné zpěvačky Cher.

Nyní mluvčí společnosti Four Paws (Čtyři tlapky) Martin Bauer uvedl, že slon konečně dostal lékařský souhlas k odcestování. Převezen pravděpodobně bude do Kambodže, kde by pro něj měly být připraveny lepší životní podmínky.

Páteční lékařská prohlídka ukázala, že slon má nadváhu, ale zároveň vykazoval známky nesprávně zvolené výživy. Podle ABC News měl nehty popraskané a zarostlé, očividně z let života v obydlí s takovou podlahou, která mu poškodila nohy. „Po prohlídce, která potvrdila, že Kaavan je k přesunu dostatečně silný, podnikneme kroky k dokončení jeho přemístění do zvířecího útočiště v Kambodži,“ uvedl Bauer v sobotním prohlášení.

„Jeho uzdravení bude dlouhým procesem,“ řekl Bauer a dodal, že Kaavanova zranění nejsou jen fyzická. Trpí také problémy s chováním. „Bohužel je příliš pozdě na záchranu dvou lvů, kteří zahynuli při pokusu o relokaci na konci července poté, co místní chovatelé zvířat zapálili v jejich výběhu oheň, jehož pomocí chtěli lvy donutit vlézt do přepravních beden,“ doplnil Bauer.

O převezení slona rozhodl pákistánský nejvyšší soud v letošním květnu v rámci nařízení o uzavření a vystěhování zoo Marghazar. Zároveň rozhodl o tom, že je nutné pro něj nalézt vhodné útočiště v jiné zemi.

Kampaň za záchranu slona Kaavana iniciovala americká zpěvačka Cher, jejíž petici za propuštění slona podpořilo přes 200 000 lidí. „Tohle je jeden z nejlepších momentů v mém životě. Nemůžu přestat brečet. (…) Ale Kaavan je volný. Slzy mi tečou po tvářích, ale je volný,“ napsala na Twitter.

Reklama

Související témata:

Doporučované